Ξάνθη – Στ. Μωραϊτης: Οι ειδικές διαδρομές έλκουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα

«Το επιμελητήριο Ξάνθης υλοποιεί τα περισσότερα ευρωπαϊκά προγράμματα από όλα τα Επιμελητήρια της Ελλάδας» ισχυρίζεται με καμάρι ο πρόεδρος του, ο κος Στυλιανός Μωραϊτης μιλώντας για την προσπάθεια δημιουργίας τουριστικών υποδομών, προορισμών για τους επισκέπτες και σωστής προβολής τους με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας.

Ξάνθη – Στ. Μωραϊτης: Οι ειδικές διαδρομές έλκουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα
Στ.Μωραϊτης

Τελευταία «ώθηση» προς αυτή την κατεύθυνση δίνεται μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος: «QNeST PLUS». Όπως ειπώθηκε, πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ήδη έχει υλοποιηθεί και τώρα απομένει η αξιοποίηση των υποδομών- διαδρομών που έχουν δημιουργηθεί, όπως: οι πολιτιστικές διαδρομές του κρασιού,οι διαδρομές του ελαιολάδου, του νερού, οι διαδρομές των εμπόρων, των προσκυνητών και των ταξιδιωτών. Πρόκειται για πέτρινες διαδρομές που συνδέονται με χαρακτηριστικά του τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Προβάλλουμε, μέσω αυτή της δράσης, τις υπάρχουσες αυτές διαδρομές» είπε ο κος Μωραϊτης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (10-2-2022). «Μεθοδικά αυτά τα προγράμματα τα αξιοποιεί το Επιμελητήριο Ξάνθης προκειμένου να ενισχύσει τον ορεινό όγκο, που είναι πάρα πολύ όμορφος. Αλλά και άλλες περιοχές, πέρα από τα γνωστά και πολύ σημαντικά, όπως: την Παλιά Πόλη, τα Άβδηρα, τον Δημόκριτο , τις παραλίες, τη λίμνη Βιστωνίδα και τους άθλους του Ηρακλή. Έχουμε πάρα πολλά προγράμματα τα οποία «τρέχουν» και τα υλοποιούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρώτο τμήμα της ποδηλατικής διαδρομής από το αρχαιολογικό μουσείο των Αβδήρων που πάει στον αρχαιολογικό χώρο και φτάνει μέχρι και τη λίμνη Βιστωνίδα. Το δεύτερο “τμήμα” θα μπει σε λειτουργία το επόμενο διάστημα , υπήρξε καθυστέρηση λόγω κορονοϊού. «Το επόμενο διάστημα, το πολύ μέχρι το Πάσχα, θα οριοθετήσουμε και θα αξιοποιήσουμε το δεύτερο κομμάτι πολιτιστικής ποδηλατικής διαδρομής που θα ξεκινά από τη λίμνη Βιστωνίδα και θα καταλήγει στον Κόσυνθο ποταμό στο σημείο που διασχίζει την πόλη» είπε ο πρόεδρος.
Όσον αφορά στα μετρήσιμα αποτελέσματα αυτών των δράσεων ο κος Μωραϊτης σημείωσε πως «σαφώς και φέρουν  αποτελέσματα» και εξήγησε: « Ο ορεινός όγκος, παρά τις απαγορεύσεις λόγω κορονοϊού, έλκει επισκέπτες από όλη τη χώρα. Μέχρι και τις 15 Μαρτίου όλα τα ορεινά καταλύματα είναι σχεδόν γεμάτα τα Σαββατοκύριακα. Ιδιαίτερα το Δασικό χωριό είναι πάντα προορισμός». Με την πίστη πώς: «Όταν τελειώσει η Πανδημία, η κινητικότητα θα είναι μεγαλύτερη».
Στόχος αυτών των προσπαθειών είναι η « αφύπνιση» των επαγγελματιών, η συμμετοχή τους, η δημιουργία τουριστικών μονάδων, μικρών καταλυμάτων κ.α. Όσον αφορά στην προώθηση τοπικών προϊόντων «και τα αναζητούν και τα παίρνουν μαζί τους και τα βρίσκουν εύκολα τα τοπικά προϊόντα» είπε ο κος Μωραϊτης σημειώνοντας πως «Οι καλύτεροι διαφημιστές της περιοχής είναι οι ίδιοι. Κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, το να μένουν δηλαδή  όλοι οι άνθρωποι ικανοποιημένοι».
Μάλιστα προέτρεψε τους επαγγελματίες να συνεχίσουν να είναι: «Πάρα πολύ προσεκτικοί» σημειώνοντας πως η προσοχή επιβάλλεται  για να ενισχυθεί και να μεγαλώσει κι άλλο μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων αυτό που έχει δημιουργηθεί μέχρι τώρα. Κατέθεσε δε την πολύτιμη εμπειρία του σημειώνοντας ότι: «Ίσως να είναι εύκολο να στήσεις μια τουριστική υποδομή, αλλά είναι επίσης πολύ εύκολο να τη χάσεις αν δεν προσέξεις» και προτρέποντας για  εγρήγορση  ώστε “ό,τι λανθασμένα γίνεται, να διορθώνεται άμεσα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος