Ξάνθη – Α. Πεχλιβάνης: 40 χρόνια μελισσοκόμος και συνεχίζει

Σαράντα χρόνια στη μελισσοκομία ο κος Άγγελος Πεχλιβάνης. Ωστόσο, πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά δεν μπορεί να κάνει. «Θα δείξουν» λέει «την απόδοση που θα έχουν οι μέλισσες οι καιρικές συνθήκες» σημειώνοντας με νόημα πως: «Οι μελισσοκόμοι εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες της χρονιάς». Οι βροχές φέρνουν χαμόγελα στους μελισσοκόμους της περιοχής και τούτο γιατί συμβάλλουν στην ανθοφορία. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις ήταν πολύ ευνοϊκές, καθώς ανθοφορία σημαίνει νέκταρ για τις μέλισσες» λέει ο κος Πεχλιβάνης προσθέτοντας πως «η ξηρασία δημιουργεί προβλήματα».

Ξάνθη – Α. Πεχλιβάνης: 40 χρόνια μελισσοκόμος και συνεχίζει
Ο κος Άγγελος Πεχλιβάνης αποκαλύπτει με χαρά τα μυστικά της μελισσοκομίας στους εγγονούς του

« Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την μελισσοκομία;» Τον ρωτήσαμε και το πρόσωπο του έλαμψε ενθυμούμενος το ξεκίνημα. «Έπαιρνα το πρώτο μέλι για τα παιδιά μου, το καθιέρωσα και από τότε μέχρι σήμερα συνεχίζω για παιδιά και εγγόνια» αναφέρει και γελά «Τρώγανε-τρώνε πολλά κιλά μέλι όλο το χρόνο και έτσι έγινε η αρχή. Τα δύο μελίσσια έγιναν διακόσια κι αυτό ήταν ένα συμπληρωματικό εισόδημα που με βοήθησε να σπουδάσω τα παιδιά μου».

Ο έμπειρος Ξανθιώτης μελισσοκόμος συχνά πυκνά αρέσκεται να αναφέρει στις κουβέντες του ένα ρητό που λέει ότι: «Με την μελισσοκομία δεν μπορείς να ζήσεις, αλλά μπορείς και να πλουτίσεις» εξηγώντας: «Είναι ένα κουρασμένο μεροκάματο. Μια πολύ δύσκολη δουλειά. Γνωρίζω το 50% της μελισσοκομίας. Κι όταν γίνεις μελισσοκόμος, δεν μπορείς να το αποχωριστείς. Γίνεται ένα βίωμα. Όσο μπορώ, θα ζω, θα ασχολούμαι, θα βοηθάω τους δικούς μου ανθρώπους».
Θα προτρέπατε τους νέους να ασχοληθούν; Τον ρωτήσαμε «Νομίζουν ότι είναι μια εύκολη ενασχόληση. Δεν είναι όμως. Απαιτεί χώρους, μεταφορικά μέσα για να το κάνεις σωστά και θέλει πάρα πολλές γνώσεις γι αυτό το λόγο από όλους όσοι ξεκινούν ένα 20% συνεχίζει, οι υπόλοιποι το παρατούν. Νομίζουν ότι είναι εύκολο κέρδος αλλά δεν είναι έτσι» απάντησε.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αποκαλύψει το μήνυμα που ο ίδιος πήρε παρατηρώντας όλον αυτόν τον χρόνο τον κόσμο της μέλισσας. «Ο τρόπος που λειτουργούν, που εργάζονται, η δύναμη να λειτουργούν τόσο συντονισμένα. Αν είχαμε οι άνθρωποι τον συντονισμό και τη συνεργασία θα ήμασταν πρώτοι. Είναι μια πολύ οργανωμένη κοινωνία, χωρίς κανένα λάθος. Εμείς μπορεί να κάνουμε λάθος παρεμβαίνοντας αλλά οι άνθρωποι όχι».
Ακούστε εδώ:

Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος