Ξάνθη: Ημερολόγιο καταστρώματος από τον αλιευτικό συνεταιρισμό Αβδήρων

Τα προβλήματα του αλιευτικού συλλόγου «Ο Δημόκριτος» γνωστοποίησε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» ο πρόεδρος κος Κωνσταντίνος Τσολάκης. Πρόκειται για έναν Σύλλογο που ιδρύθηκε το 2004 και έχει εγγεγραμμένα 45 μέλη. Το αλιευτικό καταφύγιο των Αβδήρων όπως είπε, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, δεν προσφέρει ασφάλεια στα σκάφη σε όλες τις καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ξάνθη: Ημερολόγιο καταστρώματος από τον αλιευτικό συνεταιρισμό ΑβδήρωνΌπως τόνισε ο κος Τσολάκης χρήζει βελτίωσης ο νοτιοανατολικός βραχίονας του λιμένα για να σταματήσουν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν σε δύσκολες καιρικές συνθήκες είτε κατά την παραμονή τους σε αυτό, είτε κατά την προσπάθεια τους να αγκυροβολήσουν. «Δεν είναι λίγες οι φορές που συνάδερφοι μας έχουν πάθει ζημιές στα σκάφη τους από ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της μη σωστής λειτουργίας του λιμανιού» ανέφερε ο κος πρόεδρος σημειώνοντας ότι αυτό  συνέβη και με τις τελευταίες καιρικές συνθήκες. Η εκβάθυνση του στομίου του λιμένα και η ανακατασκευή της ράμπας ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών είναι σημαντικά έργα που πρέπει να υλοποιηθούν τόνισε ο κος Τσολάκης. Όπως και η επανασύσταση του λιμενικού σταθμού Αβδήρων που έκλεισε λόγω της οικονομικής κρίσης το 2014.

«Λόγω Covid και περιοριστικών μέτρων έχουν μειωθεί οι εμπορικές τιμές των προϊόντων καθώς και η προσέλευση αγοραστικού κοινού στην περιοχή με αποτέλεσμα να έχουμε μειώσει κι εμείς την αλιευτική μας προσπάθεια για να μη μένουν αδιάθετα αλιεύματα. Δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός μας έχει χαθεί λόγω της δύσκολης κατάστασης που όλοι βιώνουμε» τόνισε ο πρόεδρος.

Επίσης, επισήμανε ότι έχουν εξαιρεθεί από την οικονομική στήριξη για την προσωρινή παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων μέσω του ΕΠΑΛΘ που δόθηκε μόνο στα σκάφη που έχουν εγκατεστημένο το δορυφορικό σύστημα αυτόματου εντοπισμού. «Νιώθουμε την μεγάλη αδικία που έχει γίνει σε βάρος μας και στην μεγαλύτερη μερίδα του κλάδου μας καθώς δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουμε αυτή την συσκευή στα σκάφη κάτω των 12 μέτρων και ούτε εργαζόμαστε σε διεθνή ύδατα. Αντίθετα είμαστε υποχρεωμένοι να καταγράφουμε σε ημερολόγια γέφυρας ηλεκτρονικά ή μη, την αλιευτική μας δράση ,τις μέρες ,τις ώρες τα αλιεύματα καθώς και οποιοδήποτε συμβάν υπάρξει κατά το αλιευτικό μας ταξίδι. Η καταγραφή αυτή αποτελεί απόδειξη πόσο μειώθηκε η δραστηριότητα των σκαφών κατά την διάρκεια των μέτρων για την καταπολέμηση του Covid και δεν έχει ληφθεί υπόψιν» σημείωσε κάνοντας έκκληση στο αρμόδιο υπουργείο να άρει την αδικία. Όπως είπε ο κος Τσολάκης παρόλο που υπάρχει μεγάλη ανεργία ελάχιστοι νέοι ασχολούνται πλέον με τη δουλειά, μόνο δύο τα τελευταία 10 χρόνια!

Ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος