Ξάνθη – Τ. Καραδέδος: Δεν έχει σταματήσει ο κορονοϊός, ειδικά στην περιοχή της Θράκης

Χαλάρωση των μέτρων υγιεινής από τη μια. Αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου από την άλλη. Και εκατομμύρια μετακινήσεις τουριστών, επισκεπτών, ντόπιων και ξένων καθ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, «ιδανικό» για τον κορονοϊό που οι ειδικοί λένε ότι “δεν έφυγε ποτέ”.
«Και τις προηγούμενες τουριστικές περιόδους και τώρα τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται. Βρισκόμαστε ξανά στο ίδιο σενάριο, στην ίδια θέση, με τα ίδια ερωτηματικά και τις ίδιες πιθανότητες να βρεθούν λύσεις που είχαν προταθεί μέχρι τώρα» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης ο κος Τάσος Καραδέδος μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (23-6-2022).

Όπως είπε, δεν βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση σε ό,τι αφορά στις απώλειες ανθρωπινών ζωών, «ανεβαίνουν τα κρούσματα, αλλά ο αριθμός των νεκρών σε σχέση με την περίοδο του χειμώνα είναι μειωμένος» ευχόμενος οι εξελίξεις, σε ό,τι αφορά στην βαρύτητα της νόσησης, να είναι καλύτερες. «Δεν θα έχουμε τις άλλες παραλλαγές που είχαμε. Υψηλή βλαπτικότητα, πολλά θύματα, πολλοί νεκροί».

Όπως τόνισε ο κος Καραδέδος η επιδημική έξαρση δείχνει ότι δεν έχει σταματήσει ο κορονοϊός, ειδικά στην περιοχή της Θράκης, όπως είπε. «Καθ όλη την περίοδο του έτους έχουμε κρούσματα πολλά και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Με την παραλλαγή Όμικρον ουσιαστικά είχαμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό μολύνσεων. Το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρχουν μολύνσεις ή πόσα μέτρα θα παίρνουμε, το ερώτημα είναι αν θα υπάρχει μια αντιμετώπιση από την ιατρική επιστήμη και από το σύστημα υγείας ικανή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός νέου κύματος κορονοϊού το οποίο όταν κανείς το περνά στο πόδι και ελαφριά δεν μας ταράζει, αυτό που μας ταράζει είναι να χρειάζεται να νοσηλευτεί κάποιος και να μην υπάρχουν ικανές, απαραίτητες συνθήκες για τη σωστή έγκαιρη κι αποτελεσματική αντιμετώπιση».

Μάλιστα στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΙΣ Ξάνθης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Σύστημα Υγείας. «Δεν εντάχθηκε στη λογική της παραγωγής οικονομίας και παραγωγής πλούτου και δυστυχώς είμαστε στην ίδια κατάσταση που ήμασταν πέρσι για να μην πω σε χειρότερη» είπε. Αφού σημείωσε ότι «Δεν είναι ιδιωτική υπόθεση, η πανδημία είναι δημόσια» εξήγησε πως με αυτή την έννοια δεν μπορούμε να μιλάμε για ιδιωτικές δομές. «Θα πρέπει να είναι η συνολική ικανότητα του συστήματος τέτοια, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας πανδημίας και όλων αυτών των κρουσμάτων. Δυστυχώς είμαστε ξανά σε μια εκδοχή από τα ίδια με προτροπές για χρήση μάσκας. Θα βάλουμε μάσκα, θα προσπαθήσουμε να προστατευτούμε, δεν στάθηκε ικανός, όμως, αυτός ο τρόπος να μας προστατέψει».

Υπενθύμισε δε τις αναφορές τόσο του ιδίου, όσο και των συναδέλφων του για επιστρατεύσεις γιατρών «στο πόδι», για διαχείριση της κρίσης «με όρους μιντιακούς» και όχι όπως ανέδειξε η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα που τόνιζε πως «άλλο είναι να αρρωσταίνεις και να νοσηλεύεσαι σε καλό νοσοκομείο και άλλο να αρρωσταίνεις και να νοσηλεύεσαι σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος