Θεατρικός μονόλογος για το Διονύσιο Σολωμό στην Κομοτηνή

«Κανείς ποτέ δεν το έμαθε» ένας θεατρικός μονόλογος, μια «παραγγελία» του φεστιβάλ Φιλίππων, στο πλαίσιο του φετινού αφιερώματος που έκανε στο Διονύσιο Σολωμό, έρχεται στην Κομοτηνή.

«Μπορεί η καταγωγή μου να είναι από την Καβάλα, αλλά τόσα χρόνια εδώ στην Κομοτηνή, νιώθω την Κομοτηνή ως δεύτερη πατρίδα μου» δήλωσε ο Χάρης Μιχαλόπουλος, καθηγητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας . Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες», σημείωσε πως «Ο μονόλογος αυτός θα παρουσιαστεί με τη μορφή ενός θεατρικού αναλογίου».

Το ραντεβού δίνεται αυτή την Κυριακή στις οκτώ και μισή το βράδυ μετά από πρόσκληση της Αρετής Ράσσα, που είχε αυτή την πρωτοβουλία σε έναν «υπέροχο χώρο και προκλητικό συνάμα από την άποψη ότι δεν είναι ένας καθαρά θεατρικός της Λέσχης Κομοτηναίων, πίσω στην αυλή της, δίπλα στο Βυζαντινό Τείχος», ανέφερε ο καθηγητής.

Μιλώντας για το ίδιο το έργο σημείωσε ότι: «Στον μονόλογο αυτόν πρωταγωνιστεί μια επινοημένη γυναικεία μορφή, η Μάρθα, η οποία, όπως καταλαβαίνουμε έχει μια στενή σχέση με το Διονύσιο Σολωμό , ο ποιητής είναι λίγες μέρες μόνο που έχει φύγει από τη ζωή και η Μάρθα έχει μείνει μόνη της στο σπίτι του Σολωμού στην Κέρκυρα και αναπολεί μέσα από μια ανάδρομη αφήγηση».

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο κάπως έτσι, έρχονται στο φως όχι μόνο πτυχές της σχέσης με τον Διονύσιο Σολωμό, αλλά κυρίως μέσω αυτής της σχέσης πάρα πολλά στοιχεία, κατόπιν έρευνας που έκανε για την ζωή και για το έργο του ίδιου του ποιητή. «Είναι ένα έργο προφανώς με έντονο το στοιχείο του λυρισμού, του γυναικείου λόγου, της γυναικείας μνήμης, όπως αυτή διασταυρώνεται με το ανεξάντλητο και πλούσιο έργο ενός άντρα ποιητή, του εθνικού μας ποιητή του Διονυσίου Σολωμού».

Ερωτηθείς για το αν αυτή η μελέτη του έργου και του βίου του τον οδήγησε σε αποκαλύψεις απάντησε: “Με τέτοιους ποιητές, όπως ο Σολωμός, είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά το θάνατό τους αρχίζουν και κυκλοφορούν διάφορες φήμες, αληθινές ή ψεύτικες. Οι δεύτερες εμένα ως δημιουργό με ενδιαφέρουν και περισσότερο όχι μόνο για το έργο τους, αλλά κυρίως με τη ζωή τους”.

Την σκηνοθεσία έχουν επιμεληθεί η Δέσποινα Παπάζογλου και η Κατερίνα Συμεωνίδου, και θα ερμηνεύσει η Δέσποινα Παπάζογλου με τον δημιουργό του κειμένου να διαβεβαιώνει πως «είναι η ίδια παράσταση με αυτή των Φιλίππων με την προσαρμογή και τις προκλήσεις που θέτει ο χώρος στον οποίο ανεβαίνει».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος