Ξάνθη – Θ. Μουσόπουλος: Το παιδικό βιβλίο στη Θράκη του 19ου αιώνα

Στο παιδικό βιβλίο στη Θράκη τον 19ο αιώνα αναφέρεται στο νέο του πόνημα ο φιλόλογος συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος. Όπως τονίζει, πρωτεργάτες του παιδικού αναγνώσματος είναι οι κωνσταντινουπολίτες Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής (1809 – 1892) και ο ποιητής Ηλίας Τανταλίδης (1818 – 1876). Αφετηρία της παιδικής λογοτεχνίας θεωρείται ο «Γεροστάθης ή Αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας» (1858) του επίσης κωνσταντινουπολίτη Λέοντα Μελά (1812 – 1879).

Όπως τονίζει ο κ. Μουσόπουλος, γενικότερα, όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στην υπόλοιπη Θράκη, στη Φιλιππούπολη και στην Αδριανούπολη, όπως και στη Σμύρνη, υπήρξε από τις αρχές του 19ου αιώνα πρόοδος ως προς τη λειτουργία των σχολείων και την έκδοση βιβλίων για παιδιά, αγόρια και κορίτσια, περιοδικών και παιδαγωγικών μελετών.

“Πολλοί ήταν οι θρακιώτες που στέλνονταν στην Ευρώπη για παιδαγωγικές, ψυχολογικές και φιλοσοφικές σπουδές. Γύριζαν στις πατρίδες τους και αναλάμβαναν να διδάσκουν ή να διευθύνουν σχολεία. Πολλοί στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου έρχονταν στην Αθήνα και στην υπόλοιπη ελεύθερη Ελλάδα, συντελώντας στη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και στην πρόοδο της λογοτεχνίας και μάλιστα της παιδικής”, σημειώνει. Και αναφέρει ενδεικτικά τον Γεώργιο Βιζυηνό, τον Βλάσιο Σκορδέλη και τον Αριστοτέλη Κουρτίδη.

Διαβάστε εδώ: ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος