Β. Καρδίμη: Αναγκαία η παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας για όλους τους δικηγόρους

Στο έλλειμμα που παρουσιάστηκε στη ασφαλιστική κάλυψη των δικηγόρων αναφέρθηκε το μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, η δικηγόρος κα Βάσω Καρδίμη μιλώντας σήμερα Πέμπτη στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Όπως είπε, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβάλλει τις εισφορές τους στον e-ΕΦΚΑ ή έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές τους και τηρούν τους όρους της ρύθμισης, βρέθηκαν να είναι ανασφάλιστοι, χωρίς ασφαλιστική ικανότητα. Σύμφωνα με την κα Καρδίμη είναι ένα πρόβλημα που επαναλαμβάνεται, λόγω της έλλειψης ενός αξιόπιστου πληροφοριακού συστήματος που θα διασφάλιζε τη δια-λειτουργικότητα, σε πραγματικό χρόνο, μεταξύ των διαφόρων παλαιών και νέων πληροφοριακών συστημάτων (ΕΦΚΑ – παλαιά ταμεία ).

Β. Καρδίμη: Αναγκαία η παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας για όλους τους δικηγόρους
Η κα Βάσω Καρδίμη

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (10-3-2022) ανέφερε ότι μετά από παρέμβαση του Δικηγορικού Σώματος και της Συντονιστικής Επιτροπής, καθώς και των λοιπών επιστημονικών φορέων με απόφαση της Διοίκησης του ΕΦΚΑ παρατάθηκε αυτόματα και άμεσα η ασφαλιστική ικανότητα όλων των άμεσων και έμμεσων ασφαλισμένων του πρώην ΕΤΑΑ μέχρι και 18-4-2022 αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο ο ΕΦΚΑ την ευθύνη του στο πρόβλημα αυτό το οποίο δημιουργήθηκε και είχε σαν αποτέλεσμα πάρα πολλοί άνθρωποι να βρεθούν την 1η Μαρτίου, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Κάποιοι από αυτούς με σοβαρά προβλήματα υγείας.
«Με το ασφαλιστικό αυτό κενό δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα, ανασφάλεια και αναστάτωση» υποστήριξε η κα Καρδίμη σημειώνοντας ότι «η παροχή υπηρεσιών κοινωνικού κράτους είναι μια συνταγματική και θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους. Για τον λόγο αυτό, μετά από παρέμβαση όλων των Φορέων, δόθηκε αυτή η προσωρινή λύση μέχρι της 18-4-2022.» Όπως υποστήριξε επειδή ο χρόνος είναι ιδιαίτερα σύντομος θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω πρωτοβουλίες, καθώς το πρόβλημα αυτό είναι πρόβλημα που αφορά στην Μηχανοργάνωση του Κράτους Διοίκησης και θα πρέπει άμεσα να ληφθούν οι περαιτέρω απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να μην εμφανιστεί ξανά.

«Οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει διασύνδεση των συστημάτων ΕΦΚΑ και των ΚΕΑΟ, ότι δεν ενημερώνεται το σύστημα, κάτι που είναι μείζον ζήτημα. Εφόσον δεν έχεις ασφαλιστική ικανότητα, δεν μπορείς να κάνεις εξετάσεις, να πάρεις φάρμακα κ.α.» είπε.
Το Δικηγορικό Σώμα πρότεινε ήδη τη θέσπιση άμεσα διάταξης για παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας για όλους διότι λόγω της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης, του πολέμου, έχει πληγεί η καθημερινότητα και δημιουργείται μια αναγκαιότητα μεγαλύτερη επιείκειας κι ελαστικότητας. Επίσης, όπως σημείωσε το μέλος του ΔΣ του ΔΣ Ροδόπης, έχει ζητηθεί η κατοχύρωση προηγούμενης ακρόασης πριν την οποιαδήποτε δυσμενή διοικητική πράξη κατά των ασφαλισμένων, «αυτό που υπάρχει στην πραγματικότητα είναι ότι εκδίδονται πράξεις βεβαιώσεων οφειλών χωρίς να τηρείται η θεμελιακά κατοχυρωμένη υποχρέωση προηγούμενης ακρόασης του διοικούμενου». Αναγκαία κρίνεται επίσης από το ΔΣ σύμφωνα με την κα Καρδίμη η θέσπιση ορίου οφειλής για την αφαίρεση της ασφαλιστικής ικανότητας είναι σημαντική καθώς: «Δεν μπορεί να μένει κάποιος ανασφάλιστος, όταν επί σειρά ετών είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, αλλά τυχαίνει να αντιμετωπίζει οικονομική δυσπραγία λόγω των υφιστάμενων συνθηκών».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος