Το υψηλό κόστος της απόσταξης μειώνει τα αποστακτήρια της Ροδόπης

Η αποστακτική περίοδος φέτος δεν συνοδεύεται από χαμόγελα για τους σταφυλό-παραγωγούς και τους ιδιοκτήτες των αποστακτηρίων. Όπως αναφέρουν στο www.ertnews.gr έμπειροι αποστάκτες η ενεργειακή κρίση εκτόξευσε τα έξοδα λειτουργίας με αποτέλεσμα να έχει διπλασιαστεί σχεδόν το κόστος της απόσταξης.

«Αντί για 35 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν το ένα καζάνι 60 ευρώ, κόστος που αποθαρρύνει πολλούς παραγωγούς» δηλώνουν και σπεύδουν να σημειώσουν ότι σε λειτουργία θα θέσουν μόνο τα μισά καζάνια. «Θα «ψήσουμε»», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «από τα είκοσι τα δέκα» λόγω του κόστους λειτουργίας ( συν του κόστους της ανόδου της τιμής της ξυλείας) και της μειωμένης διάθεσης από την πλευρά των παραγωγών».

Ενδεικτική της μείωσης του ενδιαφέροντος που σημειώνεται στο χώρο είναι και η μείωση του αριθμού των αποστακτιρίων στη Ροδόπη τα τελευταία χρόνια. Φέτος προβλέπεται ότι λόγω της αύξησης του κόστους πολλοί παραγωγοί θα προτιμήσουν να αφήσουν την παραγωγή τους για έναν ολόκληρο χρόνο σε διαδικασία αλκοολικής ζύμωσης, «αποθηκευμένη», προσδοκώντας ότι του χρόνου οι συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν θα είναι καλύτερες.
Όσοι αψηφούν το κόστος της απόσταξης και περάσουν από τα αποστακτήρια της περιοχής σε Κόσμιο, Ίασμο, Ξυλαγανή κ.α. θα έχουν να αντιμετωπίσουν και το «βραχνά» της διάθεσης του παραγόμενου τσίπουρου, όσοι το εμπορεύονται, με την τιμή του από τα έξι (6) ευρώ το λίτρο να “εκτοξεύεται αναγκαστικά», όπως σημειώνουν, στα 10 ευρώ για να καλύψουν το κόστος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος