Τυροκομείο Παπανικολάου με πλούσια παλέτα τυριών στη Σαμοθράκη

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου δεν έφυγε από το νησί του. Έμεινε και συνέχισε ως τρίτη γενιά το επάγγελμα του Κτηνοτρόφου-Τυροκόμου, μια και το τυροκομείο του παππού υπάρχει από το 1953!
Τυροκομείο Παπανικολάου με πλούσια παλέτα τυριών στη Σαμοθράκη
Βέβαια είχε κλείσει για κάποια χρόνια και ο Παναγιώτης με τον πατέρα του μετά το 2000 το λειτούργησαν ξανά, σε πλήρως εκσυγχρονισμένη έκδοση, εκεί στον Ξηροπόταμο της Σαμοθράκης προς την νότια πλευρά του νησιού.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου το τυροκομείο βγάζει 7 είδη τυριών, από ποσότητα 200 τόνων γάλακτος, την οποία απορροφά ετησίως από το νησί!
Τυροκομείο Παπανικολάου με πλούσια παλέτα τυριών στη Σαμοθράκη
Στην παραγωγική του παλέτα του έχει τα γνωστά Σαρακατσάνικα τυριά, δηλαδή το τυρί ΦΕΤΑ, το κίτρινο το ημίσκληρο, το σκληρό τη γραβιέρα(σ.σ. η φημισμένη γραβιέρα που βραβεύθηκε από το Γαστρονόμο της Καθημερινής το 2012, ως η καλύτερη σε όλη την Ελλάδα-. Επίσης ανθότυρο φρέσκο, ανθότυρο ξηρό, γιαουρτάκι, μελίχλωρο.
Την ποσότητα που παράγει το 60% την διαθέτει στην Αλεξανδρούπολη στο κατάστημα λιανικής που το υπόλοιπο διατίθεται σε αγορές της Σαμοθράκης και της Αθήνας.
Τυροκομείο Παπανικολάου με πλούσια παλέτα τυριών στη Σαμοθράκη
Ο κ. Παπανικολάου εξέφρασε την ικανοποιήσή του για το γεγονός πως οι μονάδες εστίασης της Σαμοθράκης και τα Ξενοδοχεία, καθώς και τα σημεία αγοράς στηρίζουν τα προϊόντα του.
Ο ίδιος επιθυμεί να συνεχίσει να απορροφά την παραγωγή, όπως εδώ και 20 χρόνια, του νησιού σε γάλα και ευελπιστεί και εύχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά του κι άλλοι νέοι να στραφούν στην σύγχρονη Κτηνοτροφία, να αυξηθεί το ζωϊκό κεφάλαιο του νησιού και άρα η δυναμική του σε γάλα και παράγωγα αυτού προϊόντα.
Στη νέα γκάμα των προϊόντων του Παναγιώτη Παπανικολάου συγκαταλέγεται το Βολακοτύρι, τον Προβολώνα και πρόκειται για τυριά που προορίζονται για τηγανάκι και … για πεντανόστιμο σαγανάκι.
Όπως μας υπογράμμισε ο κ. Παπανικολάου, η συμμετοχή σε εκθεσιακά γεγονότα με βάση τη γαστρονομία, ανοίγουν νέους δρόμους στους παραγωγούς των τοπικών προϊόντων και καλό θα είναι και τα Επιμελητήρια, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού να παρουσιάσουν πιο έντονη δράση στον τομέα αυτόν.
Μας αποκάλυψε επίσης πως το Επιμελητήριο Έβρου σχεδιάζει ένα κατάστημα με τα τοπικά προϊόντα του Έβρου, μέσω του οποίου θα ανοίγονται δρόμοι για τις αγορές του εξωτερικού. Φυσικά τα προϊόντα από το Τυροκομείο Παπανικολάου θα έχουν ένα δυνατό παρόν.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης του κ. Παπανικολάου
https://drive.google.com/open?id=102usjSASLqllIMwvgAIfvKcPnpVO0Tpe

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος