Κομοτηνή:Περιήγηση στο χρόνο

Βιώματα με γεύσεις, μυρωδιές και εικόνες: Ο φούρνος της γιαγιάς, το κάρο του παππού, η ζωή στο χωριό, «Όσο πιο παλιά και αγνά, τόσο πιο όμορφα» δηλώνει η Ευαγγελία Καούνα, γεωπόνος στο επάγγελμα, μα και άνθρωπος με αγάπη για τα “χρώματα” του χθες που χάνονται μέρα τη μέρα.

Τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιεί το Face Book κάνοντας μια «Περιήγηση στο χρόνο» για να αναδείξει κάποια κτίρια τα οποία είναι ετοιμόρροπα και αξίζει να διασωθούν κι όχι να κατεδαφιστούν για καθαρά οικονομικούς λόγους, όπως συνήθως γίνεται.

Η σελίδα αυτή, από τον Ιούνιο έχει καταφέρει να συλλέξει 300 φωτογραφίες με σπίτια που χτίστηκαν το 1900, τα οποία δεν έχουν γκρεμιστεί. Σπίτια από το Βόλο, τις Σέρρες, τη Δράμα, την Καβάλα, την Κομοτηνή. Φωτογραφίζει τα κτίρια λίγο πριν γκρεμιστούν με την ελπίδα ότι το δικό της «κλικ», η δική της “ματιά” θα είναι σωτήρια γι’ αυτά.

Έχει έλξει το ενδιαφέρον κι άλλων επισκεπτών η σελίδα με αποτέλεσμα να γίνεται αποδέκτης φωτογραφιών και από άλλες περιοχές της χώρας, για παράδειγμα από την Πάτρα και την Αθήνα. «Συγκινείται ο κόσμος με το παλιό, αλλά δεν ασχολούνται λόγω χρημάτων. Έτσι, έχουν κατεδαφιστεί πάρα πολλά σπίτια για να δημιουργηθούν πολυκατοικίες. Όμως κάποιοι θέλουν να γυρίσουν στα παλιά γιατί είναι πολύ δύσκολο τώρα να βρεις ένα σπίτι με κήπο και με την παλιά αρχιτεκτονική. Θα είχαμε ακόμη περισσότερους τουρίστες και επισκέπτες στη χώρα μας αν είχαμε αναδείξει και διασώσει τον κτιριακό της πλούτο» δηλώνει η Ευαγγελία Καούνα και αναφέρει ως παράδειγμα την Πεντάπολη Σερρών όπου σώζεται ένα ολόκληρο χωριό με εγκαταλελειμμένα σπίτια που χτίστηκαν το 1906. Όσον αφορά στο μήνυμα που στέλνει; «Να γυρίσουν οι νέοι στα παλιά, να τα διασώσουμε και να αναδείξουμε, όσο μπορούμε, τον πλούτο της χώρας μας».
Φώτο:Ευαγγελία Καούνα Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος