Ξάνθη – Κ. Καλλιντζή: Το άνοιγμα των μουσείων μας έδωσε ιδιαίτερη χαρά

«Το άνοιγμα των μουσείων μας έδωσε ιδιαίτερη χαρά, δεν σας κρύβω πόσο μελαγχολικό ήταν το μουσείο κλειστό. Ξέρετε ένα μουσείο ακόμη κι όταν δεν έχει επισκέψεις που είναι το ζητούμενο είναι μελαγχολικό όταν είναι σκοτεινό, κλειστό. Ένα μουσείο θα πρέπει να είναι ανοικτό στον κόσμο, στο φως του πολιτισμού» δήλωσε η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ξάνθης η κα Κωνσταντίνα Καλλιντζή. Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (20-5-2021) σημείωσε: « Έχουμε προετοιμαστεί τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα. Οι επισκέπτες ενημερώνονται για τους κανόνες υγιεινής στα αγγλικά και τα ελληνικά. Ήδη υποδεχτήκαμε τους δεκαπέντε πρώτους επισκέπτες, πρόκειται για οικογένειες, για παρέες και ήταν για εμάς μια ακτίνα αισιοδοξίας, μου μεταφέρθηκαν ιδιαίτερα θετικά συναισθήματα με την παρουσία τους».

Ξάνθη – Κ. Καλλιντζή: Το άνοιγμα των μουσείων μας έδωσε ιδιαίτερη χαρά
Η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ξάνθης η κα Κωνσταντίνα Καλλιντζή

Όπως τόνισε η κα Καλλιντζή το χειμώνα δρομολογήθηκαν κάποιες εργασίες που είναι αφανείς για τον κόσμο απαραίτητες όμως να γίνουν όπως συντήρησης και ευπρεπισμού του μουσείου. «Ετοιμάζουμε εκθέσεις φωτογραφίας, έργων τέχνης, συμμετέχουμε στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, πραγματοποιούμε μουσικές εκδηλώσεις, θα πάρουμε μέρος σε όλες τις δράσεις του ΥΠΠΟ και θα προγραμματίσουμε και δικές μας» εξήγησε η κα Καλλιντζή.

Ξάνθη – Κ. Καλλιντζή: Το άνοιγμα των μουσείων μας έδωσε ιδιαίτερη χαρά
Το αρχαιολογικό μουσείο των Αβδήρων

Μιλώντας για την δυνατότητα που έχει το μουσείο να εκθέτει το σύνολο των αντικειμένων η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης σημείωσε πως: «Πάντα υπάρχουν εκθέματα «σιωπηλά» κι «απόμακρα» σε όλα τα μουσεία, όλης της Ελλάδας, όλου του κόσμου. Η έκθεση μας φιλοξενεί ένα μικρό αριθμό αντικειμένων ως εκ του γεγονότος ότι είναι περιορισμένος ο χώρος. Το Μουσείο Αβδήρων είναι ένα μικρό μουσείο, φιλοξενεί αρχαία από την αρχαία πόλη των Αβδήρων, οι αποθήκες μας είναι γεμάτες. Οι χώροι του μουσείου είναι πολύ περιορισμένοι. Βέβαια, υπάρχουν τρόποι προβολής των αντικειμένων, είτε διαδικτυακά, είτε με μικρο-εκθέσεις στο χώρο του μουσείου» δήλωσε η έμπειρη αρχαιολόγος.

Όπως σημείωσε «Ευτυχώς που υπάρχουν στα χέρια των αρχαιολόγων και στις αποθήκες. Υπάρχουν μουσεία με αποθήκες διαμορφωμένες με τέτοιο τρόπο, επισκέψιμες, όπως το Βυζαντινό της Θεσσαλονίκης, που εκθέτει τους αμφορείς του με συγκεκριμένο τρόπο, αλλά και πολλά άλλα μουσεία. Θα ήταν ευχής έργο να διοργανώσουμε μια έκθεση αποθηκών που θα μπορεί ο κόσμος να την βλέπει και να καταλαβαίνει τον τρόπο που φυλάσσονται, τον όγκο των εκθεμάτων και γιατί φυλάσσονται.»
Info
Κάθε 21η του μηνός το μουσείο Αβδήρων προσφέρει δωρεάν είσοδο στους επισκέπτες του τιμώντας έτσι τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Επίσης, εκτός από την Τρίτη όλες τις ημέρες από τις οκτώ το πρωϊ έως τις τρεις και μισή το Μουσείο είναι ανοικτό για το κοινό
Τηλέφωνο για περισσότερες πληροφορίες: 2541 0 51 003

Φώτο: Η κα Κωνσταντίνα Καλλιντζή-πηγή:F/B συνέντευξη-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος