Ξάνθη – Τ. Καραδέδος: Έπρεπε η πολιτεία να κινηθεί συντεταγμένα με το σύνολο των δυνάμεων στην αντιμετώπιση του κορονοϊού

Στην έλλειψη ενημέρωσης για τα ζητήματα που αφορούν τον κορονοϊό στάθηκε για μια ακόμη φορά ο κ. Τάσος Καραδέδος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης. Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες», τόνισε ότι μέχρι τώρα η όποια ενημέρωση του Ιατρικού Συλλόγου στηρίζεται στις πληροφορίες που παίρνει από τους ίδιους τους γιατρούς. Αποτιμώντας την κατάσταση στην Ξάνθη, τη χαρακτήρισε «σχετικά καλή». Όπως είπε: «Υπάρχει μια μικρή αύξηση κρουσμάτων, δε σταμάτησαν ποτέ στην Ξάνθη να σημειώνονται κρούσματα. Κλείνουμε ένα χρόνο πια, μα κάθε μέρα ένα-δύο κρούσματα εντοπίζονται, μόνο  το καλοκαίρι για μια εβδομάδα δεν εμφανίστηκε κανένα» -χαρακτηρίζοντας κέρδος τα πολλά τεστ που γίνονται για την ανίχνευση του κορονοϊού. «Μετά από πολλές διαμαρτυρίες του Ιατρικού Συλλόγου της Ξάνθης και της ευαισθησίας που έδειξε η Δημοτική Αρχή, που αγόρασε τεστ, διενεργούνται δωρεάν στους πολίτες», είπε. «Αυτό ήρθε να αντιρροπήσει την αδυναμία των δημοσίων δομών, του δημοσίου τομέα να αναλάβει τη διαχείριση στο τοπικό επίπεδο και όχι με διατάγματα και τοπικά διλήμματα από την τηλεόραση.»

Σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Καραδέδο, είναι ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των αντισωμάτων στον τυχαίο πληθυσμό. Όπως είπε, «αφέθηκε η υπόθεση πάρα πολύ όλο αυτό το διάστημα στην πειθώ και στη βούληση. Απευθύνθηκαν όλοι στη βούληση των πολιτών και δεν είναι εφικτό να έχουν όλοι την ίδια αντίληψη, δεν έχουν όλοι τον ίδιο ψυχισμό και την ίδια αντίληψη και την ίδια δυνατότητα. Υπάρχουν ηλικιακές ομάδες που εκ των πραγμάτων δε μπορούν να αντιληφθούν το τι ακριβώς συμβαίνει. Εδώ μεγάλοι άνθρωποι, επιστήμονες ακόμη, μέσα στην ιατρική επιστημονική κοινότητα είπαν ένα σωρό ‘τρελά’ αυτή την περίοδο γιατί όχι και ο κόσμος;», αναρωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον κ. Καραδέδο, θα έπρεπε να ακολουθηθούν άλλες γραμμές, όπως η διενέργεια των μαζικών τεστ από την αρχή. “Και τώρα, όμως, με τους εμβολιασμούς, όπου αυτοί γίνονται, για παράδειγμα όπως λένε, ό,τι ισχύει τώρα στο Καστελόριζο, δεν πρέπει, αν γίνει γενικό lockdown, να κλείσει η λειτουργία των επιχειρήσεων εκεί, αλλά με φθηνά rapid test και περιορισμούς να συνεχίσει να λειτουργεί η τοπική οικονομία, είναι ένα παράδειγμα για τον τρόπο λειτουργίας».

Όπως είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, μαζί με τα μέτρα προστασίας, θα πρέπει να προσφερθούν εκείνα τα μέτρα ώστε να μην καταρρεύσει η οικονομία αλλά και οι κοινωνικοί δεσμοί, οι κοινωνικές σχέσεις. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «να μην παύσει η εμπιστοσύνη μεταξύ των θεσμών και των πολιτών, των ανθρώπων και των συνανθρώπων μας. Έπρεπε η πολιτεία να κινηθεί συντεταγμένα με το σύνολο των δυνάμεων -η εκτίμησή μας είναι ότι δεν ενεπλάκη η κοινωνία. Ενεπλάκη ένα μέρος της τηλεόρασης σαν να απευθυνόταν σε υπηκόους. Δεν θεραπεύουμε πια με τον αρχηγό, αλλά με την οργάνωση και την εμπλοκή της κοινωνίας».

Το δικό του μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής; «Όσοι βρίσκονται σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής τους να ξέρουν ότι θα ξαναβγεί ο ήλιος, βγαίνει πάντα, έρχεται ξαστεριά. Αρκεί να βγούμε όσο γίνεται πιο αλώβητοι και έτοιμοι να πιάσουμε το νήμα και να προχωρήσουμε πιο μπροστά», είπε χαρακτηριστικά.

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος