Ξάνθη: Δράσεις Ιστορίας και Μνήμης για τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

Εκπαιδευτική δράση για τους μαθητές της Ξάνθης στο πλαίσιο της επετείου της εισόδου της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διοργανώνουν το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και η ομάδα «Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού». Το εργαστήρι είναι διάρκειας 2 ωρών και περιλαμβάνει τόσο περιπατητικό μέρος όσο και συζήτηση στην Αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» της Καπναποθήκης «Π». Απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (10-18 ετών).

«Με αφορμή τη θετική εμπειρία από την περιήγηση της διοργάνωσης του Σεπτεμβρίου αναπτύσσουμε ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και της Ομάδας δράσης Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού το οποίο απευθύνεται σε παιδιά από 10 μέχρι 18 ετών, που προσπαθεί να συνδέσει τη μνήμη με το χώρο τόσο σε επίπεδο τοπικό, δηλαδή στα γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2ου ΠΠ στην Ξάνθη, όσο και σε υπερτοπικό με φωτογραφικές αναφορές σε χώρους μνήμης του ευρωπαϊκού χώρου» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (14-10-2021) ο Νίκος Κοσμίδης, υποψήφιος Διδάκτωρ.

Όπως εξήγησε, οι μαθητές των σχολικών μονάδων καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα που θα τους βοηθήσει –μια που ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στα γεγονότα του 1940-41- να μπορέσουν να κατανοήσουν τη σύνδεση της ιστορίας με τον τόπο τους.
«Ένας μέρος του προγράμματος θα είναι περιπατητικό, δηλαδή τα παιδιά θα μπορέσουν να περιηγηθούν με τον υποψήφιο διδάκτορα Δημήτριο Καλογιαννίδη σε χώρους τέτοιους στην Ξάνθη, οι οποίοι μπορεί να είναι γνωστοί (στους μεγαλύτερους), αλλά άγνωστοι στα νεότερα παιδιά και ένας δεύτερος χώρος συζήτηση διαδραστική με τα παιδιά για τη σχέση τους με την μνήμη και το πώς αντιλαμβάνονται τις επετείους και τις μνημονεύσεις» είπε ο κος Κοσμίδης.
Σε αυτό το σημείο επεσήμανε ότι πολλές φορές γίνονται με έναν τυπολατρικό τρόπο απλώς για να γίνουν. «Στην ουσία τα παιδιά παρίστανται σε εκδηλώσεις για να κρατούν την ελληνική σημαία. Έτσι, δεν βοηθούνται τα παιδιά να αποκτήσουν ιστορική μνήμη χρειάζεται να περάσουμε σε ένα πιο άμεσο και κατανοητό πιο απελευθερωμένο τρόπο η μνήμη δεν είναι η εξυπηρέτηση ενός αφηγήματος αλλά μια βιωμένη πραγματικότητα ακόμη και στο επίπεδο του χώρου, των κτιρίων, των δρόμων, των πλατειών, των γειτονιών.»

Το επόμενο βήμα των υπευθύνων θα είναι η διοργάνωση φωτογραφικής έκθεσης με φωτογραφίες μνήμης από τον ευρωπαϊκό χώρο. Μια συλλογή φωτογραφιών που, όπως εξήγησε ο κος Κοσμίδης, θα φέρουν σε διάλογο τόπους μνήμης και σε αντιπαραβολή την Ελλάδα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αναφορά στο Ολοκαύτωμα και σε άλλες ιστορίες θανάτου και πόνου. Με τον κο Κοσμίδη να καταλήγει με τη σημείωση: «Πάντα ο πόλεμος και η φρίκη του πολέμου είναι επίκαιρη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος