Ξάνθη: Μήλα από το Μυρωδάτο

Στο Μυρωδάτο της Ξάνθης, πολύ κοντά στη θάλασσα, αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους καλλιεργώντας μήλα. Ο Μιχάλης Παρασκελίδης και η Αναστασία Πανταζίδου επτά χρόνια μετά την απόφασή τους συνεχίζουν να καλλιεργούν τρεις ποικιλίες μήλα: φούτζι, γκαλά και ξινόμηλα, έχοντας φυτεύσει 1500 ρίζες σε μηδέν υψόμετρο, δίπλα στη θάλασσα. «Τόλμησα δεν υπήρχε άλλος στην περιοχή να καλλιεργεί μήλα σε μηδέν υψόμετρο, τα μήλα καλλιεργούνται συνήθως στα βουνά.» δηλώνει ο Μιχάλης Παρασκελίδης όση ώρα με τη σύζυγό του ξεφορτώνει την πραμάτεια, γιατί πάλι οι δυό τους, έχουν αναλάβει το πιο δύσκολο κομμάτι, αυτό της προώθησης.

Ξάνθη: Μήλα από το Μυρωδάτο«Προσπαθούμε να καλλιεργούμε χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν λιγότερα φάρμακα, κάτι σαν βιολογικό προϊόν όχι εντελώς βιολογικό, δεν γίνεται. Είναι δύσκολα και λόγω της κρίσης, καθώς ο κόσμος δεν έχει λεφτά, αλλά το προσπαθούμε.» δηλώνει ικανοποιημένος από την ποσοτική και ποιοτική απόδοση της προσπάθειάς τους.

Η πώληση, ωστόσο, τους δυσκολεύει πολύ γιατί, όπως λένε, αν τα δώσεις στον έμπορα « δεν πληρώνεσαι, όσο πρέπει, ενώ είναι άλφα ποιότητας , πληρώνεσαι πιο λίγα λεφτά. Ενώ είναι Α’ ποιότητας στα βγάζει Β’ και Γ’ κατηγορίας.» Εκτός από τις εκτιμήσεις  των εμπόρων έχουν να αντιμετωπίσουν κι αυτά των «δήθεν παραγωγών». «Το παίζουν παραγωγοί, ενώ δεν είναι. Έχουν για τα μάτια κάποιο χωράφι και αγοράζουν από συνεταιρισμούς κι έρχονται και πουλούν» δηλώνει. Στα 52 του χρόνια πια γνωρίζει καλά ότι χωρίς προσπάθεια δεν γίνεται τίποτα. «Αξίζει να ασχοληθεί κάποιος, αν έχει όρεξη για δουλειά. Αν έχει πάρα πολύ όρεξη γιατί κι εγώ είμαι 52 ετών και εγώ το τόλμησα εδώ και 7 χρόνια . Ήμουν αγροτόπαιδο , είναι καλά, αλλά είναι πολύ δύσκολο κομμάτι η απορρόφηση τουλάχιστον αν υπήρχε μια λύση.»

Ξάνθη: Μήλα από το ΜυρωδάτοΣ΄αυτό το σημείο η Αναστασία σταματά για λίγο την τοποθέτηση των μήλων στα τελάρα και σημειώνει «Η δουλειά είναι πολύ. Αν ήξερα τις δυσκολίες, δεν θα το τολμούσα. Είναι πολλές οι δυσκολίες και μεγάλες». Στέκεται για λίγο κοιτά την παραγωγή της και προβληματισμένη προσθέτει «δεν βοηθάνε τους παραγωγούς , νομίζω πως θέλουν περισσότερο να προωθήσουν τα εισαγόμενα κι όχι τα Ελληνικά. Οι πελάτες μας ωστόσο αναγνωρίζουν την ποιότητα τους. Έχουμε στάνταρτ πελάτες που θέλουν αυτό το ποιοτικό μήλο. Είναι πολύ δύσκολο γενικά . Έχουμε λίγα, θα έπρεπε να είναι εύκολα, αλλά δεν είναι.»

Μιλούν και οι δύο για το υψηλό κόστος της παραγωγής και φέρνουν ως παράδειγμα τις δικές τους πωλήσεις. Εκείνοι, εδώ και επτά χρόνια, πουλάνε τα μήλα ένα ευρώ το κιλό, όμως, το κόστος για την παραγωγή τους έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 1/3. «Πετρέλαιο, εργάτες, φάρμακα κ.α. Περισσότερο κόστος, λιγότερα έξοδα.» σημειώνει ο κος Παρασκελίδης χωρίς όμως στιγμή κι εκείνος και η ευγενική σύζυγός του, η Αναστασία Πανταζίδου να το βάζουν στιγμή κάτω, «Δόξα το Θεό το προσπαθούμε. Πιστεύω στη θετική ενέργεια. Όταν έχουμε θετική ενέργεια όλα έρχονται.» λένε και χαμογελώντας επιστρέφουν πάλι στις κάσες με τα μήλα και στους πελάτες τους.

Φώτο: Μιχάλης Παρασκελίδης – Αναστασία Πανταζίδου από Μυρωδάτο Ξάνθης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος