Βασίλης Κάργας, δημοσιογράφος-συγγραφέας: Το βιβλίο είναι η καρδιά ενός όμορφου, υπέροχου κόσμου

«Κι αν δεν βρεις την Άνοιξη μπορείς να την φτιάξεις» τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη μας υπενθύμισε ο Βασίλης Κάργας δίνοντας έναν τόνο αισιοδοξίας στην γκρίζα μας εποχή. Με αφορμή την Ουρανούλα Τοξούλα τη νέα του ηρωίδα, ο βραβευμένος δημοσιογράφος –συγγραφέας μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής για την ανάγκη να αναζητάμε μικροί και μεγάλοι χρώματα στη ζωή μας.

Βασίλης Κάργας, δημοσιογράφος-συγγραφέας: Το βιβλίο είναι η καρδιά ενός όμορφου, υπέροχου κόσμουΜετά την «Παράξενη παρέα του Ορφέα», την πρώτη του ιστορία, συστήνει σε μικρούς, αλλά και μεγάλους… μια περιπέτεια διαφορετική. Ο τίτλος του νέου του παραμυθιού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελληνοεκδοτική» είναι: «Ο κρυμμένος θησαυρός». « Το βιβλίο είναι η καρδιά ενός όμορφου, υπέροχου κόσμου, πρέπει να αφήνουμε τις σελίδες των βιβλίων να χτυπάνε δυνατά και να μεταμορφώνουν το γκρίζο των ημερών μας σε πολύχρωμο» δήλωσε και μας χάρισε αυτήν την πολύχρωμη μαγεία της νέας του ιστορίας.

Βασίλης Κάργας, δημοσιογράφος-συγγραφέας: Το βιβλίο είναι η καρδιά ενός όμορφου, υπέροχου κόσμου
Ο βραβευμένος δημοσιογράφος συγγραφέας Βασίλης Κάργας

Η Ουρανούλα Τοξούλα, αντίδοτο στην έλλειψη επικοινωνίας και στον σχολικό εκφοβισμό
Με την εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο του Ουράνιου Τόξου με οδηγό την Ουρανούλα Τοξούλα γίνεται πραγματικότητα. «Όλη η δράση της νέας του ιστορία εξελίσσεται μέσα σε ένα σχολείο. Ζει σε μια πόλη που τα πάντα είναι γκρίζα κι αυτό δείχνει την απομόνωση και γενικώς τους ανθρώπους που είναι κλειστοί μεταξύ τους. Ταιριάζει και με την περίπτωση που είναι όλοι απομονωμένοι. Αγαπάει πάρα πολύ το ουράνιο τόξο. Στο σχολείο είναι η μόνη που ζωγραφίζει με χρώματα το ουράνιο τόξο, τα άλλα παιδιά , ζωγραφίζουν με γκρίζα μολύβια, πριγκίπισσες, κάστρα, αυτοκινητάκια, την κοροϊδεύουν , την φωνάζουν «Ουρανούλα Τοξούλα» και αυτή πάντοτε υπομένει τον σχολικό εκφοβισμό ελπίζοντας κάποτε το ουράνιο τόξο να φωτίσει με τα χρώματα του και τις ψυχές των παιδιών και την ίδια της την πόλη» εξηγεί ο Βασίλης Κάργας την υπόθεση του νέου του παραμυθιού μιλώντας για την έλλειψη επικοινωνίας που χαρακτηρίζει τις μεγαλουπόλεις και τον σχολικό εκφοβισμό , που στις μέρες μας παίρνει διαστάσεις τρομερές και φοβερές.

«Πρέπει να αναδεικνύουμε τη δύναμη των χρωμάτων στη ζωή μας.»
«Το παραμύθι αυτό ήταν πάλι μια ιδέα της Ευαγγελίνας, της εξάχρονης κόρης μου. Αυτή μου έδωσε την ιδέα για το ουράνιο τόξο και για τα χρώματα.» δηλώνει ο συγγραφέας αποκαλύπτοντας την «συνεργάτιδά» του, που αποτελεί και μόνιμη πηγή έμπνευσης για εκείνον. « Πιστεύω ότι πρέπει να αναδεικνύουμε τη δύναμη των χρωμάτων στη ζωή μας. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα χρώματα επηρεάζουν τον συναισθηματικό μας κόσμο, τα συναισθήματά μας, την ψυχολογική μας διάθεση και πνευματικά και σωματικά και συναισθηματικά. Πιστεύω ότι κάθε πράγμα στη ζωή μας έχει το δικό του χρώμα και τη δικιά του αξία. Στόχος του βιβλίου είναι να κάνει τη ζωή μας πολύχρωμη.» σημειώνει ο Βασίλης Κάργας και προσθέτει πως υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει την θεραπευτική δύναμη των χρωμάτων του Ουράνιου Τόξου , οπότε αυτή ήταν και η αφορμή. «Φαντάζεστε έναν κόσμο χωρίς χρώματα; Από την κούπα του καφέ, μέχρι τα κτίρια και τον ουρανό, να είναι όλα γκρίζα; Ένας κόσμος χωρίς χρώμα;»
«Τα χρώματα μας αλλάζουν τη διάθεση»
«Έκπληκτα τα μάτια μας όταν αντικρίζουμε το ουράνιο τόξο.» σημειώνουμε με τη σειρά μας για να ακούσουμε τον δημιουργό να τονίζει ότι είναι τα χρώματα όλα αυτά που μας αλλάζουν την ψυχολογία μας. Τη διάθεσή μας. «Φαντάζεστε να βρίσκεστε σε ένα καταπράσινο λιβάδι με ανθισμένα λουλούδια και πολύχρωμες πεταλούδες κι ένα ουράνιο τόξο να έχει βγει; Πώς αλλάζει αμέσως η διάθεση από το να βλέπεις έναν ουρανό μολυβένιο και μια θάλασσα γκρίζα. Όλα αυτά μας αλλάζουν τη διάθεση.»
«Αν κάνουμε κάτι με πολύ αγάπη, μπορούμε να αντέχουμε»
Όπως τονίζει ο Βασίλης Κάργας η ηρωίδα του παραμυθιού, η Ουρανούλα Τοξούλα μας δείχνει πως αν κάνουμε κάτι με αγάπη, με πολύ αγάπη, μπορούμε να αντέχουμε και υπάρχουν φορές που μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο τη ζωή όλων μας. «Όσο αυτό κι αν φαντάζει ουτοπία και κυρίως να μην πάψουμε ποτέ να κάνουμε όνειρα και να ελπίζουμε , αυτά πιστεύω είναι τα συστατικά.» υπενθυμίζοντας πολύ εύστοχα μια φράση του Νίκου Καζαντζάκη: «Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα.»
Φώτο:Βασίλης Κάργας-εξώφυλλο βιβλίου -ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος