Ξάνθη: “Τα παραμύθια του Καραγκιόζη” εν μέσω… καραντίνας

Ο Θίασος Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη», παρά την καραντίνα που έχει επιβάλλει η πανδημία, συνεχίζει το δημιουργικό του έργο σε διάφορους τομείς.

Οι ποικίλες καλλιτεχνικές  δραστηριότητες  κρατούν σε εγρήγορση τους υπευθύνους του Θιάσου, επικοινωνούν την αγάπη τους για το θέατρο σκιών με εναλλακτικούς τρόπους και προετοιμάζουν την επανασύνδεσή τους, όταν ανοίξουν εκ νέου τα θέατρα και βρεθούν με ασφάλεια στον φυσικό τους χώρο.

Ξάνθη: “Τα παραμύθια του Καραγκιόζη” εν μέσω… καραντίναςΜετά την επιτυχημένη έναρξη της περιοδεύουσας έκθεσης «Όλες οι τέχνες για τον Καραγκιόζη», που φιλοξενήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ξάνθη στο αρχοντικό του Λυκείου των Ελληνίδων, εμπλουτίζεται η έκθεση αυτή με το έργο και άλλων καλλιτεχνών-συνεργατών μας, με νέα κεντήματα, γλυπτά, υφαντά, κείμενα κτλ. που δημιουργούνται την περίοδο της καραντίνας. Η έκθεση, μόλις επιτραπεί, θα συνεχίσει το ταξίδι της σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Ξάνθη: “Τα παραμύθια του Καραγκιόζη” εν μέσω… καραντίναςΈνα από τα νέα κείμενα, αποτελεί και το διήγημα του Καραγκιοζοπαίκτη Δομτζίδη Απόστολου «Οι σκιές της Ιωνίας». Το διήγημα αυτό για το θέατρο σκιών διακρίθηκε τον περασμένο Ιανουάριο με έπαινο στον 39ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

Η συνεργασία του θιάσου με το Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης συνεχίστηκε με την παράσταση «Τα αινίγματα της ελευθερίας» τον Δεκέμβρη του 2020. Η παράσταση είναι διαθέσιμη ελεύθερα στο διαδίκτυο (https://www.youtube.com/watch?v=kKukCij571U&t=1181s) και δόθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης του επετειακού ημερολογίου 2021 του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης. Η συγκεκριμένη παράσταση αποτελεί διασκευή της κλασικής παράστασης «Τα αινίγματα της Βεζυροπούλας» προσαρμοσμένη στο πνεύμα της προετοιμασίας της Επανάστασης του 1821.

Ξάνθη: “Τα παραμύθια του Καραγκιόζη” εν μέσω… καραντίναςΑυτή η παράσταση μάλιστα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων των Τμημάτων του Διαπεριφερειακού Διαδικτυακού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού της ΠΔΕ Πελοποννήσου, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Σκιών (28 Μαρτίου). Την παράσταση προλόγισε διαδικτυακά η Νατάσα Μιχαηλίδου σε παιδιά από την Ήπειρο, τα Επτάνησα, τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Επίσης, στο πλαίσιο των δράσεων για το φετινό επετειακό έτος ο θίασος πήρε μέρος στο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης «Μία ώρα και κάτι… στη σκηνή του 1821». Η παρουσίαση του θιάσου με τίτλο «Προσεγγίζοντας το 1821 μέσα από το θέατρο σκιών» έδωσε ιδέες στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιφέρειας για το πώς να αξιοποιήσουν το θέατρο του Καραγκιόζη, ώστε να προσεγγίσουν με παιγνιώδη τρόπο τα παιδιά την ιστορία του 1821 και ιδίως την τοπική ιστορία.

Η νέα παράσταση που ετοιμάζει ο θίασος σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» θα είναι μια καινούρια Πασχαλινή παράσταση που θα είναι σύντομα διαθέσιμη στο διαδίκτυο. Πρόκειται για την παράσταση «Του φτωχού τ’ αρνί», βασισμένη στο ομώνυμο λαϊκό παραμύθι από την Ζάκυνθο. Είναι ένα από τα παραμύθια που διασκευάζει και παρουσιάζει στον μπερντέ ο Καραγκιοζοπαίκτης αξιοποιώντας τον πλούτο της λαϊκής παράδοσης και φέρνοντάς την στο σήμερα!

Info
Συνοδευτικές εικόνες:

Πίνακας της Γαρυφαλλιάς Μπαρή «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι», λάδι σε καμβά, 2020
Γλυπτό των Δημήτρη Αβούρη και Απόστολου Δομτζίδη «Ο Καραγκιόζης μας», σίδερο και βότσαλο, 2020
Στιγμιότυπα από την παρουσίαση σε εκπαιδευτικούς της ΑΜΘ με τίτλο «Προσεγγίζοντας το 1821 μέσα από το θέατρο σκιών» (2)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος