Β. Ταπατζάς: Σε όλη την Ευρώπη γίνεται επαναγορά των δικτύων από τα κράτη

Αντίθετος στην πώληση του δικτύου μεταφοράς ρεύματος του ΔΕΔΔΗΕ δηλώνει ο κος Βασίλης Ταπατζάς, μέλος των Τεχνικών Υπαλλήλων της ΔΕΗ, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής. Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή “Καθημερινές Ιστορίες” (12-10-2021) αναφέρθηκε στην πώληση του δικτύου μέσης τάσης με πολύ προβληματισμό.

«Τα δυο δις που προσέφερε αυστραλιανό κεφάλαιο και αγόρασε την Εταιρεία δεν είναι πολλά χρήματα γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ πρόσφερε 400 – 500 εκ το χρόνο άρα τα χρήματα αυτά θα τα έπαιρνε το ελληνικό δημόσιο» δήλωσε και εξήγησε ότι «Όλη αυτή η ιστορία γίνεται –όπως και σε όλο τον κόσμο- για τα δίκτυα 5G . Το ΔΕΔΔΗΕ προχωρά σε μια αναβάθμιση των ρολογιών, μετρητές που μετρούν τα πάντα, θα βάλουν τα δίκτυα τους στους μετρητές και θα πουλάνε στους παρόχους υπηρεσίες. Γι αυτό και ήρθαν οι Αυστραλιανοί Επενδυτές στη χώρα μας».
Όπως υποστήριξε ο κος Ταπατζάς «σε όλη την Ευρώπη γίνεται επαναγορά των δικτύων γιατί είναι βασικής σημασίας από τα κράτη: Γαλλία, Γερμανία Αγγλία κ.α. Εμείς κάνουμε το αντίθετο. Περνάμε μια ενεργειακή κρίση, εγώ θα την έλεγα ενεργειακή φτώχεια και από την άλλη έχουμε μετοχοποίηση». Μάλιστα σε αυτό το σημείο ανέφερε το εξής παράδειγμα: «Αυτή τη στιγμή στιγμή το ΜεγαΒατ, σε ώρα αιχμής, πωλείται 300 ευρώ. Όταν πέρσι τέτοια χρονιά ήταν 40-50 ευρώ. Μιλάμε για διπλασιασμό της τιμής. Αν δεν έχεις την ενέργεια κρατική πώς θα μπορέσεις να κάνεις παρεμβάσεις; Η ενέργεια πρέπει να παραμένει στο Κράτος για τις παρεμβάσεις του».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου αυτή τη στιγμή η Ελλάδα εισάγει το 40% του ρεύματος που καταναλώνει από Αλβανία, Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία. «Καίνε το κάρβουνο και παράγουν ενέργεια. Εμείς τα κλείσαμε τα εργοστάσια και φτάσαμε το ρεύμα να παίρνει την ανιούσα. 40 χιλιόμετρα απέχει η Μονάδα της Φλώρινας (η πιο σύγχρονη στην Ευρώπη με κάρβουνο και είναι κλειστή) και παίρνουμε ρεύμα από την παλαιότερη της Β.Μακεδονίας. Το δικό μας καύσιμο που είναι το κάρβουνο έπρεπε να το προσέξουμε γιατί θα δούλευαν χιλιάδες. Τώρα προσπαθούμε να οφεληθούμε από το άεριο από αγωγό που έρχεται από την Τουρκία».
Με αφορμή την ενεργειακή κρίση («ενεργειακή φτώχεια» όπως ανέφερε ) τώρα η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να κάνει παρεμβάσεις «αν ιδιωτικοποιηθεί πώς θα κάνει παρέμβαση;» προσθέτοντας ότι «η ενέργεια και τα νερά παραμένουν στο κράτος, όπως σε όλο τον κόσμο. Γιατί πάντα να κάνουμε το αντίθετο;»
Ήδη έχει αποφασιστεί απεργία στις 19-10 μετά τις παρεμβάσεις της ΓΕΝΟΠ και την ενημέρωση όλων των κομμάτων ακολουθεί συζήτηση στη Βουλή. «Δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τον εαυτό μας, αλλά όλον τον κόσμο. Πρέπει να γυρίσουμε στο δικό μας καύσιμο, το κάρβουνο. Όπως τόσα χρόνια μας στήριξε και είχαμε το φθηνότερο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη» είπε χαρακτηρίζοντας θετική τη δημιουργία εργοστασίου από τη ΓΕΚ Τέρνα, «μακάρι να κάνει και τη δεύτερη μονάδα ο ΔΕΔΔΗΕ» ευχήθηκε προτρέποντας τον κόσμο να «προσέχει με τους παρόχους, γιατί θα βρεθούν προ εκπλήξεως. Να προσέχουν πάρα πολύ τα ψηλά γράμματα. Να έχει το κράτος πιο ενεργό ρόλο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος