Ξάνθη: Έναρξη του Καρναβαλιού την Κυριακή

Η Έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2021 και ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ξάνθης, Μανώλη Τσέπελη, θα μεταδοθεί ζωντανά την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις δώδεκα το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσει το καρναβαλικό μήνυμα των συλλόγων. Στις επτά το απόγευμα, επίσης διαδικτυακά, στη σελίδα facebook.com/kentropolitismouxanthis θα μεταδοθεί η ομιλία του Θανάση Μουσόπουλου, φιλόλογου-συγγραφέα-ποιητή με θέμα «Ο Διόνυσος και οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές».

Ξάνθη: Έναρξη του Καρναβαλιού την Κυριακή
Άρματα καρναβαλιού, προ Covid

«Στη βάση και ουσία των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών, που τελούνται στην Ξάνθη από το 1966, συναιρώντας αγροτικά έθιμα και αστικές τελετές, με τη λαϊκή ψυχή της Θράκης στο προσκήνιο, βρίσκεται ο Διόνυσος» αναφέρει ο Θανάσης Μουσόπουλος και σημειώνει δίνοντας μια μικρή γεύση από την εναρκτήρια ομιλία του: «Από την προϊστορική Θράκη και την αρχαιοελληνική μυθολογία ο Διόνυσος σύμβολο της γέννησης, της παρακμής αλλά και της ακμής της φύσης, θεός του κρασιού και του αμπελιού, θεός των λαϊκών δυνάμεων και του γλεντιού, από τη Θράκη ξάπλωσε σ’ ολόκληρη την Ελλάδα ξέφρενα διονυσιακά τραγούδια και γλέντια».

Ο Διόνυσος, που αντάμα με τον Ορφέα εδώ και χιλιάδες χρόνια μεταμφιέζεται σε χαρά και δημιουργία, φέτος, στη μεταμφίεση του θα χρησιμοποιήσει και τη μάσκα προστασίας από τον κορονοϊό. Στη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης θα αναλυθεί το θέμα της συμβολής των «Θρακικών Χρονικών» στην ανάπτυξη των Λαογραφικών Εορτών της Ξάνθης Θα προλογίσει ο Δρ. Θανάσης Β. Κούγκουλος, Ε.ΔΙ.Π. Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ., και ομιλήτρια θα είναι η Ζωή Ντάφου, φιλόλογος Δ.Ε. – μεταπτυχιακή φοιτήτρια Τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας, ενώ θα συντονίσει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης, μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης.

Στην εκδήλωση παρουσιάζεται ο ρόλος του συγγραφέα Στέφανου Ιωαννίδη, ως επιφανούς ανθρώπου της πνευματικής ζωής της Ξάνθης και ιδρυτικού μέλους και προέδρου της ΦΕΞ, στην προαγωγή της λαογραφικής έρευνας του τοπικού πολιτισμού. Τονίζεται η καθοριστική συνεισφορά του, από το 1966 και μέχρι το τέλος της ζωής του, στην ίδρυση και λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης και στη δημιουργία και ανάπτυξη του θεσμού των Λαογραφικών Εορτών της πόλης.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται η συμβολή του περιοδικού Θρακικά Χρονικά, το οποίο ο Στέφανος Ιωαννίδης εξέδιδε για πάνω από τριάντα χρόνια, στην ανάδειξη του λαογραφικού πλούτου της Ξάνθης και γενικότερα της Θράκης μέσα από σημαντικές λαογραφικές μελέτες από αξιόλογους συνεργάτες του περιοδικού. Επιπλέον, με τα ειδικά αφιερώματα που επιμελήθηκε ο Ιωαννίδης, το ανάλογο συγγραφικό του έργο, τις ομιλίες-διαλέξεις του και τις συνεντεύξεις του με θέμα τη λαογραφία του τόπου, αναδεικνύεται η σχέση με τον λαϊκό πολιτισμό ως δεσπόζουσα επιλογή των Ξανθιωτών. Τα Θρακικά Χρονικά είναι ένα εξέχον παράδειγμα τοπικού περιοδικού που προώθησε και φανέρωσε σε πανελλήνια κλίμακα το πολυπολιτισμικό πρόσωπο της Ξάνθης, και το υλικό του προσφέρεται ως πολύτιμη πηγή έρευνας και εκτίμησης από τους μελετητές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος