Ξάνθη: Ένας “ιπτάμενος εστιάτορας” βοηθά από ψηλά στην πυροπροστασία των δασών

Όταν ήταν μικρό παιδί, στην ηλικία των πέντε ετών, συνήθιζε να παίζει με τα άλλα παιδιά στη μικρή πλατεία της γειτονιάς του. Εκεί πρωτο-έπιασε τα διαφημιστικά φυλλάδια που έπεσαν ένα απόγευμα από ένα μικρό αεροπλάνο. Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπε από τόσο κοντά ένα ιπτάμενο όχημα. Ήταν η πρώτη φορά που ήξερε τι ακριβώς θα έκανε στη ζωή του. «Εγώ,όταν μεγαλώσω, θα γίνω πιλότος » ανακοίνωσε στους δικούς του όταν επέστρεψε σπίτι του.

Χρειάστηκε να φτάσει στην ηλικία των 40 ετών ο Σωτήρης Τσιακίρογλου, όμως, να έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο και να έχει αναλάβει και την επιχείρηση εστίασης του πατέρα του για να πραγματοποιήσει και την πρώτη ώρα πτήσης, ως «μαθητής» στην Αερολέσχη Αλεξανδρούπολης. 27 χρόνια μετά πετώντας με το δικό του αεροπλάνο πια εξακολουθεί να αισθάνεται απλά «υπέροχα»!

Άλλοτε πραγματοποιώντας πτήσεις για σαράντα λεπτά της ώρας κι άλλοτε για μία ώρα και σαράντα λεπτά βρίσκεται στον ουρανό της Θράκης εποπτεύοντας από ψηλά μια τεράστια δασική έκταση: από την Σταυρούπολη, τους Τοξότες , τους Μαιάνδρους του Νέστου, την ορεινή Μύκη, τις Θέρμες, μέχρι και τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Πετώντας στα 5 και 6000 πόδια, ευρισκόμενος στα 1500- 2000 μέτρα ο ιπτάμενος εστιάτορας κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, συνεπικουρεί το έργο των υπευθύνων συμβάλλοντας και ο ίδιος στην προσπάθεια πυρο-προστασίας της περιοχής.
Θυμάται να διηγηθεί δεκάδες περιστατικά με φωτιές υφέρπουσες σε δύσβατα σημεία, με αγνοούμενους , με αναζητήσεις και με άμεσες ενημερώσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει. Στα 67 του χρόνια σήμερα όχι μόνο δεν έχει κουραστεί να πετά, αλλά αντιθέτως παίρνει κουράγιο και συνεχίζει βλέποντας δειλά δειλά νέους να προσεγγίζουν το χώρο. Με το ελαφρύ του αεροσκάφος αποτελούν ισχυρό δίδυμο στους αιθέρες της Ξάνθης. «Είναι υπέροχο το συναίσθημα, δεν περιγράφεται» λέει στο ertnews.gr και προτρέπει όσους και όσες αγαπούν τα αεροπλάνα να ασχοληθούν, καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν είναι ακριβή ενασχόληση με ανταμοιβή την ελευθερία των ουρανών, αλλά και το υπέροχο συναίσθημα της συμβολής στην επιτήρηση των δασών της περιοχής του, αλλά και της συμμετοχής του σε επιχειρήσεις διάσωσης ανθρώπων που κινδυνεύουν.
Όταν κρεμά την ποδιά του εστιάτορα, φορά τη στολή του πιλότου ως ιπτάμενος επαγγελματίας παραμένοντας, όμως, πάντα τζέντλεμαν…
φώτο: αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος