Ξάνθη: «Ταξίδι» στο χθες με την ένωση των αρχαιολογικών χώρων

Τη δυνατότητα να περιδιαβούν στο μακρινό χθες κάνοντας ορθοπεταλιές στο σήμερα θα έχουν οι επισκέπτες στην Ξάνθη, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού έργου, που θα ενώνει όλους τους γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και άγνωστα σημεία από το Πόρτο Λάγος μέχρι τα Άβδηρα.

Πρόκειται για μια διαδρομή που θα γίνεται με τρεις τρόπους: με τα πόδια (για τα πεζοπορικά τμήματα) με αυτοκίνητο και με ποδήλατο. «Οι σταθμοί είναι πάρα πολλοί και οι σημαντικότεροι: Μουσείο Αβδήρων, στα σημεία σταθμούς της αρχαίας πόλης, στα λιμάνια, στα τείχη, προς το θέατρο, τα νεκροταφεία», ανέφερε η Ντίνα Καλλιοντζή, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης.

«Στεκόμαστε σε επιλεγμένους τύμβους, πάμε σε δύο σημεία στα οποία υπήρχε πολύ μεγάλη λατομική δραστηριότητα, στην περιοχή της Μάνδρας, θα δούμε τα αρχαία λατομεία, πώς ήταν, πώς εξορυσσόταν το υλικό; Και θα καταλήξουμε στο Πόρτο Λάγος, στους γνωστούς βυζαντινούς πόρους», εξήγησε.

Παράλληλα, σημείωσε πως πρόκειται για μια αρκετά ενδιαφέρουσα διαδρομή. «Για μένα το σημαντικό είναι ότι θα προσφέρει στον κόσμο μια ενιαία διαδρομή. Πολλά πράγματα τα ξέρει ο κόσμος, δεν ξέρει τη σύνδεσή τους όμως και στα περισσότερα από αυτά, εκτός από τους ντόπιους, δεν έχει πάει κανείς άλλος».

Μιλώντας για τις εργασίες που τώρα υλοποιούνται σημείωσε: «Τα «ενώνουμε», γίνεται η ανάδειξή τους με ενημερωτικό υλικό, με ειδικά stand. Θα υπάρχει πολύ μεγάλη υποστήριξη του έργου. Για παράδειγμα τα ποδήλατα τα διαθέτουμε εμείς στους επισκέπτες. Έχουμε κάνει τις διαδρομές τόσο εύκολα αναγνωρίσιμες με πινακίδες, φυλλάδια, εποπτικό υλικό και αυτό είναι και το ζητούμενο, να πάει κανείς μόνος του να τα δει. Φυσικά την πρώτη φορά θα τα παρουσιάσουμε εμείς να δει μόνος του τις διαδρομές αυτές», ανέφερε.
Σε ένα χρόνο από τώρα ντόπιοι και επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα πολύ εύκολα να βρίσκονται από σήμερα της Θράκης, στο χθες της αρχαίας Θράκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος