Ξάνθη: Στα 593 τα κτίρια στην παλιά πόλη – Αναγκαίο το “πράσινο φως” για τη συντήρησή τους

“Απομεινάρια” μιας άλλης εποχής , 593 κτίρια, αρχοντικά, αλλά και απλές παραδοσιακές κατοικίες, βρίσκονται στην Παλιά πόλη της Ξάνθης. Σύμφωνα με το ΤΕΕ Θράκης κρίνεται αναγκαία η τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου 4495/2017 για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, καθώς οι διατάξεις αυτές εμποδίζουν την δυνατότητα επισκευής ή μεταβίβασης εκατοντάδων κτιρίων της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, πράγμα που νομοτελειακά θα οδηγήσει στην εγκατάλειψή τους και τελικά στην κατάρρευσή τους.

«Παραπάνω από το μισό πληθυσμό των κτιρίων της παλιάς πόλης της Ξάνθης, είναι Γ’ κατηγορίας» είπε ο Τριαντάφυλλος Σφυρής, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Θράκης- πολιτικός μηχανικός προσθέτοντας πως: «Ένα σπίτι που δεν μπορείς να το επισκευάσεις, να το μεταβιβάσεις, το εγκαταλείπεις». Έτσι εξηγείται και η εικόνα υπό κατάρρευση στην παλιά πόλη, ακόμη και με σκαλωσιές για να προστατεύεται ο κόσμος που περνά. Εικόνα που μπορεί να απαντάται συχνότερα, εάν δεν δοθεί η δυνατότητα αποκατάστασης και συντήρησης στους Ιδιοκτήτες.

Ξετυλίγοντας το «κουβάρι» του θέματος ο κος Τριαντάφυλλος Σφυρής μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Θράκης σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (27-10-2021) γύρισε το χρόνο πίσω εξηγώντας ότι από το 2011 που ισχύει ο Νόμος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων απαγορεύεται οποιαδήποτε μεταβίβαση ενός κτιρίου, όταν σε αυτό υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή, είτε μια προσθήκη είτε μια επέκταση, είτε ένας ημυ-υπαίθριος που έκλεισε, είτε μια τουαλέτα εξωτερική ο,τι δεν έχει οικοδομική άδεια.
«Ο Νόμος αυτός επιτρέπει την τακτοποίηση όλων αυτών των αυθαίρετων κατασκευών με την πληρωμή ενός προστίμου ώστε να γίνει δυνατή η ματαβίβάσή τους και η επισκευή τους γιατί απαγορεύεται οποιαδήποτε επισκευή σε κτίρια τα οποία έχουν αυθαίρετες κατασκευές, οι οποίες δεν τακτοποιήθηκαν» είπε και στο ερώτημα “εάν υπάρχει κίνδυνος αυτές οι κατασκευές να καταρρεύσουν;” απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη « Φυσικά ένα σπίτι που δεν μπορεί να επισκευαστεί, να συντηρηθεί είναι επόμενο ότι θα καταρρεύσει».
Όπως είπε ο κος Σφυρής σε όλη την Ελλάδα τα προβλήματα λύθηκαν, ακόμη και τεράστια ξενοδοχεία στη Ρόδο, στην Κρήτη. Εκεί αυθαίρετα έχουν τακτοποιηθεί πληρώνοντας το ανάλογο υψηλό βέβαια πρόστιμο, αλλά και μικρο-κατασκευές, όπως μια αυθαίρετη προσθήκη μιας τουαλέτας, ένα αυθαίρετο δωμάτιο που έγινε σε ένα σπίτι, αυτά μπορούν επίσης να τακτοποιηθούν. «Η ιδιομορφία που έχουμε στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης είναι ότι τα κτίρια, η πλειοψηφία των κτιρίων έχουν κριθεί διατηρητέα και δεν μιλάμε για 1-2-3 μεμονωμένα κτίρια, όπως τα αρχοντικά, τα παλιά σχολεία, τα μέγαρα των καπνεμπόρων, αλλά μιλάμε για μικρές κατοικίες, απλές κατοικίες ανθρώπων που έζησαν εκεί, γεννήθηκαν εκεί, μεγάλωσαν εκεί, είναι τα πατρικά τους σπίτια. Δεν είναι άνθρωποι οι οποίοι αγόρασαν ένα σπίτι και πήγαν να ζήσουν στην παλιά πόλη. Είναι οι μόνιμοι κάτοικοι» είπε. Εξηγώντας ότι: «Το πρόβλημα είναι ότι σε όλη την Ελλάδα επιτρέπεται να τακτοποιηθούν αυθαίρετες κατασκευές που έγιναν σε διατηρητέο κτίριο εφόσον αυτές δεν ξεπερνούν το 10% της επιφάνειας του διατηρητέου κτιρίου. Εάν έχω ένα κτίριο, ένα αρχοντικό 500 τ.μ. συνολικά τριώροφο από 150 τμ και 200 σε κάθε όροφο 600 τ.μ. αυτό σημαίνει 10% είναι 60% τ.μ. δηλαδή έχω την δυνατότητα σε μια προσθήκη 60 τ.μ. με το Νόμο αυτό να το τακτοποιήσω».

Ωστόσο, τα μικρά σπίτια στην παλιά Πόλη, που είναι των 30 και των 40 τ.μ., όταν χρειάστηκε οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι εκεί μεγάλωσαν, εκεί έζησαν, εκεί έκαναν τις οικογένειές τους,να κάνουν ένα επιπλέον δωμάτιο, 5-6 τ..μ , αυτό υπερβαίνει το 10% γιατί το αρχικό σπίτι είναι μικρό επομένως αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα να το τακτοποιήσουν. Στην παλιά πόλη, σύμφωνα με τον έμπειρο πολιτικό μηχανικό υπάρχει επιπλέον και η εξής ιδιομορφία, σε αντίθεση με όλη την Ελλάδα, τα διατηρητέα της παλιάς πόλης της Ξάνθης είναι ταξινομημένα σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τη σπουδαιότητά τους: Α,(εμβληματικά κτίρια)Β (κατοικίες αλλά αρχοντικά),Γ (απλά σπίτια, μέχρι και χαμόσπιτα), τα οποία κρίθηκαν διατηρητέα για λόγους εναρμόνισης του περιβάλλοντος και σωστά κρίθηκαν διατηρητέα.
«Η ιδιομορφία είναι ότι στα κτίρια κατηγορίας Γ’ επιτρέπεται να κάνει κάποιος Νόμιμα προσθήκες σε αντίθεση με όλα τα διατηρητέα όλης της Ελλάδας με αίτημα άδειας προσθήκης, νόμιμα. Επομένως, τίθεται το ερώτημα για ποιόν λόγο αυτά τα κτίρια αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται και τα εμβληματικά κτίρια. Αυτά στα οποία όχι 10% , αλλά καμία επέμβαση δεν έπρεπε να επιτρέπεται» σημείωσε ο κος Σφυρής προσθέτοντας πως «Οι αυθαίρετες προσθήκες έγιναν νωρίτερα και ακολούθησε η κήρυξη τους σε διατηρητέα με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε αδιέξοδο». Προσθέτοντας επίσης ότι: «Τα κτίρια που χτίστηκαν πριν το ’76 με τις όποιες υπερβάσεις – αυθαίρετα, κι αυτές θα πρέπει να νομιμοποιηθούν για να ακολουθήσουν οι εργασίες συντήρησης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος