Ξάνθη: Εργαστήρι κοπτικής-ραπτικής στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Εργαστήρι κοπτικής-ραπτικής θα λειτουργήσει στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς 2021-2022 με την επίβλεψη της κας Δήμητρας Φάκα.

“Στην διάρκεια των μαθημάτων θα έρθουμε σε επαφή με την έμπνευση του σχεδιαστή και την τέχνη του ράφτη, μαθαίνοντας να δημιουργούμε τα δικά μας ρούχα και αξεσουάρ στα δικά μας μέτρα, αλλά και σε αυτά των φίλων μας” αναφέρουν οι υπεύθυνοι και σημειώνουν, “θα μάθουμε να κατασκευάζουμε βασικά ρούχα γκαρνταρόμπας και να ταξιδεύουμε ταυτόχρονα στον κόσμο των υφασμάτων της μόδας”.

Οι ενότητες του εργαστηρίου αναλυτικά θα περιλαμβάνουν:

Ξάνθη: Εργαστήρι κοπτικής-ραπτικής στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και ΠαράδοσηςΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (5 Οκτ έως τις γιορτές των Χριστουγέννων)
-Θα έρθουμε σε επαφή με τα είδη ραπτικής που θα χρειαστούμε και πως λειτουργούν.
-Μαθαίνουμε τον τρόπο χειρισμού της μηχανής
-Μαθαίνουμε τα είδη των υφασμάτων.
-Μαθαίνουμε να επιδιορθώνουμε τα προσωπικά μας ρούχα (κόντεμα, στένεμα, σκίσιμο) ώστε να εξοικειωθούμε στο ράψιμο τόσο στο χέρι όσο και στη μηχανή.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (Ιανουάριο και Φεβρουάριο)
-Μαθαίνουμε να σχεδιάζουμε το πρώτο απλό πατρόν
-Μαθαίνουμε την σχεδίαση, την κοπή και το τρύπωμα του υφάσματος.

ΤΡΙΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (Από Μάρτιο έως και Μάιο)
-Ολοκληρώνουμε την εκμάθηση σχεδιασμού πατρόν.
-Μαθαίνουμε να μετράμε σωστά τα σωματομετρικά στοιχεία
-Μαθαίνουμε κοπή υφασμάτων, συναρμολόγηση και ραφή ρούχων.

Βιογραφικό

Η κα Δήμητρα Φάκα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νομό της Ξάνθης. Ασχολείται επαγγελματικά με την Ραπτική – Κοπτική από το 1977.

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός ράπτη, σε τοπικές φίρμες στη Βιέννη της Αυστρίας, με εξειδίκευση στην επισκευή γουναρικών. Το 1981, όταν επαναπατρίστηκε στο Εύμοιρο Ξάνθης οπού και ζει μέχρι σήμερα, εργάστηκε στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου ‘Δέρας’ , στην κατασκευή γουναρικών και μουτόν.

Το 1984 ίδρυσε τη δική της ιδιωτική επιχείρηση με τον σύζυγο της Φάκα Μιχαήλ επί της οδού Ελ. Βενιζέλου, για πώληση και επισκευή γουναρικών και δερμάτινων ειδών.

Το 1991 ίδρυσε μια μικρή βιοτεχνία στην περιοχή της Κυψέλης όπου παρήγαγε ενδύματα για γνωστές εταιρίες του εξωτερικού όπως: Adidas, Puma, Nike, La Redoute.

Από το 1993 και μετά συνεργάστηκε στενά για πολλά έτη με τους Δήμους Ξάνθης, Κομοτηνής και Καβάλας για τη σχεδίαση και κατασκευή κουστουμιών και στολών για τα καρναβάλια και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η δημιουργικότητα της και η προσοχή στη λεπτομέρεια οδήγησαν σε καλλιτεχνικές συνεργασίες με θεατρικούς συλλόγους, μπαλέτα κλασικού και μοντέρνου χορού, αλλά και με το Τμήμα Γυμναστικής Ακαδημίας του ΔΠΘ.

Το 2017 έκανε την πρώτη προσπάθεια να μοιραστεί τις γνώσεις της και την αγάπη της για το σχέδιο μόδας και την ραπτική, σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο, με το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης, όπου παρέδιδε μαθήματα για αρχάριους σε τμήματα 30 μαθητών.

Σήμερα, έχοντας περισσότερα από 40 χρόνια προϋπηρεσίας στο τομέα της κοπτικής / ραπτικής, προσπαθεί με κάθε τρόπο να βοηθήσει τις νεότερες γενιές να αγαπήσουν αυτό το τόσο δημιουργικό επάγγελμα.

Info
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επικοινωνήστε καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή, στα τηλέφωνα 25410 29282 (πρωινές ώρες 09.00-14.00) και 25410 26635 (απογευματινές ώρες 17.00-21.00).

Ειδική Προσφορά: Για όλες τις νέες διπλές εγγραφές ειδική προσφορά: 15% έκπτωση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος