Ξάνθη- Κ. Κουρτίδης: “Καμπανάκι κινδύνου” στην λεκάνη απορροής του Νέστου – Αναγκαία η ενίσχυση των αναχωμάτων

Προ του κινδύνου νέων πλημμυρικών φαινομένων βρίσκεται η ΠΕ Ξάνθης, καθώς ορατό είναι το ενδεχόμενο υποχώρησης των αναχωμάτων λόγω του μεγάλου όγκου υδάτων που καταλήγουν στην λεκάνη απορροής του Νέστου.

Μιλώντας στο www.ertnews.gr ο αντι-περιφερειάρχης Ξάνθης, ο κος Κώστας Κουρτίδης ανέφερε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ενίσχυσης των αναχωμάτων, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα: Πλημμύρες οικισμών και πλημμύρες καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Όπως τόνισε, λόγω της Κλιματικής Αλλαγής, η λεκάνη απορροής του Νέστου δέχεται μεγαλύτερη ποσότητα νερού, από τα 150 κυβικά μέτρα ροής νερού πέρσι, στα 400 και 600 κυβικά μέτρα τώρα, τα οποία μετά από μια έντονη βροχόπτωση στην λεκάνη απορροής θα καταλήξουν 1300 και 1400 κυβικά μέτρα νερού.

«Ήδη έχουμε ενισχύσει τα αναχώματα του Νέστου» ανέφερε και σημείωσε ότι και στις δύο παρόχθιες πλευρές έχει γίνει καταγραφή των φθορών, των υποχωρήσεων και των σημείων εκείνων όπου απαιτείται ενίσχυση, ώστε με τη βοήθεια και του Στρατού να παρέμβουν άμεσα.

Η αναγκαιότητα χάραξης μιας νέας διόδου έχει επισημανθεί και γι’ αυτό το λόγο θα εκπονηθεί σχετική μελέτη αποκατάστασής. Στόχος να αποφευχθεί μια πλημμύρα η οποία σε πρώτη φάση θα καταστρέψει πολυετείς καλλιέργειες και σε δεύτερη θα απειλήσει οικισμούς όπως: το Εράσιο και η Ηλιόπετρα.

«Είναι αποτέλεσμα της Κλιματικής Αλλαγής και μόνο, εδώ και πενήντα χρόνια δεν έχουν προκύψει παρόμοια προβλήματα» ανέφερε ο κος Κουρτίδης.
Τέλος , εν όψει της έλευσης του Χειμώνα σημείωσε πως γίνεται μια προσπάθεια επιδιόρθωσης του εξοπλισμού που έχει στη διάθεσή τής η ΠΕ Ξάνθης, γκρέϊντερ – αλατιέρες, ώστε να βοηθηθεί το άνοιγμα των δρόμων σε περιπτώσεις έντονης χιονόπτωσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος