Ξάνθη – Τ. Καραδέδος: Οι αλλαγές στο ΕΣΥ γίνονται μόνο στο όνομα της περιστολής των άσκοπων δαπανών

«Δεν ήμασταν μέτοχοι στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου» σχολιάζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, ο κος Τάσος Καραδέδος για το Νομοσχέδιο που αφορά στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη Υγείας επισημαίνοντας πως στοχεύει μόνο στην περιστολή της σπατάλης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (20-4-2022) σημειώνει τον κίνδυνο να πληρώσει το κόστος το ΕΣΥ και οι ίδιοι οι ασθενείς. Ο κος Καραδέδος πρόσθεσε: «Περισσότερο γίνεται στο όνομα μιας περιστολής της λεγόμενης σπατάλης, το οποίο έχει μια δόση αλήθειας, αλλά από ό,τι φαίνεται μέχρι τώρα την «πληρώνει» πολύ άσχημα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την «πληρώνουν» πάρα πολύ άσχημα και οι ασθενείς… ».

Αναφερόμενος ειδικά στον περιορισμό της απευθείας πρόσβασης των ασθενών στις δομές υγείας χωρίς το παραπεμπτικό γιατρού στέκεται στο θεσμό των ειδικών γιατρών και όχι των γενικών που είχε θεσπιστεί από τη δεκαετία του 60, όταν, όπως είπε, οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες επέλεγαν γιατρούς γενικής ιατρικής, οικογενειακούς γιατρούς, στη χώρα μας επέλεξαν το θεσμό του ειδικού γιατρού πράγμα το οποίο έδωσε μια μεγάλη ώθηση στην υγεία στην Ελλάδα. «Ο θεσμός του θεράποντα γιατρού δεν θα είναι το πρόβλημα. Εντάσσεται ως μέτρο στους μηχανισμούς περιστολής των δαπανών. Το θέμα είναι ότι αυτό που αποφασίστηκε είναι για να πιεστούν ακόμη πιο πολύ οι ανασφάλιστοι που πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλους τους γιατρούς» είπε και σημείωσε ο πρόεδρος του ΙΣ Ξάνθης ότι «Το πρόβλημα είναι το δημόσιο Σύστημα Υγείας. Τα νοσοκομεία και ειδικά της περιφέρειας μας που είναι υποβαθμισμένα πάρα πολύ, λειτουργούν με προβλήματα και με ηρωικές προσπάθειες των γιατρών σε μια πολιτεία που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της ή το κάνει όσο μπορεί».

Όπως είπε, αντί να προταθεί μια γενναία επένδυση στην υγεία, γίνεται πάλι λόγος για προσπάθεια περιστολής της σπατάλης. «Είναι μεγάλη ανάγκη να ενισχυθεί το υγειονομικό σύστημα, καθώς προβλέπεται μια δεκαετία κρίσης» ανέφερε ο κος Καραδέδος σημειώνοντας ότι η περιπέτεια του κορονοϊου ανέδειξε τα προβλήματα.
Μένοντας στον «αυστηρό έλεγχο της εισόδου», καθώς κανείς δεν θα μπορεί να προσέρχεται στο δευτεροβάθμιο όργανο του ΕΣΥ από το 2023 και μετά χωρίς παραπεμπτικό γιατρού εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν αλλαγές καθώς η ευθύνη βαραίνει τον άρρωστο και το gatekeeping έρχεται να περιορίσει αυτή την πολλαπλή επίσκεψη σε γιατρούς. «Δεν έχει αναπτυχθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου όλων αυτών των πραγμάτων και μεταφέρεται κατά κάποιο τρόπο η ευθύνη στον πολίτη. Με αυτή την έννοια ελπίζω ότι θα γίνει μια περιστολή άσκοπων δαπανών. Ελπίζω ότι συνάδελφοι που θα αναλάβουν αυτό το ρόλο του προσωπικού ή οικογενειακού ιατρού ότι θα βοηθήσουν. Είμαι σίγουρος ότι θα βαραίνει περισσότερο το πορτοφόλι των ασθενών. Συν ότι ένας ιατρός θα πρέπει να γνωρίζει περισσότερα. Γι αυτό και προτείνουμε την ανάγκη μιας κύριας πάθησης του θεράποντος ιατρού» είπε ο κος Καραδέδος.
Ερωτηθείς για τις δύο εφημερίες το μήνα στα νοσοκομεία που θα πρέπει να πραγματοποιούν οι συμβεβλημένοι ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ σημείωσε πως είναι «Απαράδεκτη η επιστράτευση δια της βίας των ελευθέρων επαγγελματιών. Δεν μπορούμε να επιστρατεύουμε τους ιδιώτες για να πάνε στο Νοσοκομείο. Πάντα στηρίξαμε την ανάγκη, οι γιατροί να βοηθήσουν, αλλά δεν μπορεί να γίνει μονιμότητα, όπως πριν την δεκαετία του 80».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος