Ξάνθη: Μάθε παππού μου γράμματα

Δε διαβάζουν ποτέ εφημερίδα. Όταν θέλουν να συμπληρώσουν μια αίτηση αναζητούν κάποιον να τους βοηθήσει. Και όταν παρακολουθούν την τηλεόραση, ακόμη και τότε έρχονται οι «βιαστικοί» υπότιτλοι να τους υπενθυμίσουν ότι δεν μπορούν, δεν ξέρουν. Άτομα ηλικίας 70-80 και 90 ετών που μέχρι να «φύγουν» από τη ζωή κουβαλούν τον ίδιο καημό.

Ξάνθη: Μάθε παππού μου γράμματα
Ο κος Π.Αμβροσιάδης, αντιδήμαρχος Ξάνθης

Τον καημό για τα γράμματα που δε μπόρεσαν να μάθουν όταν ήταν μικροί «κρύβουν» μέσα τους μια ολόκληρη ζωή οι άνθρωποι εκείνοι που είτε δε μπόρεσαν -για διάφορους λόγους- να πάνε σχολείο, είτε πήγαν για πολύ λίγο γιατί χρειάστηκε να εγκαταλείψουν το σχολείο αμέσως μετά και να ξεκινήσουν τον αγώνα για ζωή -άλλοι πίσω από το κοπάδι, άλλοι στα χωράφια και άλλοι στα εργοστάσια της περιοχής τους. Έτσι, δεν κάθισαν στα θρανία, δεν είχαν δάσκαλο και δασκάλα να θυμούνται, ούτε και δική τους σχολική τσάντα με βιβλία, τετράδια και μολύβια, άλλοτε να την αφήνουν βιαστικοί κι άλλοτε να την αναζητούν, μαζί και τα μαθήματα για την επόμενη μέρα, όπως βλέπουν σήμερα να κάνουν τα εγγόνια τους.
«Όσοι δεν είχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν, να πάνε σχολείο, είναι ένα απωθημένο που το κουβαλούν πάντα, ένα παιδικό όνειρο που δε μπόρεσαν να το κάνουν πραγματικότητα» δήλωσε ο κος Παναγιώτης Αμβροσιάδης, αντιδήμαρχος στον Δήμο Ξάνθης, υπεύθυνος Βρεφικών – παιδικών σταθμών και Ατόμων Γ’ Ηλικίας. Εργαζόμενος χρόνια στον χώρο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης παρατηρεί τους ανθρώπους, ακόμη και όταν τα μαλλιά τους ασπρίζουν, τα πόδια τους βαραίνουν και η μέση τους δεν τους καλοκρατά, να έχουν άσβεστο μέσα τους τον ίδιο καημό, την αγάπη για τα γράμματα που δε μπόρεσαν να μάθουν.

«Συχνά γνωρίζω ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, αγρότες απλοί που βγήκαν στη σύνταξη, 67 και 70 ετών (αγρότες και εργάτες στην πλειοψηφία τους) να δηλώνουν ότι θέλουν να μάθουν να διαβάζουν, να γράφουν» δήλωσε ο κος Αμβροσιάδης προσθέτοντας πως είναι ένα «απωθημένο» για αυτούς το σχολείο.

Παρατηρεί δε με εμφανή προβληματισμό τη διαιώνιση του αναλφαβητισμού, έστω σε πολύ μικρά ποσοστά. «Υπάρχουν μικρές κοινότητες τα μέλη των οποίων δε γνωρίζουν ούτε να διαβάζουν ούτε να γράφουν» δήλωσε ο κος Αμβροσιάδης καταλήγοντας με το δικό του μήνυμα: «Θα πρέπει η πολιτεία να το δει πραγματικά. Όταν ο άνθρωπος παίρνει γνώση, τότε πιστεύω ότι και η κοινωνία μας γίνεται καλύτερη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος