Ξάνθη – Σ. Αρσενίου: Ανέκδοτες Ηχογραφήσεις στα πομακοχώρια της Ξάνθης

“Σκηνικό Αρχαίας Τραγωδίας στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης το βράδυ της 8/12/2021.” γράφει ο Στέλιος Αρσενίου από την Ξάνθη, ο γνωστός ενεργός πολίτης μιλά για την από καιρού προγραμματισμένη εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Θεοχαρίδη, «Ανέκδοτες Ηχογραφήσεις στα πομακοχώρια της Ξάνθης» που εκδόθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων Ν. Ξάνθης το 2018, που συνέπεσε με την ημέρα ταφής του Σεμπαϊντίν Καραχότζα, του Πομάκου Δημοσιογράφου.

Ξάνθη – Σ. Αρσενίου: Ανέκδοτες Ηχογραφήσεις στα πομακοχώρια της Ξάνθης“Του Δημοσιογράφου που σφράγισε με τη ζωή και το έργο του τον αγώνα γνήσιας έκφρασης των Ελλήνων Πομάκων. Έφυγε σε ηλικία 42 ετών, αφήνοντας πολύ μεγάλο έργο, εμβρόντητη όχι μόνο την τοπική κοινωνία, αλλά το Πανελλήνιο. Δεν χωράει σε κάποια διατύπωση. Ούτε σε ένα μόνο σύγγραμμα. Έπρεπε πάραυτα, να γίνουν οι απαραίτητες έκτακτες αναφορές όπως και η προγραμματισθείσα εκδήλωση.” σημειώνει ο δραστήριος επαγγελματίας.
Ωδή στο ΣΕΜΠΑ – Παρουσίαση.
“Στο βιβλίο παρουσιάζονται 117 δημοτικά τραγούδια των Πομάκων, όπως ηχογραφήθηκαν το 1968 από τον δάσκαλο Πέτρο Θεοχαρίδη, καθώς επίσης και δέκα θρησκευτικοί ύμνοι της ισλαμικής θρησκείας που ηχογράφησε ο συγγραφέας. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν οι μουσικές μεταγραφές ορισμένων τραγουδιών και τα κείμενα 21 τραγουδιών που είχε καταγράψει ο Π. Θεοχαρίδης, αλλά δεν τα είχε ηχογραφήσει.
Παρατίθενται επίσης πίνακας κυρίων ονομάτων, κατάλογος εθνονύμων, πίνακας γεωγραφικών θέσεων, ευρετήριο λεξιλογίου, θεματική ταξινόμηση αλλά και αλφαβητικός κατάλογος των τραγουδιών.

Ξάνθη – Σ. Αρσενίου: Ανέκδοτες Ηχογραφήσεις στα πομακοχώρια της Ξάνθης“Ο Διευθυντής του ΙΘΤΠ Ανδρέας Ματζάκος πήρε πρώτος το λόγο δεσμεύτηκε μέσα στο επόμενο εξάμηνο για κάποια βραδιά αποκλειστική για τη ζωή και το έργο του Σεμπαϊντίν Καραχότζα. Απέθεσε δίπλα στους ομιλητές τιμητική πλακέτα για τον Πέτρο Θεοχαρίδη.” αναφέρει ο κος Αρσενίου και σημειώνει ότι:”Η κατάσταση της υγείας απέτρεψε την παρουσία του. Στη συνέχεια είδαμε να προβάλλονται στιγμιότυπα, τοποθετήσεις, νουθεσίες, παραινέσεις του εκλιπόντος μέσα από ομιλίες, αναφορές, παρουσίες σε επιστημονικά συνέδρια για τη ζωή και το έργο των Πομάκων”.

Όπως εξηγεί συγκινησιακή ήταν η φόρτιση της Προέδρου του Συλλόγου Πομάκων Ν. Ξάνθης, ενώ έγινε εμβόλιμη αναφορά της φιλολόγου Δήμητρας Κατάκη, κοντά στην οποία μαθήτευσε ο Καραχότζα.
Για το βιβλίο μίλησαν.
* Γεώργιος Καραγιαννίδης, καθηγητής παραδοσιακής μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Ξάνθης.
* Φεχρή Ιμάμ, απόφοιτος Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.
* Νικόλαος Θ. Κόκκας, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Δ.Π.Θ.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Αρσενίου η βραδιά επρόκειτο να κλείσει με την Εμινέ Μπουρουτζή να τραγουδά πομακικά παραδοσιακά τραγούδια.Συνοδευόμενη στην γκάιντα από τον Ηρακλή Ψωμαδόπουλο.
Ένα μοιρολόι ακούστηκε μόνο. Το : Μάνα πήγε σε μάνα κακό μαντάτο.

Οι φωτογραφίες είναι του Εκδότη – Δημοτικού Συμβούλου Μιχάλη Σπανίδη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος