Δ. Μακεδονία – Ν. Παπαθανάσης: «Σάρκα και οστά το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης»

Τη διαβεβαίωσή του ότι το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία «θα πάρει σάρκα και οστά» εξέφρασε από την Κοζάνη  ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης για την πορεία του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση το πρόγραμμα είναι μέσα στο χρονικό πλαίσιο και ήδη όπως ανέφερε έχουν εκδοθεί οι πρώτες οκτώ προσκλήσεις, συνολικού προυπολογισμού 162,2 εκ. ευρώ, από τα 1,6 δις που αφορούν την χώρα μας. «Ακολουθούμε τους στόχους μας» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα της Ελλάδος είναι το 1ο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που αφορά τη Δίκαια Αναπτυξιακή Μετάβαση από το λιγνίτη στην πράσινη ενέργεια.

Έμφαση στην ενίσχυση των «αδύναμων» δικαιούχων του προγράμματος έδωσε ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, αναφέροντας ότι θα βοηθηθούν για την τεχνική ωρίμανση των έργων που θα προτείνουν, καθώς όπως είπε «υπάρχουν ασφυκτικά χρονικά όρια, αλλά υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία του ΕΣΠΑ».

Δ. Μακεδονία – Ν. Παπαθανάσης: «Σάρκα και οστά το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης»«Σημαντική» χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά «σταματά η μετάβαση και αρχίζει η ανάβαση» και πλέον όπως ανέφερε «ήρθε η ώρα για να καταθέσουν οι ιδιώτες τις προτάσεις τους.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάρστεν Ράσμουσεν, αφού τόνισε ότι είναι «υπερήφανοι» που στη Δυτική Μακεδονία υλοποιείται το πρώτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη μετάβαση, χαρακτηρίζοντάς την «εμβληματική περιοχή». Ανέφερε επίσης ότι απαιτείται χρόνος για την προετοιμασία των έργων, ώστε να γίνουν σωστά όλα τα βήματα, καθώς απαιτούνται «ισχυρές επενδύσεις και όχι μικρές και ας υπάρχουν ουσιαστικά αποτέλεσμα σε 10 ή 20 χρόνια». Μάλιστα επισήμανε ότι θα συνεχιστούν και οι επενδύσεις στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για να τεθούν «πιο υψηλοί στόχοι και να μπει στα 200 καλύτερα της Ευρώπης», ενώ παράλληλα ανέφερε ότι θα υπάρχει ένα «υψηλό επίπεδο διαφάνειας στην υλοποίηση του προγράμματος με εμπλοκή όλων των φορέων».

Ιδιαίτερη έμφαση στο «πρόγραμμα κατάρτισης υψηλής έντασης» έκανε  ο προϊστάμενος της Ευρωπαϊκής Μονάδας για την Απασχόληση και Κοινωνική Διακυβέρνηση, σε Κύπρο και Ελλάδα, Πατρίκ Πουκέτ, επισημαίνοντας  ότι αυτό «θα βοηθήσει σε έκτακτες καταστάσεις και θα χρησιμοποιηθεί ως πείραμα με τα καλύτερα κέντρα δεξιοτήτων», ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι το 20% του προγράμματος Δίκαιας Αναπτυξιακής Μετάβασης θα χρησιμοποιηθεί στην κοινωνική ατζέντα και την απασχόληση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος