Δ. Μακεδονία: «Καμία παρέμβαση για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων», λέει ο Περιφερειάρχης

“Η εστίαση και τα καταλύματα ήταν ο κλάδος που ενισχύθηκε με 17,88% από το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Τα ονόματα των επιχειρήσεων ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ ακολούθησε ο κλάδος του λιανικού και χονδρικού εμπορίου με 16,8%, ο κλάδος μεταφορών και αποθήκευσης με 16,6%, και ο κλάδος της μεταποίησης και της γούνας με 14%”.

Αυτό ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, επισημαίνοντας ότι τα κριτήρια δεν τέθηκαν από την Περιφέρεια αλλά εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Όπως ανέφερε τα κριτήρια ήταν, μείωση του τζίρου για το τρίμηνο Απρίλιος – Ιούνιος του 2020 σε σχέση με το 2019, θέσεις εργασίας και αύξηση κερδοφορίας προαναφερόμενων τριμήνων.

Σε ότι αφορά στη λίστα των επιτυχόντων και τα «περί ηθικής», για την οποία κατηγορείται ο ίδιος γιατί περιλαμβάνονται σ’ αυτήν αντιπεριφερειάρχες και συγγενείς πρώτου βαθμού αυτών, ο κ. Κασαπίδης ανέφερε ότι «οι συνεργάτες» του «ήταν χρόνια επιχειρηματίες, πριν ακόμα τους γνωρίσει και δίνουν δουλειά σε πολλούς εργαζόμενους», γι’ αυτό όπως ανέφερε, «είναι ηθική υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε και την τελευταία θέση εργασίας» και δεν θα ήθελε όπως τόνισε, «να υπάρχει κάποια διάκριση τους εργαζόμενους σε όποια εργασία και αν είναι».

Παράλληλα, όπως ανέφερε, γίνεται προσπάθεια έτσι ώστε να υλοποιηθούν και άλλα προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία επλήγη όσο καμία άλλη περιοχή από την πανδημία του κορονοϊού.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ Σπύρος Σκοτίδας, αφού ανέφερε ότι «ήταν μονόδρομος όσα είχαν εγκριθεί και ότι υπήρξε έγκριση από την Ε.Ε. να μην αλλοιωθούν οι όροι», επισήμανε ότι «υπήρχαν και επιχειρήσεις με μηδενικά μόρια που έκαναν αίτηση και μάλιστα εκείνη την εποχή υπεβλήθησαν 985 υποψηφιότητες από το εμπόριο και 828 μόνο από την εστίαση, με το 17,5% να εγκρίνεται, ενώ το ύψος της επιδότησης μειώθηκε από τις 50.000 σε 40.000 ευρώ».

Για «διαστρέβλωση σε ότι αφορά τους ΚΑΔ», έκανε λόγος ο Γιάννης Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης επισημαίνοντας ότι «υπήρχε υπουργική απόφαση και πρόσθεσε ότι αν υπήρχαν 105 εκ. ευρώ θα έμπαιναν όλοι». Επίσης ανέφερε ότι «το 40% των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν ήταν με κανέναν υπάλληλο, οι 688 ως πέντε υπαλλήλους και μόνο οι 194 είχαν πάνω από πέντε άτομα.

Έκκληση προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να υποβάλλουν αίτηση για να ενισχυθούν από το νέο πρόγραμμα των 5 εκ. ευρώ, που λήγει σε 10 ημέρες έκανε ο εκπρόσωπος της ΚΕΠΑ- ΑΝΕΜ, Σπύρος Σκοτίδας, σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί μόλις 220 αιτήσεις, όταν το ελάχιστο που θα μπορούσε να ενισχύσει το πρόγραμμα είναι 2.777 επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα αυτό θα επιχορηγήσει τις επιχειρήσεις με ποσά από 1.000-.1800 ευρώ και με κριτήρια που είναι λιγότερα σε σχέση με το πρόγραμμα των 40 εκ. ευρώ.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος