Ξάνθη-Ε. Χατζηγεωργίου: Κύπριοι που ζούσαν στη Θράκη, συνταξιούχοι πια, επιστρέφουν στο νησί τους

Στο νησί τους επιλέγουν να συνεχίσουν τη ζωή τους οι Κύπριοι που ζούσαν και εργάζονταν στη Θράκη και τώρα βγήκαν στη σύνταξη. Όπως δήλωσε σήμερα Παρασκευή 16-12-2022 στο www.ertnews.gr, η Πρόεδρος του Συλλόγου, κα. Ελένη Χατζηγεωργίου δεν είναι λίγοι εκείνοι που βγαίνοντας στη σύνταξη επέλεξαν να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγή τους.

140 οικογένειες Κυπρίων σε Ξάνθη και Ροδόπη

Πρόκειται για Κύπριους, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει στη Θράκη το 1974-75 και που όλα αυτά τα χρόνια, ρίζωσαν, εργάστηκαν και δημιούργησαν οικογένειες και περιουσίες στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή στην Ξάνθη ζουν εβδομήντα οικογένειες Κυπρίων και άλλες τόσες στη Ροδόπη. «Είναι η πρώτη γενιά Κυπρίων που ήρθε στην περιοχή», σημείωσε η κα Χατζηγεωργίου, προσθέτοντας ότι αν και έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τη Θράκη κάποιοι εξ αυτών υποκύπτουν στη νοσταλγία και επιστρέφουν στον τόπο τους. Υπολογίζεται δε πως σε όλη την Βόρειο Ελλάδα διαβιούν περισσότεροι από 10.000 Κύπριοι.

Έντονη η παρουσία των Συλλόγων Κυπρίων

Ιδιαίτερος είναι ο ρόλος των επιστημονικών και πολιτιστικών Συλλόγων των δύο περιοχών που ενισχύουν αυτό το «δέσιμο» με τη διοργάνωση ημερίδων κι εκδηλώσεων, όπως προσεχώς ξανά οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Κύπρου και Ξάνθης, όπως και στο παρελθόν, σε συνεργασία με πανεπιστήμια των δύο περιοχών και θέμα το Οικογενειακό Δίκαιο και την ισχύουσα Νομοθεσία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο.

Κωνσταντινούπολη μέσω Θράκης απο Κύπριους τουρίστες

Άξιο αναφοράς είναι και το αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον Κυπρίων επισκεπτών που σημειώνεται στην περιοχή. «Είναι τόπος μετάβασης προς την Κωνσταντινούπολη η Θράκη, οπότε τα τουριστικά γραφεία έχουν εντάξει στάση στην περιοχή, με το μουσείο αφιερωμένο στον Γρήγορη Αυξεντίου, που έχουμε δημιουργήσει να αποτελεί σταθερή τους επιλογή» ανέφερε προσθέτοντας ότι πραγματοποιούνται εκδρομές Κυπρίων τουριστών συνέχεια στις ΠΕ Ξάνθης και Ροδόπης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος