Ξάνθη – Κ. Κουρτίδης: Αυξημένος ο κίνδυνος για πλημμύρες στον Νέστο

«Έχουμε θέμα με τον Νέστο» παραδέχτηκε σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης,Κώστας Κουρτίδης επισημαίνοντας τον κίνδυνο να σημειωθούν νέες πλημμύρες στην περιοχή σε περίπτωση που δεν αντέξουν τα φράγματα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (20-1-2022) ο αντι-περιφερειάρχης Ξάνθης επικαλέστηκε την Κλιματική Αλλαγή που προκαλεί ήδη δυσμενείς συνέπειες και στην περιοχή του. «Ενώ υπήρχε μια σταθερή ροή 150 κυβικών ανά δευτερόλεπτο τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε μια σταθερή ροή 600 κυβικών το δευτερόλεπτο τώρα» δήλωσε σημειώνοντας ότι «για την υλοποίηση των αναχωμάτων είχε προβλεφθεί μια «άλφα ροή», τώρα είναι τετραπλάσια». Σύμφωνα με τον κο Κουρτίδη, όταν βρέχει, η ροή αυτή αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

«Καταλαβαίνετε», είπε, «ότι το ανάχωμα είναι έργο της δεκαετίας του 1970, ένα έργο και ένα πρόγραμμα μεγάλο για την εποχή που δημιουργήθηκε, έχει φθαρεί και παρόλο που έγινε το Φράγμα του Θησαυρού έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ροή νερού γι αυτό και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα» σημείωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, δηλαδή:Στην ύπαρξη και λειτουργία μητρώου εργοληπτών. «Δόθηκε», όπως είπε, «εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία να έχει ανά πάσα στιγμή αίτημα – χρήματα και να αναμορφώσει τον προϋπολογισμό, ώστε όταν γίνει κάτι κακό άμεσα να ενεργοποιείται το Μητρώο Εργοληπτών για να γίνονται άμεσα επεμβάσεις στο φθαρμένο ανάχωμα και αυτό να κλείνει».

«Η Τεχνική Υπηρεσία της Ξάνθης θα ξεκινήσει άμεσα μελέτη για την αποκατάσταση του αναχώματος, το οποίο πλέον δεν είναι ικανό να συγκρατήσει το νερό, λόγω της Κλιματικής Αλλαγής και πλέον θα απευθυνθούμε στο Υπουργείο ώστε να κάνει ένα μεγαλόπνοο έργο για την προστασία από τον ποταμό Νέστο» δήλωσε ο κος Κουρτίδης.

Τέλος, παραδέχτηκε ότι η αγωνία από τη δική του πλευρά είναι πολύ μεγάλη: «Έχω μεγάλη αγωνία, φοβάμαι» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας: «Η Κλιματική Αλλαγή ήρθε, αλλά θα πρέπει κι εμείς άμεσα να κινηθούμε γιατί δεν θέλω να θρηνήσουμε όχι μόνο καταστροφή περιουσιών, αλλά το σημαντικότερο: Απώλειες ανθρωπίνων ζωών».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος