Στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» μίλησε σήμερα (20-4-2021) ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Τάσος Καραδέδος με αφορμή το SOS που εξέπεμψε η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης για «έξαρση κρουσμάτων». «Έχουμε ένα καινούργιο «κύμα» της Πανδημίας κι αυτό μας γεμίζει ανησυχία.» ανέφερε ο κος Καραδέδος τονίζοντας ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί συμπολίτες μας που προσέρχονται με Covid στο νοσοκομείο και ενώ θα έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί δεν έχουν εμβολιαστεί».
Ο κος Καραδέδος ανέφερε ότι το εμβολιαστικό ρεύμα πρέπει να ενισχυθεί. «Οι εμβολιασμοί πρέπει να είναι στόχος, πρέπει να πείσουμε τους συνανθρώπους μας, αλλά πώς να πείσουμε τους άλλους όταν και μέσα στο «σπίτι» μας έχουμε πρόβλημα, όταν δεν έχει εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό; Είναι ένα μεγάλο θέμα» ανέφερε. Παράλληλα, προέτρεψε «… οι άνθρωποι που είναι επικίνδυνοι για άλλους ανθρώπους, να εμβολιαστούν.. . Κι επίσης, να υπόκεινται έστω και υποχρεωτικά στα τεστ. Πώς εξετάζουν στα ιδιωτικά τους ιατρεία; Θεωρώ ότι είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν γιατροί μέσα στα νοσοκομεία ανεμβολίαστοι ή γιατροί που εργάζονται στα ιδιωτικά τους ιατρεία χωρίς να κάνουν καν το τεστ».
Eίπε πως «έπρεπε η χώρα μας, μια χώρα των 10 εκ. κατοίκων, να τα έχει πάει καλύτερα. Να ενσωματώσει το σύνολο της Ιατρικής Κοινότητας. Ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, ως μια “γροθιά” θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπίσει από κοινού την Πανδημία. Έπρεπε να είχε ενταχθεί το σύνολο των υγειονομικών σε ένα σχέδιο» τόνισε ασκώντας κριτική και στην στάση των ΜΜΕ λέγοντας χαρακτηριστικά «Μόνο ο δημοσιογραφικός κόσμος τα πήγε “καλά”, είναι γενικευμένη η εντύπωση ότι δεν δόθηκε πληροφορία για τα κρούσματα επαρκώς και ότι υπήρξε μηδενική κριτική». Μάλιστα από τα «βέλη» του προέδρου δεν γλίτωσε ούτε ο ΕΟΔΥ, ανέφερε ότι «είναι στον αυτόματο πιλότο».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης μίλησε για χαμηλό αριθμό εμβολιασμών στην αν.Μ.Θ., που δεν επιτρέπει εφησυχασμό. «Δεν έχουμε μια επιδημιολογική μελέτη για το πόσοι έγιναν φορείς του κορονοϊού, πόσοι ήρθαν σε επαφή με τον κορονοϊό. Πίστευα ότι για το 30% υπάρχει ανοσία ήδη». Όπως είπε, «Θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί οι περισσότεροι. Περισσότερα εμβόλια, περισσότερα τεστ για να προλάβουμε μια επιδείνωση της κατάστασης».
Για να κλείσει λέγοντας πως: «Όταν χτυπά μια «καμπάνα» δεν έπρεπε να υπάρχει κάποιος που να παίρνει μέτρα; Ο ένας πυλώνας είναι η πρόληψη ο δεύτερος πυλώνας είναι η αντιμετώπιση των ασθενών και ο τρίτος πυλώνας ο εμβολιασμός όλων με πρώτους τους υγειονομικούς και σε περίπτωση άρνησής τους να επιβάλλονται ποινές» καταλήγοντας με μια νότα αισιοδοξίας «Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό, η χώρα μας στο τέλος της ιστορίας θα βγει πιο δυνατή».
Συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος