Ξάνθη: Κτίρια και ιστορίες, μια άλλη “ανάγνωση” της πόλης…

Ένα κτίριο, πολλές οι ιστορίες, που θα μπορούσε να διηγηθεί. Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν. Να άλλαξαν ιδιοκτήτες και χρήσεις. Να εξυπηρετούν σήμερα άλλους ρόλους, ωστόσο, εξακολουθούν να στέκουν και να κρατούν καλά κρυμμένα τα μυστικά τους, καθώς λίγοι τα γνωρίζουν.

«Πολλά χρόνια τώρα ασχολούμαι με το θέμα της μνήμης αντλώντας στοιχεία από τον ιστορικό, τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και της τέχνης και αρχιτεκτονικής» δήλωσε ο υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας του ΔΠΘ Νίκος Κοσμίδης σημειώνοντας πως αυτό που μελετά είναι το πώς μνημονεύεται η ιστορία. Πώς η ιστορία βιώνεται και μνημονεύεται μέσα στο χώρο, στο αστικό πεδίο.

«Η Ξάνθη και οι Γιορτές Παλιάς Πόλης είναι ένα γεγονός που για αρκετά χρόνια τιμούμε όχι μόνο οι Ξανθιώτες αλλά και κάτοικοι άλλων περιοχών και άλλων πόλεων εκτός Περιφέρειας. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε ένα τέλμα, πολλοί συζητούσαμε τι πρέπει να γίνει για να μην καταντήσει μια «Σουβλακιάδα» ανέφερε και σημείωσε πως « ο Covid έκανε ένα καλό, έδωσε την ευκαιρία να σκεφτούμε ξανά από την αρχή το νόημά τους. Να δούμε το πώς μνημονεύουμε την Ξάνθη, την Ξάνθη των καπνομάγαζων, της “Belle Epoque”, της ωραίας εκείνης εποχής των εμπόρων, της ωραίας εποχής της μετάβασης από τον 19ο αιώνα έως τον 20ο. Τα ίδια τα κτίρια τα οποία τα συναντάς και χαίρεσαι με την επιλογή τους είναι τα ίδια κτίρια που κρατούν μέσα τους «φυλακισμένη» ακόμη τη μνήμη βασανιστηρίων, των εκτελέσεων, των διακρίσεων, της προπαγάνδας, των διωγμών, των μηχανορραφιών, της παρακολούθησης κ.α.»

Όπως εξήγησε ο κος Κοσμίδης, «υπάρχουν χώροι στην Παλιά Πόλη που ο κόσμος διασκεδάζει τη νύχτα και αγνοούμε ότι αυτοί οι χώροι ήταν χώροι βασανισμού και εκτελέσεων» και αναφέροντας ένας παράδειγμα έκανε “στάση” σε ένα κτίριο που σήμερα φιλοξενεί ένα Café “ Συνέβησαν στο χώρο αυτό μαρτυρικές καταστάσεις. Βασανισμοί. Μόνο το ΚΚΕ κάνει αναφορά σε αυτή την πτυχή της ιστορίας του κτιρίου” σημείωσε ανοίγοντας ένα παράθυρο στο διαφορετικό τρόπο με τον οποίο ίσως θα πρέπει να «διαβάζουμε» τα πράγματα γύρω μας…

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος