Ξάνθη: Αδιάθετα τα κηπευτικά λόγω μειωμένης κίνησης στις λαϊκές αγορές

«Από παραγωγή πηγαίνουμε καλά με τη διάθεση όμως τι γίνεται;» αναρωτιέται και δείχνει φιλόξενα δίπλα του την άδεια καρέκλα. Στον πάγκο του απλωμένα τα προς πώληση λαχανικά του. Ο Στέλιος Πετρούσης είναι νέος αγρότης, που ασχολείται με την καλλιέργεια και την παραγωγή λαχανικών. Αγαπά αυτό που κάνει και μιλά με πάθος για τον τόπο του. Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο της καραντίνας νιώθει όλα να έχουν «ανατραπεί» μέσα του. «Η διάθεση των προϊόντων μας είναι ζητούμενο» λέει και δείχνει τον λιγοστό κόσμο που επισκέφτηκε την χθεσινή λαϊκή.

Ξάνθη: Αδιάθετα τα κηπευτικά λόγω μειωμένης κίνησης στις λαϊκές αγορές«Ανοίγουμε ανά δεκαπέντε μέρες. Δεν μας βοήθησαν οι δήμοι καθόλου. Ενώ σε άλλες πόλεις μπορούν οι παραγωγοί και συμμετέχουν κανονικά εμείς κάθε δεκαπέντε. Κι όμως χωράμε όλοι κρατώντας τις αποστάσεις.» δηλώνει ο κος Πετρούσης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές ιστορίες» προσθέτοντας πως η τακτική «μονά-ζυγά» που έχει επιλεγεί είναι λανθασμένη καθώς είναι πολλοί οι παραγωγοί που συμμετέχουν στις λαϊκές το καλοκαίρι κι όμως ήταν στην λίστα και του Φθινοπώρου και του χειμώνα και της άνοιξης.

Η χρονιά κύλησε όπως είπε με άγχος και στεναχώρια για τα αδιάθετα προϊόντα. «Με έσωσε η οργάνωση. Έχω ψυγεία και κάποια προϊόντα μπόρεσα να τα συντηρήσω» τόνισε προσθέτοντας ότι στην πρώτη καραντίνα που έκλεισαν τα πάντα σημειώθηκε τεράστια ζημιά για τον ίδιο 8-10.000 ευρώ παίρνοντας πίσω 1500 ευρώ ως ενίσχυση του κράτους.

Σύμφωνα με τον κο Πετρούση κάποιοι συνάδελφοί του, 3-4 άτομα γνωρίζει ο ίδιος προσωπικά- δεν συνέχισαν με την παραγωγή και τη διάθεση των λαχανικών. «Ήταν χρεωμένοι, ανοιγμένοι σε τράπεζες και γεωπόνους, δεν έβγαλαν λεφτά και έφυγαν στη Γερμανία, έφυγαν στο εξωτερικό».
Όσον αφορά στο μήνυμα που στέλνει στο Υπουργείο; «Στο Υπουργείο τι να πω;» αναρωτιέται και προσθέτει «δεν ασχολείται κανείς με μας. Έδωσαν στο βαμβάκι αποζημιώσεις για τον κορονοϊό και σε μας με τα κηπευτικά ελάχιστα χρήματα». Πριν τον αφήσουμε στον πάγκο του να εξυπηρετεί μια πελάτισσά του κάνει τη δική του αναφορά στο νέο σχέδιο Νόμου για τις Λαϊκές Αγορές «Τα παζάρια σε εταιρείες προωθεί το νέο νομοσχέδιο. Ποιος θα δημοπρατεί τις θέσεις; Όχι ο Δήμος, όπως τώρα, αλλά ένας επιχειρηματίας. Με ποιο τρόπο;» αναρωτήθηκε μην κρύβοντας την αγωνία του.
Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος