Το Δ.Π.Θ. θα διαθέτει το πρώτο υπολογιστικό κέντρο στην Ελλάδα

Υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και της Αναδόχου εταιρείας ΑΡΧΙΤΕΧ ΑΤΕ, που αφορά στην εκτέλεση του έργου «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ Δ.Π.Θ. ΣΤΗΝ ΠΑΝ/ΠΟΛΗ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ (ΦΑΣΗ Δ1 – ΚΤΙΡΙΑ 1, 13 & ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ Β’)».
Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο έργο της Ε.Ε. μέσω του Επιχειρησιακού Περιφερειακού Προγράμματος “Ανατολική Μακεδονία και Θράκη” 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού μελέτης 12.250.000,00 € που αφορά την κατασκευή μέρους του συγκροτήματος των Κτιριακών Εγκαταστάσεων και του Περιβάλλοντος Χώρου του Τμήματος Ιατρικής στην Πανεπιστημιούπολη Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα με τον Αντιπρύτανη Οικονομικών Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Φώτη Μάρη, στην ΕΡΤ Κομοτηνής, στο νέο κτήριο προβλέπεται να στεγασθούν 5 Αμφιθέατρα, 4 Αίθουσες Φροντιστηρίων, Γραμματεία, Κυλικείο και κοινοί χώροι του Τμήματος. Οι ενότητες αυτές οργανώνονται γύρω από ένα μεγάλο διώροφο στεγασμένο αίθριο που αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς και σύνδεσης των διαφόρων λειτουργιών του κτηρίου με τα ήδη κατασκευασμένα κτήρια των εργαστηρίων.
Μάλιστα θα υπάρχει on line σύνδεση των χώρων του Νοσοκομείου με τα φοιτητικά αμφιθέατρα και οι φοιτητές θα μπορούν άμεσα να έχουν την εικόνα για κάποιο ιατρικό θέμα την στιγμή που γίνεται, αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις δια ζώσης.
Στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπονται εργασίες χωματουργικών, οδοποιίας, διαμόρφωσης πλακοστρωμένων επιπέδων, καθιστικών, ενός κεντρικού υδάτινου στοιχείου ποταμού-λίμνης, χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων κλπ., και εργασίες χωματουργικών για τη φύτευση πρασίνου. Το συνολικό εμβαδόν των κτηρίων ανέρχεται σε 4.913 τ.μ. και του περιβάλλοντα χώρου σε 10,2 στρέμματα.
Σημειώνεται ότι η ολική προθεσμία του έργου έχει καθοριστεί σε επτακόσιες ημερολογιακές ημέρες από την ημέρα υπογραφής της παρούσας σύμβασης.
Ο Πρύτανης κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, Καθηγητής Χειρουργικής του Τμήματος Ιατρικής εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την υπογραφή της σύμβασης.

Φοιτητική Μέριμνα ΣΔΙΤ για εστίες σε Αλεξ/πολη, Κομοτηνή και Ξάνθη

Σε ότι αφορά τη Φοιτητική μέριμνα ο κ. Μάρης παραδέχθηκε πως εδώ υστερεί αρκετά το Δημοκρίτειο και επανέλαβε πως ο καλύτερος τρόπος για να προσελκύσει Φοιτητές το Δημοκρίτειο είναι οι παροχές του προς αυτούς.
Ειδικά στην Αλεξανδρούπολη δεν υπάρχει εστία και το Πανεπιστήμιο ενοικιάζει χώρους για τους φοιτητές του, πλέον είναι ώριμο το έργο για 500-600 κλίνες και φοιτητικό εστιατόριο. Το έργο θα γίνει με την σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα ΣΔΙΤ. Με ΣΔΙΤ θα προχωρήσει και το θέμα των φοιτητικών εστιών στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη.
Εξ άλλου ο κ. Μάρης αναφέρθηκε και στα πολύ θετικά σχόλια που αποκόμισε η συμμετοχή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην 84η Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Όπως επισήμανε ο κ. Μάρης πρόκειται για την 4η φορά που συμμετέχει στην έκθεση της Θεσσαλονίκης, αλλά αυτή τη φορά ήταν πολύ καλά οργανωμένο και μέσα από αυτό αναδεικνύονταν ο αέρας καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας που υπάρχει στο Δημοκρίτειο(σ.σ. η συμμετοχή περιελάμβανε τον μικροδορυφόρο, το αγωνιστικό της φόρμουλα και σειρά από πειράματα και υπηρεσίες του ΔΠΘ).

Το πρώτο υπολογιστικό κέντρο στην Ελλάδα στο Δημοκρίτειο
Όπως αποκάλυψε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κ. Μάρης θα δοθεί έμφαση στην ανανέωση και ενίσχυση των Ηλεκτρονικών υποδομών, προκειμένου το 2021 να γίνει το καλύτερο πανεπιστήμιο στη Χώρα στον τομέα αυτό.
Στόχος είναι να στηθεί ένα υπερσύγχρονο Υπολογιστικό κέντρο το πρώτο στην Ελλάδα, μια καρδιά πληροφοριών δηλαδή, ένα σύστημα έξυπνο που θα εξυπηρετεί τους πάντες.

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης του κ. Μάρη στηνΕΡΤ Κομοτηνής και στη Βασιλική Μαχαίρα

https://drive.google.com/open?id=11x-v5mQq67dabwPJPQVjjzYAhBKAWrvc

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος