Ξάνθη: Ο Μάρτιος στη ΦΕΞ

Την θεματική του μήνα παρουσιάζει η ΦΕΞ κάνοντας ειδική αναφορά στον Μάρτιο. “Το σχήμα των ισημεριών και των ηλιοστασίων στα οποία η Εκκλησία τοποθέτησε αντίστοιχα τις γιορτές του Ευαγγελισμού (25 Μαρτίου) και της Συλλήψεως του Τιμίου Προδρόμου (23 Σεπτεμβρίου), αποδίδεται στις λαϊκές παροιμίες «Του Μάρτη και του Τρυγητή ίσα τα ημερόνυχτια», «Μάρτη και Σεπτέμβρη ίσια τα μεσάνυχτα»” αναφέρει η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ) με αφορμή την έλευση του Μαρτίου. “Ο μήνας Μάρτιος ονομάστηκε προς τιμήν του ρωμαϊκού θεού Mars που σημαίνει θεός του πολέμου (Άρης).” σημειώνει και παρουσιάζει τον πρώτο μήνα της άνοιξης, αλλά και τις δραστηριότητές της που δεν σταματούν σε πείσμα του κορονοϊού.

Ήταν ο πρώτος μήνας του ρωμαϊκού έτους, ο Ρωμύλος τον ονόμασε Μάρτη επειδή οι Ρωμαίοι άρχιζαν τότε τις πολεμικές τους επιχειρήσεις. Ακόμη και μετά τη μετάθεση της Πρωτοχρονιάς τον Ιανουάριο, η 1η Μαρτίου εξακολουθούσε να θεωρείται Πρωτοχρονιά για τους Ρωμαίους. Ονομαζόταν πάτριος Πρωτοχρονιά σε αντίθεση με την ιερατική Πρωτοχρονιά του Ιανουαρίου, που σχετίζεται με το ηλιακό έτος και την πολιτική ή κυκλική Πρωτοχρονιά (του Σεπτεμβρίου), η οποία διατηρήθηκε στο Βυζάντιο (ως βυζαντινές ινδικτιώνες), καθώς σε αυτήν τότε συγκέντρωναν τους φόρους μετά τη σπορά. Με βάση όλα τα παραπάνω, τα έθιμα του Μαρτίου σχετίζονται με την ανανέωση της φωτιάς και του νερού (όπως ακριβώς την Πρωτοχρονιά), με τη μεταφορά δροσιάς στο σπίτι, θαλερότητας και γονιμότητας μέσω του χτυπήματος κλαδιών.

Πολιτιστικό ημερολόγιο της ΦΕΞ  «Λαϊκός πολιτισμός -Ξάνθη 2018»

Τα πανηγύρια του Μαρτίου, πανηγύρεις, γιορτές και δρώμενα

  • Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων παρεκκλήσιο Ι. Μ. Αρχαγγελιωτίσσης (9 ΜΑΡΤΊΟΥ)
  • Απόκριες (Κυριακή 14 Μαρτίου) Ξανθιώτικο Καρναβάλι
  • Καθαρή Δευτέρα (15 Μαρτίου)
  • Ψυχοσάββατα (σε όλους τους ναούς και τα νεκροταφεία του νομού) (ΚΙΝΗΤΈΣ ΕΟΡΤΈΣ ΣΎΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΆΣΧΑ)
  • Αγίων Θεοδώρων π. Ξάνθης παρεκκλήσιο (ΚΙΝΗΤΉ ΕΟΡΤΉ Α’ ΣΆΒΒΑΤΟ Μεγάλης Τεσσαρακοστής)
  • Αγίων Θεοδώρων Σταυρουπόλεως παρεκκλήσιο (πλησίον του ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών)
  • Χαιρετισμοί (σε όλους τους ναούς) τις πέντε Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με τελευταία την Παρασκευή του Ακαθίστου Ύμνου (ΚΙΝΗΤΈΣ ΑΚΟΛΟΥΘΊΕΣ)
  • Παναγίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σταυρουπόλεως (25 ΜΑΡΤΊΟΥ)

2-3 πράγματα που ξέρω για …«η ασφάλεια μας στην Ξάνθη και ο επετειακός χρόνος»

Οι προσκεκλημένοι μας από το Δ’ Σώμα Στρατού, την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, αλλά και Ομάδες Διάσωσης και ιδιώτες  μας παρουσιάζουν «2-3 πράγματα…» που θα βοηθήσουν στην κατανόηση της «σύγχρονης και ιδιαίτερης Ξάνθης».

Η  επέτειος του 1821 και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου: «1821, Η Ελληνική Επανάσταση στη Θράκη και η αναμονή ενός αιώνα για την ελευθερία»

 Αποκριές – Θρακικές Λαογραφικές Εορτές

H ΦΕΞ προτείνει: Απουκριές στην Ξάνθη | Θυμόμαστε… στη ΦΕΞ . Όποιος γνωρίζει καλά την πόλη θα ξέρει ότι η ζωή στην Ξάνθη είναι άμεσα συνδεδεμένη πρώτα απ’ όλα με την παράδοση… Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο καρναβάλι ήταν μια εξαιρετική στιγμή για να μπορέσει η πόλη να παρουσιάσει τον πλούτο μιας παράδοσης που ήταν όπως αποδείθχηκε άμμεσα συνδεδεμένη με το μέλλον της.

  https://www.youtube.com/playlist?list=PL0KsMJZ8C7dlOOHndWr9lhQT18-XWquye

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος