Ζητούν αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων της Σχολής του ΟΑΕΔ

Να αναγνωριστούν τα Επαγγελματικά τους Δικαιώματα, όσο το δυνατόν συντομότερα ζητούν οι απόφοιτοι μιας σειράς ειδικοτήτων των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ και τα εκπαιδευτικά στελέχη της ΕΠΑΣ. Πρόκειται για μηχανολόγους, ηλεκτρολόγους, τεχνίτες Φυσικού Αερίου, τεχνίτες ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και θερμοϋδραυλικών.

Το πλαίσιο για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος λόγω της μετάβασης στον τρόπο λειτουργίας τους από το προηγούμενο καθεστώς στο νέο, δεν έχει ακόμη καθοριστεί με αποτέλεσμα αβεβαιότητα για τους ίδιους.
«Να αναγνωριστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα επαγγελματικά δικαιώματα», ζητούν οι ίδιοι σημειώνοντας ότι από φέτος οι απόφοιτοι θα παίρνουν στα χέρια τους πιστοποιητικό φοίτησης που θα τους δίνουν τη δυνατότητα για τη συμμετοχή σε διαδικασίες πιστοποίησης επαγγελματικών δικαιωμάτων και όχι πτυχίο αυτόματα με την αποφοίτηση τους όπως τα προηγούμενα χρόνια. Ό,τι δηλαδή ισχύει και στα ΙΕΚ θα ισχύει και για τους ίδιους.

Η έλλειψη εργαστηριακής υποδομής για τη λειτουργία νέων ειδικοτήτων, αλλά και το διαχρονικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένα αντικείμενα σπουδών έχει ως αποτέλεσμα την επανάληψη στη λειτουργία κάποιων ειδικοτήτων. Έτσι και φέτος θα λειτουργήσουν τμήματα: Κομμωτικής Τέχνης (δέχθηκε ήδη 29 αιτήσεις), Τμήμα Βοηθός Φαρμακοποιού (21 αιτήσεις), Τμήμα Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων και Τμήμα Μηχανολόγων -Συστημάτων Αυτοκινήτων.

«Χωρίς εργαστηριακή υποδομή, δεν μπορεί να λειτουργήσει νέα ειδικότητα», δήλωσε στο ertnews.gr ο κος Ακριβόπουλος, διευθυντής της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Κομοτηνής. Ιδιαίτερη ήταν φέτος η προσπάθεια να λειτουργήσει ειδικότητα Τεχνητών Φυσικού Αερίου αν εξασφαλιστεί αριθμός τουλάχιστον 15 σπουδαστών (με 15 παιδιά λειτουργεί τμήμα με 12 παιδιά εγκρίνεται η ειδικότητα). Η διαδικασία των εγγραφών ολοκληρώθηκε χθες. Στο πλευρό των σπουδαστών θα βρεθούν τουλάχιστον 16 ωρομίσθιοι, όπως και πέρσι, (αριθμός που θα σταθεροποιηθεί ανάλογα με τον αριθμό τον Τμημάτων που θα λειτουργήσουν).
Οι Σχολές ΕΠΑΣ παρέχουν μεταγυμνασιακή Επαγγελματική Εκπαίδευση (Ν.4763/2020), και λειτουργούν με το σύστημα Μαθητείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος