Το “θαύμα” των εννέα βιοκαλλιεργητών που πρέπει να βρει μιμητές και στη Ροδόπη

Εννέα βιοκαλλιεργητές στο νομό Σερρών στην περιοχή της λίμνης Κερκίνη, ένωσαν τις δυνάμεις τους από το 2014 και ίδρυσαν την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση-ΚΟΙΝΣΕΠ- Κερκίνης ΓΗ.

Ο στόχος τους ήταν να προσθέσουν και άλλη αξία στις προϊόντα που καλλιεργούν, μέσω της μεταποίησης, ούτως ώστε, μέσω ενός μεγάλου δικτύου αγοράς να τα διαθέσουν, οι ίδιοι,χωρίς άλλες παρεμβάσεις.

Οι καλλιέργειες που βάζουν είναι η Αρώνια, το δίκοκκο σιτάρι, το σκληρό σιτάρι, όσπρια, λωτοί, ακτινίδια.

Έχουν γραμμές παραγωγής μόνο από μεταποιημένα προϊόντα δικά τους, αλλά και ονομαστά προϊόντα της περιοχής τους, όπως το βουβαλίσιο γάλα, το οποίο το προσθέτουν σε Ζυμαρικά.

Από την αρχή στο σχεδιασμό τους ήταν οι όροι καινοτομία και πρωτοπορία, νέα προϊόντα στην αγορά με …ωραίους γευστικούς συνδυασμούς, που να απογειώνει τη γεύση!
Σε αυτή τη γκάμα των προϊόντων συμπεριλαμβάνονται η αποξηραμένη Αρώνια , -με επικάλυψη και σοκολάτας-, Λωτοί. Ζυμαρικά από δίκοκκο σιτάρι, ζυμαρικά από όσπρια,-φακές, ρεβύθια- για όσους δεν θέλουν υδατάνθρακες, αλλά πρωτεΐνη. Ζυμαρικά με Αρώνια.

Ζυμαρικά με δίκοκκο και κεχρί

Ζυμαρικά με υπερ τροφές-σπιρουλίνα, χαρούπι,τριβόλι, κάνναβη, κουρκουμά, Αρώνια.
Τα προϊόντα μπορεί να τα βρει κανείς στα μεγάλα αστικά κέντρα, Θες/νικη, Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις, όπου υπάρχουν σημεία πώλησης Συνεταιριστικών Προϊόντων, όπως σε Ξάνθη και Κομοτηνή.

Τώρα, λόγω του κορονοϊού, λειτουργεί και το ηλεκτρονικό τους κατάστημα-e shop-, το οποίο βέβαια λειτουργούσε και πριν.

Στην ΕΡΤ Κομοτηνής, στο πλαίσιο ειδικής εκπομπή για τον Πρωτογενή Τομέα και την Κοινωνική Οικονομία, μίλησε ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ, Δημήτρης Γεωργιάδης, ο οποίος υπογράμμισε πως “σε όλες τις ΚΟΙΣΝΕΠ γίνεται ένα μεγάλο έργο. Αυτό της ανάδειξης των τοπικών προϊόντων, της ώθησης τους στην τοπική και κεντρική οικονομία. Επίσης η ενίσχυση του εισοδήματος , αλλά και το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας.

Δηλαδή η παραγωγική Ελλάδα σε λίγες αδρές γραμμές, που δυστυχώς δεν μας έδωσαν την σημασία και την αξία που έπρεπε. Δεν μας στήριξαν με τους πόρους που προορίζονταν για την κοινωνική οικονομία, οι οποίοι δόθηκαν αλλού. Οι Τράπεζες είναι κλειστές για εμάς και ενώ είμαστε οι βασικοί κρίκοι της παραγωγικής Ελλάδας, σε πρωτογενή τομέα και Κοινωνική Οικονομία, μας έχουν αφήσει μόνους μας στο έλεος του Θεού”, τόνισε με πικρία ο κ. Γεωργιάδης.

Ωστόσο, ανέφερε πως πρόσφατα οι ΚΟΙΝΣΕΠ της Ελλάδας προχώρησαν σε ένα οργανωμένο σχήμα, αυτό της Ένωσης με τον τίτλο: «Παράγω, Επιχειρώ Πανελλαδικά». Σε αυτό το κομμάτι υπάρχει αγαστή συνεργασία και με τον πρόεδρο του Δικτύου, πλέον ΈΝωσης ΚΟΙΝΣΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αντώνη Κουτσούμπα και πρόεδρο της ΚΟΙΝΣΕΠ “Επάρκεια” στην Ξάνθη.

Το παράδειγμα της ένωσης των βιοκαλλιεργητών στις Σέρρες θα πρέπει να βρει μιμητές και στη Ροδόπη, με νέες παραγωγές σε όσπρια και σουσάμι, για την μεταποίηση του στο παραδοσιακό ταχίνι, από Ελληνικό σουσάμι.

Με αυτό το δίκτυο ίσως μπορέσουμε να διεκδικήσουμε από τους αρμόδιους την σοβαρή αντιμετώπιση που αξίζουμε», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Γεωργιάδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος