Δ. Μακεδονία: Παρουσίαση πρώτων ευρημάτων της μελέτης για αναβαθμισμένο δίκτυο υγειονομικής φροντίδας

«Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν καταδεικνύουν την αναγκαιότητα αναμόρφωσης του υγειονομικού χάρτη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου αναβαθμισμένων υπηρεσιών που θα καλύπτει απολύτως τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού». Αυτό ανέφερε η Αγγελική Κατσάπη, Διευθύντρια Ανάπτυξης της εταιρείας που έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία ενός νοσοκομείου Τριτοβάθμιου Επιπέδου, στη Δυτική Μακεδονία. Κατά την παρουσίαση των πρώτων ευρημάτων της μελέτης, προς τον Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα και τους συνεργάτες του, η κα Κασάπη ανέφερε ότι το δίκτυο αυτό θα χαρακτηρίζεται από “νέες υπηρεσίες που θα προστεθούν στις υφιστάμενες δομές καθώς και από τη δημιουργία μιας νέας υπερσύγχρονης νοσηλευτικής μονάδας”.

Η κ. Κατσάπη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία του Δήμου Κοζάνης να εκπονήσει τη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία, όπως είπε, δίνει τη δυνατότητα να παρουσιαστεί η σωστή κατεύθυνση των πολιτικών υγείας σύμφωνα με τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά και Διεθνή δεδομένα. Όπως επεσήμανε η επικεφαλής του πρότζεκτ, «στόχος της έρευνας ήταν να αξιολογηθεί ο τρόπος λειτουργίας των  ιατρονοσηλευτικών δομών της Δυτικής Μακεδονίας και η αντιπαραβολή του με τις σύγχρονες τάσεις και μοντέλα υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου».

Από την πλευρά του ο κ. Μαλούτας επεσήμανε πως η παροχή υπηρεσιών υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πάσχει. Αναφορικά με την Κοζάνη, ο δήμαρχος ανέφερε πως «είναι σαφές ότι το Μαμάτσειο Νοσοκομείο αποτελεί μία δομή που έχει κλείσει τον κύκλο της, με τη γεωγραφική κατανομή, αλλά και τους νέους οδικούς άξονες να έχουν αλλάξει τον τρόπο προσέγγισης της υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών». Θα πρέπει να αντιληφθούμε, είπε ο κ. Μαλούτας, την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου μοντέλου υπηρεσιών και με τη δημιουργία ενός νοσοκομείου στον κόμβο της Εγνατίας Οδού με υψηλού επιπέδου προδιαγραφές, κατάλληλη στελέχωση και πλήρως προσβάσιμο. “Το όφελος θα είναι κοινό για όλη τη Δυτική Μακεδονία με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών να είναι κοινή για όλους, γι’ αυτό θα πρέπει να εργαστούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση”, υπογράμμισε ο κ. Μαλούτας. Ο Δήμαρχος Κοζάνης ανέφερε ότι «θεμελιώδης στόχος είναι το αναβαθμισμένο δίκτυο υπηρεσιών υγείας και το νέο νοσοκομείο, να αποτελέσουν αναπτυξιακό πυλώνα στην πρόκληση της μεταλιγνιτικής εποχής».

Να σημειωθεί ότι η μελέτη εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος