Ζωή Τηγανούρια: Δεν μπορεί καμία πανδημία να σταματήσει τον κόσμο

Η Ζωή Τηγανούρια, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, μιλά με αγάπη για το νησί της, τη Σαμοθράκη, αλλά και για την υπόλοιπη Θράκη, για το σύνολο της Περιφέρειας αν.Μ.Θ., που αύριο για μια ακόμη φορά την “αγκαλιάζει”.

Το φετινό καλοκαίρι τη βρήκε από τόπο σε τόπο να ταξιδεύει, να εμφανίζεται και να παίζει με αφορμή το τραγούδι, που γράφτηκε για την Επανάσταση του 1821 σε στίχους του Τάσου Θεοδωρακόπουλου και ερμηνεία του Μπάμπη Τσέρτου. Έτσι, προέκυψε και η Επανάσταση 200 χρόνια.

“Μεταφέραμε ένα μήνυμα επετειακό σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας , όπου βρεθήκαμε, όμως, παρουσίασα και την παράσταση από το Τάγκο έως τον Καζαντίδη σε λιγότερες συναυλίες, προέκυψαν και από εκεί τέσσερις, που επίσης είχαν μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο και άρεσαν πολύ” δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (21-9-2021).

«Μεγάλη απόσταση αλήθεια από το Τάνγκο έως τον Καζαντζίδη;» τη ρωτήσαμε για να την ακούσουμε να απαντά: “Για τη δική μουσική ψυχοσύνθεση δεν υπάρχουν αποστάσεις. Είναι αλληλένδετα όλα μεταξύ τους, για κάποιον που θα έχει την απορία για να ακούσει πώς συνδυάζονται ίσως και με λίγο κριτική παρέμβαση, ωστόσο, όσοι δουν και όσοι ακούσουν το αποτέλεσμα , Δόξα το θεό, το επικροτούν” σημειώνει. Η πρόσκληση για την αυριανή της παρουσία στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο της Κομοτηνής έγινε από την Περιφέρεια, τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, την Εκτελεστική Γραμματέα Ζωή Κοσμίδου, και τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, τον κο Θανάση Τσώνη τους οποίους δεν παρέλειψε με εγκαρδιότητα να ευχαριστήσει.

Ζωή Τηγανούρια: Δεν μπορεί καμία πανδημία να σταματήσει τον κόσμοΘέλω να τους πω και δημόσια ένα ευχαριστώ για την πρωτοβουλία γιατί μου δίνουν τη δυνατότητα να βρεθώ πάλι στα μέρη μου με ένα πολύ ιδιαίτερο project, στο οποίο εκτός από τα τραγούδια που είναι αμιγώς της Επανάστασης παρουσιάζουμε κι άλλα τραγούδια όπως το «Σαμοθράκης Βήμα» σε στίχους του Μητροπολίτη Άνθιμου στο οποίο αναφέρεται ο Σεβασμιώτατος στη σφαγή των 700 Σαμοθρακιτών , όπως και στους πέντε Άγιους Μάρτυρες εξ Σαμοθράκης , οπότε είναι κι αυτό ένα επετειακό κομμάτι, όπως και πολλά άλλα, που υμνούν τον ηρωισμό των προγόνων μας” σημειώνει η κα Τηγανούρια προσθέτοντας πως το ερμηνεύει εξαιρετικά και ο Βασίλης Κολέτσας, ιερέας στο νησί της Σαμοθράκης.

Με τον Εβρίτη στιχουργό Κώστα Ασμανίδη δημιούργησαν ένα ακόμη τραγούδι, «Το χρονικό της ερήμωσης», το οποίο θα παίξουν για πρώτη φορά ζωντανά χωρίς να έχει κυκλοφορήσει ακόμη το κομμάτι που μιλά για τα παιδιά που φεύγουν από τα χωριά και ερημώνουν, αλλά αφήνει ένα αισιόδοξο μήνυμα που λέει «Μην κλαις μανούλα μου γλυκιά και θα έρθω πάλι πίσω» με πολύ ωραία δομή -και ο στίχος και μελωδία- «Ναι προσέγγισα πολλά θέματα, ζητήματα που αφορούν ευαίσθητα σημεία και της εποχής μας και της κοινωνίας και της πατρίδας μας» σχολίασε η διάσημη καλλιτέχνης.

Από την αυριανή συναυλία δεν θα απουσιάζουν πάλι μουσικά τραγούδια από τη Θράκη. “Παίζω κομμάτια της Θράκης σε όλη την Ελλάδα, είναι δυνατόν να βρεθώ στη Θράκη και να απουσιάζουν από το ρεπερτόριο μου; Είναι αδύνατον, τα λατρεύω, τα παίζω με την ψυχή μου, βλέπω και τη διάθεση του κόσμου όταν παίζω θρακιώτικα κομμάτια. Ειλικρινά στο Μαντηλάτο Θράκης, στο Στέριου, στα Λιανοχορταρούδια διακρίνω αμέσως ένα ξεσήκωμα του κόσμου, μια διάθεση χαράς, αισιοδοξίας, ένα αυθόρμητο χειροκρότημα” σημειώνει για το…Θρακιώτικο άρωμα, που βάζει πάντα στις συναυλίες της προσθέτοντας πως “δεν είναι τυχαίο ότι στην Επανάσταση του 1821 το φινάλε είναι ένας Θρακιώτικος Ζωναράδικος” εξηγώντας: “Έγραψα κι εγώ έναν Θρακιώτικο Ζωναράδικο, ορχηστρικό με ακοντεόν, με γκάιντα με νταούλι που επίσης ξεσηκώνει τον κόσμο και θυμίζει ότι αυτός είναι ο ηρωισμός των Ελλήνων , ένα ορχηστρικό που κλείνει με ένα πανηγυρικό φινάλε νίκης”.
Μιλώντας τέλος για την Πανδημία, τον εγκλεισμό και ό,τι πρωτόγνωρο προηγήθηκε σημειώνει πως: “Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος η οποία είχε και κάποια καλά στοιχεία. Εγώ έσκυψα πολύ μέσα μου «σκαλίζοντας» τη μουσικότητα μου, τις σκέψεις μου, τις αντιδράσεις μου, μελέτησα πολύ, βρήκα χρόνο να μελετήσω πολύ ακορντεόν , έγραψα καινούργια κομμάτια. Έτσι μέσα στις άπειρες ακυρώσεις συναυλιών βγήκαν ωραία πράγματα». Και παρατηρώντας τον κόσμο προσθέτει: “Τώρα παρατηρώ πόσο έντονη είναι η διάθεση του κόσμου να βγει ξανά σε συναυλίες. Δεν είναι τυχαίο ότι έκανα πάρα πολλές συναυλίες. Ο κόσμος τον πρώτο καιρό ήταν πολύ παγωμένος , τώρα όσο περνάει ο καιρός ξεθαρρεύει και βρίσκει ξανά τον πραγματικό του εαυτό”.

Για να καταλήξει στέλνοντας το μήνυμά της: “Δεν μπορεί νομίζω καμία πανδημία να σταματήσει τον κόσμο, θα γυρίζει πάντα και η ζωή θα συνεχίζεται” προσθέτοντας “συμβαίνουν κατά καιρούς πολλά ευτράπελα που μας αναστατώνουν, αλλά η ζωή ξαναβρίσκει πάντα τον αληθινό της ρυθμό”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος