Ξάνθη: Αναγκαία η δομή αυτόνομης διαβίωσης για πενήντα άτομα με νοητική υστέρηση

Τη δημιουργία μιας δημόσιας δομής που θα προσφέρει αυτόνομη διαβίωση στα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα νοητικής υστέρησης, ζητούν γονείς, κηδεμόνες, φροντιστές και φίλοι των ατόμων αυτών στην Ξάνθη.

Πρόκειται για περισσότερα από πενήντα άτομα («μικρά και μεγάλα παιδιά» , όπως χαρακτηριστικά τα αποκαλούν) οι φίλοι του Παραρτήματος Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης(πρώην Ψυχολογικό Κέντρο Β. Ελλάδος-Παράρτημα Ξάνθης) που ενώ έχουν εξασφαλισμένη την πρωϊνή απασχόλησή τους στο Κέντρο, δε έχουν την απογευματινή επιλογή- διέξοδο, ούτε την απάντηση στο ερώτημα: «Τι θα γίνει όταν οι γονείς τους δεν είναι πια πλάι τους;».

Όπως τόνισε στο ertnews.gr εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλοι του Κέντρου «η μεγαλύτερη αγωνία των γονιών είναι τι θα γίνει όταν εκείνοι κλείσουν τα μάτια τους και δεν θα είναι πια κοντά τους; ποιος θα φροντίζει τα παιδιά τους;». Απάντηση στο ερώτημα αυτό επιχειρούν να δώσουν οι ίδιοι σημειώνοντας ότι οι παρούσες κτιριακές υποδομές με την απαραίτητη ανακαίνιση κι ενεργειακή αναβάθμιση- διαμόρφωσή τους, όπως επίσης, με την αναγκαία στελέχωση με προσωπικό θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα της αυτόνομης διαβίωσης. Προτείνουν ξανά λοιπόν τις κτιριακές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους και καλούν τους αρμοδίους να ικανοποιήσουν το αίτημα τους.

Τώρα δεν έχουν ούτε καν τη δυνατότητα απογευματινής απασχόλησης με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι οι γονείς να απασχολούν ιδίοις πόροις προσωπικό σε περίπτωση που χρειαστεί εκείνοι να λείψουν. «Δεν μπορούν ούτε το αυτονόητο για όλους εμάς, να βγουν δηλαδή έξω έστω για μια βόλτα εάν δεν έχουν κάποιο δικό τους εύκαιρο να τους συνοδεύσει».

Το Κέντρο ανήκει στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Π.Α.Μ.Θ. και καθημερινά οι εθελοντές του συλλόγου καταγράφουν μαζί με την αγωνία των γονιών για το μέλλον της φροντίδας των παιδιών τους και την δική τους αγωνία, για την ανταπόκριση στα έξοδα της καθημερινότητά τους, καθώς πολλοί φροντίζοντας τα παιδιά τους δεν μπορούν να εργαστούν με αποτέλεσμα να ζουν μόνο με το επίδομα πρόνοιας που εισπράττουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος