Το κτίριο της ΕΡΤ Κομοτηνής αναβαθμίζεται ενεργειακά από πόρους του ΕΣΠΑ ύψους 270.000 ευρώ

Το κτίριο της ΕΡΤ Κομοτηνής αναβαθμίζεται ενεργειακά από πόρους του  ΕΣΠΑ ύψους 270.000 ευρώ
Συνολικά 33 δημόσια κτήρια εντάσσονται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης για ενεργειακή αναβάθμιση, με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκ. ευρώ η Περιφέρεια ΑΜ-Θ.
Μάλιστα αυτό ανακοίνωσε πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Από τα 33 που είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας πως κατανέμονται και σε ποιους Δήμους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, τρία έργα εντάσσονται στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, εκ των οποίων ένα στο δήμο Κομοτηνής, ένα στο δήμο Ιάσμου και ένα στην ΕΡΑ Κομοτηνής για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
Αυτή τη φορά μιλάμε για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του κτιρίου του Ραδιοφωνικού Σταθμού της ΕΡΤ στην Κομοτηνή!
Εδώ και πολλά χρόνια ο Συντονιστής του Σταθμού και Πληροφορικός, Χάρης Μιχαλόπουλος, είχε την σκέψη να καταστήσει την ΕΡΤ Κομοτηνής, ένα κτίριο αυτάρκες σε Ενέργεια. Ήδη από το 2015 και μετά με δική του πατέντα τα θερμά νερά που ψύχουν τον πομπό των Μεσαίων κυμάτων, περνούν μέσα από τα σώματα κεντρικής θέρμανσης-καλοριφέρ- και θερμαίνουν τα γραφεία και τους χώρους του Σταθμού, χωρίς να δαπανάται ένα ευρώ για πετρέλαιο! Ωστόσο παρακολουθώντας την ροή των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέπεσε στην αντίληψή του το σχετικό πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης και έσπευσε να το αξιοποιήσει…δεόντως!
Πρόσφατα το κτίριο του Ρ/Σ της ΕΡΤ Κομοτηνής το επισκέφθηκε τριμελές κλιμάκιο, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Παλαιοχωρινό, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό Μελετητή Δημοσίων Έργων και Ενεργειακό Επιθεωρητή.
Σύμφωνα με τον κ. Παλαιοχωρινό, αν και το κτίριο του Σταθμού κατασκευάστηκε το 1952-με μια προσθήκη το 1986, βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Έχει συντηρηθεί καλώς, ωστόσο, έχει μεγάλες απώλειες ενέργειας και χαρακτηρίζεται ως αρκετά ενεργοβόρο κτίριο. Έχει βγει ένα ενεργειακό πιστοποιητικό που το κατατάσσει στην κατηγορία «Η», που είναι η χαμηλότερη στις ενεργειακές επιθεωρήσεις.
«Με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, θα αναβαθμισθεί σε ενεργειακή κατηγορία Β. Η συγκεκριμένη κατηγορία «Η», σηματοδοτεί να γίνουν οι εξής παρεμβάσεις στην οροφή, στο κέλυφος, αλλαγή κουφωμάτων, αλλαγή όλων των φωτιστικών και των κλιματιστικών. Επίσης θα οι εργασίες συμπεριλαμβάνουν και αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου, που πεπαλαιωμένος, ο οποίος δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή, καθώς έχει …«πνιγεί», αρκετές φορές από τις βροχές, μια και είναι σε υπόγειο, Με όλες αυτές τις παρεμβάσεις, θα ανέβει στην ενεργειακή κατηγορία «Β» . Σε αυτή την κατηγορία «Β» είναι όλα τα κτίρια που τώρα κατασκευάζονται τώρα. Δηλαδή, κάποιος που θέλει να κατασκευάσει ένα σύγχρονο κτίριο σήμερα, θα πρέπει να το κάνει υποχρεωτικά κατηγορία «Β» . «Β+» από του χρόνου και ούτω το κάθε εξής, κάθε εξάμηνο θα ανεβαίνει κατηγορία. Θα είμαστε υποχρεωμένοι να φτιάξουμε ένα καινούργιο σπίτι με μονώσεις, ενεργειακές παρεμβάσεις έτσι ώστε να μην είναι ενεργοβόρο», υπογράμμισε ο κ. Παλαιοχωρινός.
Επίσης πρόσθεσε πως η μελέτη του έργου θα συνταχθεί σε ένα μήνα και το έργο θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2021.
Η μελέτη αφού συνταχθεί, θα παραδοθεί στην Τεχνική Υπηρεσία κεντρικά της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Θα ελεγχθεί, θα γίνουν πιθανόν κάποιες διορθώσεις, θα συνταχθεί ο προϋπολογισμός και θα δημοπρατηθεί με αυτόν τον προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός θα είναι της τάξης των 270.000 ευρώ.
Το συγκεκριμένο κλιμάκιο έχει επισκεφθεί και άλλους Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΤ ανά την Ελλάδα-19 είναι συνολικά-.
Με δημοπρασία έγινε η ανάθεση της μελέτης και έχουμε πάει στα κτίρια της ΕΡΤ Κέρκυρας και ΕΡΤ Ζακύνθου. Εκεί τα κτίρια δεν ήταν τόσο καλά συντηρημένα, και ήταν λίγο πιο παρατημένα, Εκεί όμως η μελέτη είχε προκηρυχθεί 6 μήνες νωρίτερα και βρίσκονται σε στάδιο δημοπράτησης τα έργα αυτά.
Οι εργασίες των παρεμβάσεων για την ΕΡΤ Κομοτηνής, -πρώτα ο Θεός- αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι του 2021.
«Τα χρήματα είναι από προγράμματα με συγκεκριμένες ημερομηνίες και δεν πρέπει να χαθούν. Μπορεί να ξεκινήσουν και νωρίτερα από το καλοκαίρι. Το χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών θα τον καθορίσει η Τεχνική Υπηρεσία της ΕΡΤ που θα δημοπρατήσει το έργο, περίπου υπολογίζουν οι Μηχανικοί κανένα εξάμηνο», σημείωσε ο κ. Παλαιοχωρινός.
Αναφερόμενος δε στην …ιστορική σιδερένια μας πόρτα από μέταλλο του 1950, τόνισε, « Είναι μεν ιστορική, αλλά δεν έχει θερμογέφυρες, δεν έχει ενεργειακά τζάμια, δεν έχει τίποτα. Η πόρτα θα αντικατασταθεί με μία που θα της μοιάζει πανομοιότυπη με αλουμίνιο αυτή τη φορά, η οποία θα τηρεί όλες τις προδιαγραφές του κανονισμού ενεργειακής απόδοσης και δεν θα μπάζει και νερά από κάτω κάθε φορά που βρέχει…», δήλωσε ο κ. Παλαιοχωρινός.
Όταν με το καλό προχωρήσουν και ολοκληρωθούν τα έργα Ενεργειακής Αναβάθμισης στο κτίριο της ΕΡΤ Κομοτηνής, ο Συντονιστής του Σταθμού έχει βάλει πλώρη και για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στην ταράτσα του κτιρίου, προκειμένου ο Σταθμός να παράγει και ηλεκτρικό ρεύμα!

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος