Ξάνθη: Ένα μεγάλο μουσικό εργαστήρι – 2.000 ταλαντούχοι μουσικοί

Ένας τόπος, ένα μεγάλο μουσικό εργαστήρι.Ένα αποτέλεσμα δράσεων και πρωτοβουλιών 16 χρόνων. «Η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων και οι υποδομές μας δίνουν τη δυνατότητα όχι μόνο της διοργάνωσης συναυλιών, αλλά και της δυνατότητας το κοινό να συμμετέχει» δηλώνει ο διευθυντής της ΦΕΞ, ο κος Πασχάλης Ξανθόπουλος σημειώνοντας ότι το κοινό που παρακολουθούσε κάποια χρόνια πριν είναι τώρα οι φαν του Φεστιβάλ.

«Το κοινό είναι από τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων της αν.Μ.Θ. αλλά και πάρα πολλοί άνθρωποι που γνωρίζουν την κλασσική μουσική και γοητεύονται» δηλώνει ο κος Ξανθόπουλος κάνοντας λόγο για πάρα πολύ «ενθαρρυντικούς, ποιοτικούς δείκτες».

Όλο αυτό το διάστημα, πριν από κάθε συναυλία, πραγματοποιείται και μια μικρή ενημέρωση για τους συνθέτες και τους δημιουργούς, επιτυγχάνεται έτσι και ένας ξεχωριστός τρόπος μύησης στα μουσικά δρώμενα.

Η διοργάνωση του μεγάλου μουσικού εργαστηρίου φέτος συνέπεσε με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη δημιουργία και λειτουργία της ΦΕΞ. Μιας Ένωσης, που όπως λέει ο κος Ξανθόπουλος, συνδέεται άμεσα με την νεότερη ιστορία της Ξάνθης, καθώς από το 1950 η ΦΕΞ καθορίζει στην Ξάνθη σημαντικά πράγματα.
Μεταξύ άλλων: Οργανώνει Βιβλιοθήκη, που την παραχωρεί στο δήμο, πραγματοποιεί μαθήματα ξένων γλωσσών, λειτουργεί την Κινηματογραφική Λέσχη, διοργανώνει Φεστιβάλ. «Μέσα από τη δουλειά που γίνεται διαπιστώνουμε ότι η Ξάνθη είχε άμεση και έμμεση σχέση με την κλασσική μουσική» τονίζει ο κος Ξανθόπουλος. Όχι τυχαία, από το 1900 ακόμη Ξανθιώτες και μη επισκέπτονται την Ξάνθη, διοργανώνουν μουσικές συναντήσεις με έργα των Ροσίνι και Βέρντι. Κι αυτή η σχέση συνεχίστηκε για δεκαετίες κι ενισχύθηκε με την άφιξη των νεο-προσφύγων Ποντίων Ομογενών που έφεραν τη δική τους μουσική παιδεία «έναν αέρα κλασσικής μουσικής, που «γέμισε» τα ωδεία»όπως εύστοχα αναφέρει.

Αυτή τη συνέχεια στη σχέση με την σοβαρή κλασσική μουσική θέλει να διατηρήσει το Φεστιβάλ. Γι αυτό το λόγο το επόμενο μουσικό βήμα δεν θα αργήσει. Από τις 4 έως τις 10 Ιουλίου στην Ξάνθη με τη συμμετοχή φοιτητών από όλο τον κόσμο το πιάνο, η μουσική του, έρχεται στο επίκεντρο με τον ακούραστο διευθυντή της ΦΕΞ να κάνει λόγο για ένα δεκαήμερο κατά τη διάρκεια του οποίου «η καρδιά του πιάνου θα «χτυπά» στην Ξάνθη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος