Ξάνθη: Στα βήματα της απελευθέρωσης 102 χρόνια μετά

102 χρόνια από την απελευθέρωσή της και την ενσωμάτωσή της στον Εθνικό Κορμό γιορτάζει αύριο η Ξάνθη. Με τους εορτασμούς να προσαρμόζονται στα μέτρα προστασίας από τον Covid. Ωστόσο, τα «Βήματα Απελευθέρωσης», μια ιδέα του καθηγητή Δημήτρη Γκαγκαλίδη, έγιναν κανονικά στην όμορφη πόλη. Δηλαδή μια σύγχρονη αναπαράσταση της καθόδου του ελευθερωτή στρατού την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου του 1919.

«θυμάμαι ήταν αρχές Σεπτέμβρη 2019, στα 100 χρόνια της Ξάνθης (1919-2019). Ζητήθηκε η συνδρομή ιδεών, στα πλαίσια του εορτασμού. Ψάχνοντας ανακάλυψα μια σχετική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, με «αναπαράσταση εισόδου των Ελληνικών στρατευμάτων» που κατέληγε πανηγυρικά στον Λευκό Πύργο. Έκανα κάποιες αλλαγές και τα έβαλα στη διαδρομή της Ξάνθης. Έτσι έγιναν τα «Βήματα της Απελευθέρωσης » δηλώνει ο ίδιος σημειώνοντας ότι «Η Ξάνθη είχε την ιδανική διαδρομή για να λάβει μέρος πλήθος κόσμου. Σε εύκολη απόσταση, διάρκεια, προσβάσιμη για όλους και με στάσεις υψηλού συμβολισμού. Μια σύγχρονη αναπαράσταση της καθόδου του ελευθερωτή στρατού την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου του 1919…»
Αφετηρία
Η εκκίνηση είναι γεμάτη από ιστορικές μνήμες. Δίπλα της η οδός 4ης Οκτωβρίου (κάθοδος από Σταυρούπολη). Παραπέρα το σοκάκι της 9ης Μεραρχίας (παλαιότερη κάθοδος προς την πόλη). Τα σημερινά «σύγχρονα» βήματα αρχίζουν ιστορικά, συγκινητικά και συμβολικά.
1η στάση : Εκκλησία – Λαός
Στάση στον Καθεδρικό Ναό Της του Θεού Σοφίας. Οι ιερείς υποδέχονται στα σκαλιά του ναού την σημαία. Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα. Η στάση συμβολίζει τον ρόλο της εκκλησίας στους αγώνες του έθνους και την σχέση της με τον λαό.
2η στάση : Στρατός – Λαός
Στάση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης. Την σημαία υποδέχεται η ηγεσία του ΔΣΣ, συμβολίζοντας τους ένδοξους αγώνες του Ελληνικού στρατού, αλλά και τον θαυμασμό και περηφάνια του λαού προς τους στρατευμένους μας.
3η στάση : Πολιτεία – Λαός
Τα «βήματα της απελευθέρωσης» ολοκληρώνονται μπροστά στον Πύργο Ρολογιού Ξάνθης. Ο Δήμαρχος παραλαμβάνει την σημαία ως 1ος δημότης της πόλης. Στη συνέχεια γίνεται έπαρση στην κορυφή του ρολογιού, όπως έκανε πριν από 100 χρόνια ο εύζωνας στρατιώτης της 9ης Μεραρχίας, κατά την ημέρα απελευθέρωσης. Συμβολίζεται η ομοψυχία, η Εθνική συνείδηση, αλλά και η περηφάνια του λαού.
Όπως σημειώνει ο κος Γκαγκαλίδης «Τα «Βήματα της Απελευθέρωσης» αποτελούν ένα «ζωντανό μάθημα» Ξανθιώτικης ιστορίας. Ένας βιωματικός τρόπος γνώσης. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβουν και να νιώσουν όλοι την σημασία της ημέρας. Θα έρθουν χρόνια που όλοι θα ζητούν να συμμετέχουν και να νιώσουν το ιστορικό μεγαλείο» καταλήγοντας με την χαρά και τη συγκίνηση που νιώθει για αυτή του την προσθήκη στους ιστορικούς εορτασμούς της πόλης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος