Υψηλές οι τιμές πώλησης των αμνοεριφίων, ανεβασμένο και το κόστος παραγωγής λένε οι κτηνοτρόφοι

Με την τιμή πώλησης των αμνοεριφίων στα 7 και 8 ευρώ από τα ποιμνιοστάσια των παραγωγών και τα σφαγεία της περιοχής θα ήταν μια εξαιρετική πασχαλινή περίοδος η φετινή για τους κτηνοτρόφους αν το κόστος παραγωγής ήταν χαμηλότερο. « Οι τιμές αλλάζουν κάθε μέρα» παρατηρεί ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, ο κος Νίκος Δημόπουλος και σημειώνει ότι μετά τις εξαγωγές για το Καθολικό Πάσχα τα αμνοερίφια της αν.Μ.Θ., πωλούνται προς 7 και 8 ευρώ σφάγια.

«Θα υπάρχει η τάση η τιμή να ανέβει κι άλλο γιατί δεν υπάρχουν ζώα και η ζήτηση στην αγορά είναι αυξημένη» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή “Καθημερινές Ιστορίες” (13-4-2022) και εξηγεί ότι πάντοτε η τιμή του αρνιού και του εριφίου είναι συνάρτηση και άλλων παραγόντων πέραν της ζήτησης.
Κάνοντας το “ταμείο” με την φετινή τιμή πώλησης σημειώνει: «Με αυτή την τιμή δεν βγαίνει, το κόστος της παραγωγής έχει διπλασιαστεί» προσθέτοντας ο κος Δημόπουλος ότι: «Το κόστος της ενέργειας έχει τριπλασιαστεί και το κόστος των καυσίμων έχει ανέβει τουλάχιστον 40%.» σημειώνοντας με νόημα πως όλα είναι «αλυσίδα».
Η παραγωγή της αν.Μ.Θ. καλύπτει τη ντόπια ζήτηση και τη ζήτηση άλλων περιοχών. «Κυρίως οι έμποροι που αγοράζουν είναι από άλλες περιοχές» δηλώνει ο κος Δημόπουλος και εξηγεί «Η αν.Μ.Θ. και η Κεντρική Μακεδονία είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη παραγωγή. Έρχονται από Αθήνα , Θεσσαλονίκη, από παντού για να πάρουν σφάγια και να τα εμπορευθούν».

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος αναφέρθηκε και στην πρόταση των κρεοπωλών για πλαφόν σε όλη την αλυσίδα εμπορίας των αμνοεριφίων εν όψει Πάσχα.«Το 2020 υπήρχε μια «εξευτελιστική τιμή στο προϊόν της τάξεως των 3 και 4 ευρώ το σφάγιο στα αμνοερίφια, αν τότε έκαναν την ίδια πρόταση οι κρεοπώλες, τότε θα μπορούσαν να την κάνουν και σήμερα. Επειδή τότε δεν υπήρξε καμία παρόμοια πρόταση εγώ δεν πιστεύω ότι έχουν την ηθική νομιμότητα να κάνουν αυτή την ανακοίνωση σήμερα»

Η εμπορία, η διακίνηση και η λιανική τιμή πώλησης επηρεάζει πάντα την τιμή πώλησης από τα χέρια του παραγωγού. «Όταν στον έμπορο βάλεις πλαφόν, αυτό σημαίνει ότι θα βάλει πλαφόν στην αγορά του. Δεν πρόκειται κανείς από τους εμπόρους να μπει στη διαδικασία να κάνει αγαθοεργίες γιατί δεν λειτουργεί όπως οι κτηνοτρόφοι» υποστήριξε ο κος Δημόπουλος καταθέτοντας και μια όχι και τόσο «ελπιδοφόρα» για το χώρο τους πρακτική, ότι δηλαδή: « Οι κτηνοτρόφοι έχουν τα ζώα, μικρά –μεγαλώνουν, και δεν μας ρωτούν: «πόσο πουλάμε το προϊόν μας;» αυτό από μόνο του είναι τραγικό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος