Δ. Μακεδονία: Αποκριάτικες εκδηλώσεις

Κορυφώνονται την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς (26.2.2023), οι εκδηλώσεις σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, με επίκεντρο την πόλη της Κοζάνης.

Στην Κοζάνη:

Σήμερα Παρασκευή 24.2.2023, από τις 11:00 στην κεντρική πλατεία και στους κεντρικούς πεζόδρομους, θα διεξαχθούν τα «Sourd Games», με διοργανωτές τους προσκόπους και το τοπικό συμβούλιο νέων. Στις 19:30 στην κεντρική πλατεία, πολιτιστικοί σύλλογοι των Γρεβενών θα παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια της περιοχής τους. Στις 20:00 και στις 20:30 θα κάνουν διαδοχικά την εμφάνισή τους στην πλατεία οι φανοί «Κόζιανη» και «Αλώνια», ενώ από τις 21:00, το γλέντι θα συνεχιστεί στους χώρους των δύο φανών.

Το Σάββατο 25.2.2023, από τις 11:00, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στα αξιοθέατα της πόλης της Κοζάνης. Από τις 18:15 στην κεντρική πλατεία θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική εκδήλωση, που θα είναι αφιερωμένη, στην Καππαδοκία και στη Μικρά Ασία και από τις 19:15 χορευτικά τμήματα συλλόγων της Κοζάνης θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς. Στις 20:15 ο φανός «Λάκος τ’ Μάγγαν» θα κάνει την εμφάνισή του στην πλατεία και στις 21:00 θα συνεχιστεί το γλέντι στον χώρο του φανού. Παράλληλα στις 21:00, στην κεντρική πλατεία θα παρουσιαστούν μοντέρνοι χοροί. Στις 22:00, επίσης στον χώρο της κεντρικής πλατείας και στο πεζόδρομο, θα πραγματοποιηθεί το Πάρτι Νεολαίας, από το τοπικό συμβούλιο νέων.

Την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς 26.2.2023, από τι 11:00, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στα αξιοθέατα της πόλης της Κοζάνης, με σημείο εκκίνησης το δημαρχείο. Η παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών, στην οδό Παύλου Μελά, θα ξεκινήσει στις 15:00. Αμέσως μετά ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας θα ανάψει τον κεντρικό φανό στην πλατεία της πόλης. Από τις 18:00, στους κεντρικούς πεζόδρομους θα πραγματοποιηθεί παρέλαση της ομάδας κρουστών «Batala Salonika». Στις 20:30 θα ανάψουν οι υπόλοιποι 13 φανοί στις γειτονιές της πόλης, όπου το γλέντι θα συνεχιστεί, γύρω από τη φωτιά, μέχρι τα ξημερώματα.

Στα Γρεβενά:

Σήμερα Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023, από τις 09:00, θα ξεκινήσει η παρουσίαση της αποκριάτικης παρωδίας του παραδοσιακού Γρεβενιώτικου Γάμου από τις μαθήτριες και τους μαθητές όλων των Λυκείων της πόλης, με τη νύφη, τον γαμπρό και τον κουμπάρο, διασχίζοντας μουσικά τους δρόμους των Γρεβενών.

Στις 12:00, στη δράση «Μανιταρο-αποκριές και γύρω-γύρω Γάμος», οι Μανιταρόφιλοι Ελλάδος στήνουν στην
κεντρική πλατεία Αιμιλιανού, τις διαχρονικές και μοναδικές “Μανιταρο-αποκριές”, μοιράζοντας πεντανόστιμα μανιταρο-εδέσματα σε όλο τον κόσμο.

Στις 19:00, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Γρεβενών με αφετηρία το Κέντρο Πολιτισμού, ξεσηκώνει την πόλη με την ορχήστρα του Βασίλη Γκαμπράνη και τον Τάκη Τζίμα. Στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Της Πίνδου τα Γανώματα…των Γρεβενών Καμώματα…», στυη διάρκεια της οποίας ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πίνδος», με αφετηρία την Αίθουσα του Συλλόγου, αναβιώνει το έθιμο του «Γανωτή» με ένα χιουμοριστικό μουσικο-θεατρικό δρώμενο, συνοδευόμενο από την ορχήστρα του Λάμπρου και Ζήση Τσιοτίκα.

Στις 20:00, θα στηθεί στην κεντρική Πλατεία Αιμιλιανού «Το Μεγάλο Παραδοσιακό Γλέντι των Γρεβενών», στο οποίο θα συμμετέχουν, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Γρεβενών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “ΠΙΝΔΟΣ”, και οι ορχήστρες του Λάμπρου και Ζήση Τσιοτίκα, του Βασίλη Γκαμπράνη και τον Τάκη Τζίμα.

Το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2023, στις 12:00, στην κεντρική Πλατεία Αιμιλιανού θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικη εκδήλωση για παιδιά.

Στις 13:00, η ομάδα “Ανεμοσκορπίσματα” χαρίζει απλόχερα χαρά και γέλιο στα παιδιά με αποκριάτικους ξυλοπόδαρους και φανταχτερούς ανιματέρ στην κεντρική , όπου θα πραγματοποιηθεί και το παραδοσιακό γαϊτανάκι.

Στις 20:00, την κεντρική πλατεία Αιμιλιανού θα δοθεί μεγάλη συναυλία με τους «Baildsa» και «Pindos Atletico» και στις 22:00, η νεοσύστατη μπάντα Κρουστών των Γρεβενών “Κριτσάου” συνεχίζει την ξέφρενη βραδιά σε Πλατεία και Πεζόδρομο.

Την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2023, θα ανάψει φανός στη συνοικία Βαρόσι της πόλης των Γρεβενών με την ορχήστρα του Αποστόλη Τζημόπουλου. Φανοί θα ανάψουν και στις κοινότητες Αγίου Γεωργίου, Αμυγδαλεών, Βατολάκκου, Ελευθέρου, Ελάτου, Καλαμιτσίου, Κάστρου, Κιβωτού, Κνίδης, Λειψίου, Μαυραναίων, Μεγάρου, Μυρσίνης, Οροπεδίου, Παλαιοχωρίου, Προσβόρου, Ταξιάρχη, Συνδένδρου και Φελλίου.

Στα Σέρβια:
Σήμερα Παρασκευή 24/02/2023 στις 12:30 στην κεντρική πλατεία των Σερβίων θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικο πάρτι καραόκε. Την ίδια ώρα τα παιδία θα επιδοθούν στο κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού. Στις 20:00 θα ανάψει ο φανός Ζευγαλατίας στα Σέρβια και ο φανός Τροχαλία στο Πλατανόρευμα.

Το Σάββατο 25/02/2023 στις 20:00 θα ανάψουν οι φανοί σε Γούλες, Ίμερα, Κρανίδια και στο Πλατανόρευμα όπως επίσης και ο φανός Μποιάτζη στα Σέρβια.

Την Κυριακή 26/02/2023 στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί στο Πλατανόρευμα η Αποκριάτικη Παρέλαση, ενώ στα Σέρβια η Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση θα ξεκινήσει στις 14:00. Στις 19:00 στην κεντρική πλατεία των Σερβίων θα γίνει απονομή βραβείων και άναμμα φανού. Την ίδια ώρα, θα ανάψουν φανοί στη Νεράιδα και στο Τρανόβαλτο. Στη Μεσσίανη θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικο πάρτι και άναμμα του τοπικού φανού, στο Ροδίτη θα πραγματοποιηθεί Παιδικό Πάρτι και άναμμα φανού. Στης 20:00 η ώρα θα έχουμε το άναμμα φανών σε Ελάτη, Καστανία, Λεύκαρα Λιβαδερό και Κρανίδια.

Στον δήμο Βελβεντού:

Σήμερα Παρασκευή 24/2/2023, στις 20:00 θα ανάψει ο Κεντρικός Φανός στην Κεντρική Πλατεία.

Το Σάββατο 25/2/2023, στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί Παιδική εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία.
Διοργάνωση: Δήμος Βελβεντού & Σύλλογος Γονέων Δημ. Σχολείου. Στις 20:00, θα ανάψει ο Φανός Γειτονιάς «Καστανάρα του Μπγάδι»
Την Κυριακή 26/2/2023, στις 12:00 θα ξεκινήσει η Αποκριάτικη παρέλαση καρναβαλιών στον Πεζόδρομο.
Στις 13:00, Μορφωτικός Όμιλος Βελβεντού διοργανώνει αποκριάτικο χορόστο Μετόχι. Και στις 20:00 θα ανάψει ο Φανός στον οικισμό της Αγίας Κυριακής και θα πραγματοποιηθεί Πάρτυ νεολαίας στην Κεντρική Πλατεία.

Τα κούλουμα στη Δυτική Μακεδονία
Την Καθαρά Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2023, τα κούλουμα θα γιορταστούν σε κάθε γωνιά της Δυτικής Μακεδονίας, με τους δήμους και τους συλλόγους να προσφέρουν φασολάδα, πολλά νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί. Στον Πεντάλοφο Βοϊου για μια ακόμη χρονιά την Καθαρά Δευτέρα, θα γίνει το πεταγμά των αερόστατων, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος