Ξάνθη-Κ.Κουρτίδης: Την τελευταία δεκαπενταετία έχουν φύγει χιλιάδες Ξανθιώτες για εργασία στο εξωτερικό

Προβληματισμός κι ανησυχία καταγράφεται στην Π.Ε Ξάνθης για τη συνέχιση της πληθυσμιακής διαρροής. «Λόγω μετανάστευσης στο εξωτερικό χάνουμε το καλύτερο εργατικό δυναμικό», δήλωσε σήμερα 9 Δεκεμβρίου 2022 στο www.ertnews.gr, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Κουρτίδης.

«Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχουν φύγει χιλιάδες», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι «φεύγουν στο εξωτερικό για εργασία και όταν επιστρέφουν είναι για να πάρουν και τις οικογένειές τους μαζί».

Σκεπτικισμός επικρατεί και για τις συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό, αλλά και για τα συχνά εργατικά ατυχήματα που γνωστοποιούνται. «Δεν ξέρουμε τί κανόνες ασφαλείας τηρούνται, αλλά όταν συμβαίνει ένα εργατικό ατύχημα, τότε μιλάμε για αποτυχία του συστήματος», ανέφερε ο κ. Κουρτίδης, μιλώντας για τους κατοίκους της περιοχής που από τους αγρούς και τα χωράφια ή τα καταστήματα της Ξάνθης βρίσκονται στα ναυπηγεία της Ολλανδίας και της Γερμανίας.

Μάλιστα, αναφερόμενος σε αυτού του είδους τις δουλειές, στάθηκε επίσης με ιδιαίτερο προβληματισμό λέγοντας ότι με συμβάσεις έργου και με υψηλές για τα εδώ δεδομένα αποδοχές πραγματοποιούνται ανθυγιεινές εργασίες. «Λόγω της χρήσης μπογιών και αμμοβολών επιστρέφουν με αναπνευστικά και πνευμονολογικά προβλήματα», τόνισε.

Δίνοντας το προφίλ των μεταναστών της περιοχής του, έκανε λόγο για νέους,ανειδίκευτους εργάτες, εργατοτεχνίτες και ειδικευμένους. «Στην Ξάνθη είχαμε πάντα τους καλύτερους οικοδόμους, με τη φυγή τους στο Κατάρ δεν έχουμε πλέον κανέναν, όσοι επέστρεψαν έχουν αλλάξει αντικείμενο», ανέφερε και έκρουσε το καμπανάκι κινδύνου για τις παγίδες που υπάρχουν στην υπογραφή συμβάσεων με εταιρείες που μεσολαβούν για την πραγματοποίηση τέτοιων μετακινήσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος