Ξάνθη: Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και το ενεργειακό κόστος “πικραίνουν” τα γλυκά των Χριστουγέννων

Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια «πικραίνουν» φέτος τα γλυκά των Χριστουγέννων. Όπως τονίζουν οι ζαχαροπλάστες της περιοχής ακριβότερα κατά ένα ευρώ θα πωλούνται τόσο τα μελομακάρονα, όσο και οι κουραμπιέδες (έντεκα ευρώ φέτος αντί δέκα ευρώ πέρσι τέτοια εποχή).

Ξάνθη: Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και το ενεργειακό κόστος “πικραίνουν” τα γλυκά των ΧριστουγέννωνΌπως τονίζουν οι ίδιοι: Οι ανατιμήσεις σε τρία βασικά προϊόντα, στο αλεύρι, στο λάδι και στη ζάχαρη έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής των προϊόντων που παρασκευάζονται στα εργαστήρια τους. Ρόλο αρνητικό ως προς αυτό είχε και ο τριπλασιασμός σε σχέση με πέρσι του ποσού που καλούνται να πληρώσουν για την κατανάλωση της ίδιας ηλεκτρικής ενέργειας.

«Δυστυχώς αναγκαστήκαμε να επιμερίσουμε την αύξηση του κόστους λειτουργίας τόσο σε εμάς, όσο και στους καταναλωτές» δηλώνουν έμπειροι ζαχαροπλάστες. Όσον αφορά στην κίνηση – κατανάλωση, αυτή είναι περιορισμένη. Με τις ποσότητες που προμηθεύονται οι πελάτες τους να έχουν μειωθεί στο μισό.
«Οι μνημονιακές περικοπές των προηγούμενων χρόνων και η αύξηση του πληθωρισμού οδήγησε σε πτώση της κατανάλωσης» σημειώνουν οι παρασκευαστές.

Μόνο ενθαρρυντικό σημάδι η ντόπια παραγωγή ξηρών καρπών που δίνει στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής της περιοχής τη δυνατότητα να προμηθεύονται σταθερά υλικά στις παρασκευές τους, όπως καρύδια, αμύγδαλα και φουντούκια σε τιμές πιο προσιτές.

Η αύξηση του αριθμού των εργαστηρίων ζαχαροπλαστικής από τριάντα (30) τα προηγούμενα τριάντα επτά (37) χρόνια σε σχεδόν εκατό (100) σήμερα, 17-11-2022, μαρτυρά το ενδιαφέρον για τον χώρο, ωστόσο, χρειάζεται, όπως τονίζουν οι πιο έμπειροι, στήριξη από την πολιτεία (κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και επιδότηση του εργοδοτικού κόστους) για να εισέλθουν και νέοι σε ηλικία ζαχαροπλάστες στο γλυκό τους «κόσμο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος