Ξάνθη- Π. Καμπάκη – Βουγιουκλή: Το δημοτικό τραγούδι του ’21 κυριάρχησε στα κλέφτικα λημέρια

Στους όρκους των αγωνιστών του 1821 μέσα από το δημοτικό τραγούδι θα αναφερθεί η Κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών καθηγήτρια Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκή επ’ ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία στην επιστημονική ημερίδα με θέμα “Η Ελληνική Γλώσσα κατά την Επανάσταση του 1821”, που θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Κυριακή 28 Μαρτίου στις 5.30 το απόγευμα.

Μιλώντας σήμερα (22-3-2021) στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές ιστορίες» η κα Καμπάκη Βουγιουκλή τόνισε πως το δημοτικό τραγούδι της Επανάστασης του ’21 κυριάρχησε στα κλέφτικα λημέρια. «Τραγουδήθηκε και χορεύτηκε εκεί, πολλές φορές μόνο για μια βραδιά, και μετά χάθηκε, σβήσθηκε, ίσως επειδή στα κλέφτικα λημέρια δεν υπήρχαν γραμματικοί και καλαμαράδες, αλλά κλέφτες, αγράμματοι άνθρωποι του προφορικού λόγου και της παράδοσης, άνθρωποι του μύθου» όπως είπε.

Ξάνθη- Π. Καμπάκη – Βουγιουκλή: Το δημοτικό τραγούδι του ’21 κυριάρχησε στα κλέφτικα λημέρια
Η κα Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή

Σύμφωνα με την Κοσμητόρισσα έτσι ένας μεγάλος αριθμός από αυτά τα άκρως επαναστατικά τραγούδια χάθηκε μαζί με τα γεγονότα που περιέγραφαν. « Όσα όμως περισώθηκαν αποτελούν πολύτιμη πηγή γνώσης και πληροφορίας για γεγονότα άγνωστα ή λιγότερο γνωστά καθώς κι άλλες πληροφορίες που φωτίζουν πτυχές της καθημερινότητας των αγωνιστών όπως οι όρκοι που έδιναν και αφορούσαν τη λευτεριά της πατρίδας».
Για να καταλήξει λέγοντας ότι: «Μερικούς από αυτούς τους όρκους, κάποιοι από τους οποίους διασώζονται σε τραγούδια που αναφέρονται σε γεγονότα χαμένα στην αχλύ της ιστορίας». Γι αυτό και η διοργάνωση αυτής της διαδικτυιακής λόγω κορονοϊού ημερίδας έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς θα δώσει και απαντήσεις σε ερωτήματα του είδους: “Με ποιες κουβέντες εμψύχωναν οι οπλαρχηγοί τα παλικάρια τους στα πεδία των μαχών; Πώς μιλούσαν μεταξύ τους οι καπεταναίοι κατά τον ναυτικό αγώνα; Σε ποιες αγωνιώδεις λέξεις εκφράστηκε το δράμα των Μεσολογγιτών πριν από την ηρωική Έξοδο; Με ποια λόγια διατυπώθηκαν οι θέσεις των πληρεξουσίων στις Εθνικές Συνελεύσεις;”

Διακόσια χρόνια μετά τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, ο μακρινός απόηχος των συγκλονιστικών εκείνων γεγονότων ζωντανεύει για εμάς μέσα από σελίδες γραπτών αφηγήσεων, έργα τέχνης και αντικείμενα, όπως τα όπλα και τα ενθυμήματα ηρώων, αλλά και αυτής δια δικτυακής ημερίδας χάρη στο Δ.Π.Θ. Το βίωμα όμως των Επαναστατημένων εκφράστηκε με εκφωνούμενες λέξεις, με ιαχές και συνθήματα ξεσηκωμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος