Οι σπουδές στην Κοινωνική Εργασία, σπουδές που στην πραγματικότητα αφορούν τις σπουδές των Κοινωνικών Λειτουργών, προσφέρουν ένα πτυχίο το οποίο οδηγεί στην άδεια άσκησης επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού, ξεκίνησαν για πρώτη φορά στο ΔΠΘ το 1996, την εποχή της πρυτανείας του Γιάννη Πανούση.
Από κοινού με την Θεανώ Καλλινικάκη, καθηγήτρια κοινωνικής εργασίας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, γυρίσαμε το χρόνο πίσω μιλώντας για το ξεκίνημα μιας προσπάθειας που συνεχίζεται με επιτυχία καθιστώντας το Τμήμα ως ένα από τα καλύτερα της χώρας, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων λειτουργίας του.
Ήταν ο τότε πρύτανης, Γιάννης Πανούσης, που γνώριζε τους Κοινωνικούς Λειτουργούς μέσα από το χώρο της Εγκληματολογίας και των Δικαστηρίων και άνοιξε πρώτος την πόρτα στο Πανεπιστήμιο γιατί μέχρι τότε οι Σπουδές στην Κοινωνική Εργασία, είχαν συμπληρώσει 50 χρόνια στην Ελλάδα, ήταν υπό τη σκέπη του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, για να στελεχώνει τις υπηρεσίες και αμέσως μετά τον πόλεμο για τα θύματα του πολέμου και τις ανάγκες τις μεγάλες που υπήρχαν τότε και παρέμεινε υπό τη σκέπη του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας μέχρι που πέρασε μετά στα λεγόμενα ΚΑΤΕ.
«Ήταν στην Ανώτερη Εκπαίδευση, πέρασε στην Τεχνολογική και δυστυχώς εκεί «εγκλωβίστηκε» για πολλά χρόνια και λέμε «εγκλωβίστηκε» γιατί στερήθηκε τη δυνατότητα της έρευνας, που δεν ήταν απαραίτητη να συμβαίνει στην Τεχνολογική Εκπαίδευση και την τεκμηρίωση της θεωρητικής, το επιστημονικό δηλαδή κομμάτι το οποίο αντίθετα έτρεχε πάρα πολύ σε όλη την Ευρώπη» είπε η κα Καλλινικάκη μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».
Όπως είπε η έμπειρη καθηγήτρια οι αλλαγές, που συντελέστηκαν μετά την ενσωμάτωση και της Ελλάδας στην ΕΕ και τις γενικότερες εξελίξεις στον Ακαδημαϊκό χώρο και στις Κοινωνικές Επιστήμες και στην Ελλάδα, έφεραν και την Επιστήμη της Κοινωνικής Εργασίας στο Πανεπιστήμιο με πρώτη υποδοχή στο ΔΠΘ.
«Το στέριωμα εδώ στο ΔΠΘ, επειδή ήμουν η πρώτη που ήρθα να διδάξω Κοινωνική Εργασία, ήταν μια επιλογή που αποδείχτηκε ότι ήταν σωστή και πολύ σημαντική γιατί ακριβώς εδώ αυτός ο χώρος προσέφερε όλες τις πιθανότητες να δει κανείς και να γνωρίσει σε ένα πρώτο επίπεδο και να μελετήσει, να ερευνήσει τις άμεσες κοινωνικές ανάγκες που υπήρχαν εκείνη την εποχή και κυρίως μορφές κοινωνικών αναγκών, που δεν είχαν ως τότε μελετηθεί, όπως τα θέματα που σχετίζονταν με τις ιδιαίτερες ανάγκες, που είχε τότε η μειονότητα, οι Παλλινοστούντες, λόγω δηλαδή της πληθυσμιακής σύνθεσης, αλλά και της κοινωνικοοικονομικής θέσης της Θράκης», επισήμανε.
Όπως θυμάται η κα Καλλινικάκη η σύνδεση έγινε άμεσα με αυτές τις ομάδες πληθυσμού. «Συνδεθήκαμε με δήμους, δημιουργήσαμε κοινωνικές υπηρεσίες με το δήμο Σαπών, με δήμους στα Πομακοχώρια και υλοποιήσαμε μεγάλα κομμάτια του προγράμματος εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων. Για εμάς ήταν ένα γόνιμο έδαφος η περιοχή της Ροδόπης. Βρισκόμαστε σε μια αρκετά πια εξελιγμένη θέση, το καταφέραμε και γι αυτό και τιμούμε την Μαρία Πετμεζίδου, που μέχρι και το 2019 συμπορευτήκαμε με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής. Η αυτονόμηση των δύο Τμημάτων έγινε πολύ πρόσφατα, το 2019 και τώρα κάνουμε τη γιορτή (σήμερα το απόγευμα της Παρασκευής και αύριο Σάββατο στις εγκαταστάσεις της Σχολής) ως Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας αμιγώς. Επίσης, από το 2019 και μετά και οι σχολές των ΤΕΙ έχουν εξελιχθεί σε πανεπιστημιακές, οι άλλες τρεις βρίσκονται στα Πανεπιστήμια Πατρών, Κρήτης και Αθήνας».
Καταλήγοντας αυτή τη σύντομη αναφορά σε μια πορεία 25 χρόνων με τη σημείωση ότι είναι ιδιαίτερη η συμβολή του Τμήματος στην καθιέρωση των Διδακτορικών Σπουδών στην Ελλάδα, που ξεκίνησαν από το 2000, καθώς και των Μεταπτυχιακών.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος