Δ. Μακεδονία: Ναι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας , αλλά χωρίς αστοχίες

Ναι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά χωρίς αστοχίες που προκαλούν εύλογες αντιδράσεις, είναι ο τίτλος κειμένου που συνυπογράφουν, ο Λευτέρης Ιωαννίδης πρώην Δήμαρχος Κοζάνης, ο Λάζος Τσικριτζής Πρόεδρος Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, ο Νίκος Μαντζαρής Συνιδρυτής και Αναλυτής πολιτικής του «Green Tank» και ο Μιχάλης Πετράκος Αναπλ. μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των «Πράσινων». Στο κείμενο αναφέρεται πως «Είναι πλέον σαφές ότι η πιο βιώσιμη λύση (περιβαλλοντικά & οικονομικά) για το ενεργειακό μέλλον της χώρας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας είναι οι ΑΠΕ σε συνδυασμό με την αποθήκευση ενέργειας. Αλλά όχι με τις αυθαιρεσίες και τις υπερβολές που παρατηρούνται σήμερα. Το ενεργειακό λεκανοπέδιο έχει το προνόμιο να διαθέτει πυκνό δίκτυο μεταφοράς ενέργειας, πράγμα που προσελκύει τους επενδυτές. Όμως αυτό το πλεονέκτημα δεν πρέπει να «εξαργυρωθεί» με παρακάμψεις της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών κατά την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ.

Στο ίδιο κείμενο γίνεται αναφορά σε ορισμένα αρνητικά παραδείγματα στις διαδικασίες εγκατάστασης ΑΠΕ, όπως, στα φωτοβολταϊκά σε Καλαμιά, Οινόη, Φτελιά και στη δασική έκταση «Μάνα Νερού» της Μεσιανής. Επίσης στη λίμνη Πολυφύτου, όπου  μπήκε φρένο στα μεγάλα πλωτά ιδιωτικά Φ/Β, μετά από πολλές αντιδράσεις και στην Πρέσπα, όπου πρόχειρες αδειοδοτήσεις αιολικών είχαν επιπτώσεις σε απειλούμενα είδη.

Αναμφισβήτητη προτεραιότητα, υπογραμμίζεται στο κείμενο, είναι η ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού των ΑΠΕ που έχει κολλήσει εδώ και χρόνια στο Υπουργείο Ενέργειας. Ως επιμύθιο του κειμένου τους, οι κκ. Ιωαννίδης, Τσικριτζής, Μαντζαρής και Πετράκος, αναφέρουν ότι «Η Ελλάδα ανήκει στις προνομιούχες χώρες της Ευρώπης από πλευράς αιολικού και ηλιακού δυναμικού. Τα νέα μας εθνικά καύσιμα είναι ο ήλιος και ο αέρας.  Αν όμως συνεχιστούν οι εκτροχιασμοί στον σχεδιασμό και τον σεβασμό της βιοποικιλότητας, εκείνο που θα «καταφέρουμε» είναι να δυσφημήσουμε το βασικό ενεργειακό μας όπλο, τις ΑΠΕ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος